banner564

Kritik ziyaret

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji İşleri Koordinatörü Hochstein, Güney’e gidiyor

Kritik ziyaret
banner598
   Enerji Kaynakları Bürosu’nun da başında bulunan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochstein’ın,  gelişmeleri yerinde görmek üzere bugün Güney Kıbrıs’a gideceği, yarın  Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşeceği bildirildi. 
   Bölgeyle ilgili bugüne kadarki yaklaşımı Güney Kıbrıs, Mısır ve Ürdün’ün enerji işbirliği için uygun şartların yaratılması olan ve bu bulmacaya İsrail’i de yerleştiren Hochstein’ın bu ziyaretinin, yeni olgular nedeniyle zaruri görüldüğü belirtiliyor. 
    Fileleftheros, “Amerikalılar Geri Geliyor... ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Enerji Konularını Görüşmek Üzere Lefkoşa’ya... Perde Gerisi: Hedef Bölge Ülkelerinin İşbirliği” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Rum yönetiminin Hochstein’ı, dinlemek ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini görüşmek üzere beklediğini yazdı, özetle şöyle devam etti:
   “Kıbrıslı bir kaynak gazetemize, ‘Lefkoşa bölge ülkelerinin bu stratejik işbirliğini Hochstein ile görüşmeye hazırdır, zaten hükümet de bu yönde çalışıyor. Şu veya bu şekilde ilerliyoruz’ dedi. Kaynak Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’indeki meydan okumalarına ve Washington’un takındığı tavra göndermede bulundu.
   Gerçekten de Amerikalı yetkili bölgede cereyan edenler hakkında bilgi edinecek, Lefkoşa da Türkiye’nin faaliyetleri ve ‘Barbaros’ gemisini araştırma için bölgeye göndermesiyle şekillenen olguları anlatmaya hazırdır.
    Zaman zaman bölgeyi ziyaret eden Hochstein’ın bu konulardaki Amerikan tezlerini de beraberinde getirmesi, hükümetin de, Amerikan projelerini dikkatle dinlemesi bekliyor. Hochstein’ın bölge ziyareti yoğun çalışma ve gelişmeler yaşanan döneme denk geliyor. Anastasiadis’in aralık ayında Tel Aviv’e yapacağı ziyaretin hazırlıkları için İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, yarın veya obürgün  Kıbrıs’a gelmesi ve bölgenin güvenliği ve enerji konularını görüşmesi bekleniyor. Cuma günü de Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos eşliğinde buraya gelerek koordinasyon ve Türk meydan okumalarını göğüsleme konularını görüşecek.
   Cumartesi günü Kahire’de gerçekleştirilecek Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs zirve toplantısı da çok önemli addediliyor. Anastasiadis-Samaras-Sisi görüşmesinde hem üç ülkenin hem de ikili işbirliği konusunda bundan sonra atılacak adımlar belirlenecek.”

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2014, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473