banner564

Krizin nedeni ‘Absoluta’

Domates üreticileri “hastalıkla mücadele edemediğimiz için hem biz battık, hem de tüketici zarar gördü” diyor  

Krizin nedeni ‘Absoluta’
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Akıncılar Köyündeki yaşayan üreticiler, bir ayı aşkın bir süredir domates tarlalarına musallat olan tuta absoluta (domates güvesi) hastalığı ile uğraşıyor. Domatesin fiyatının 8 lirayı bulduğu ülkemizde üreticiler, domateslerinin bu hastalık yüzünden talan olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığı’nı eleştirdi. Konuyla ilgili Diyalog muhabirine ulaşan Akıncılar Köyü domates üreticilerinden Bekir Göksan ve Yusuf Toz, ilk etapta 4 dönüme ektiklerini domateslerinden verim aldıklarını, ikinci kez ektikleri 8 dönüm domateslerinin tuta absoluta (domates güvesi) hastalığına yakalandığını dile getirdi. 
“Tarım Dairesi bizimle ilgilenmedi”
Ürünlerinin hastalığa yakalandığı anda Tarım Dairesi ile irtibata geçtiklerini anlatan üreticiler, Tarım Dairesi müdürü ile görüştüklerini, kendilerine ‘1-2 gün sabredin ilacını bulalım size haber vereceğiz, yerinde gelip inceleme yapacağız’ denildiğini aktardı. Aradan 1 ay geçmesine rağmen kimsenin kendileri ile irtibata geçmediğini ileri süren üreticiler, hastalık neticesinde 8 dönüm domatesi sökmek zorunda kaldıklarını anlattı. 
“Bizim zararımızı kim karşılayacak?”
Üreticiler, Diyalog muhabirine şunları söyledi: “Tüketiciler Örgütleri Konfederasyonu; domatesin çok pahalı olduğunu duyurdu ve şikâyet ettiler fakat domatesin pahalı olma sebebi yukarıda belirttiğimiz hastalıktır. Tuta apsoluta (domates güvesi)  bütün adadaki üreticilerin belalısı haline geldi. Tarım Dairesi yetkilileri bu duruma çare bulmuyorlar. Belirli zamanlarda Tarım Dairesi’nden bahçede gıda analizi yapmak üzere yetkililer geliyor. Hiçbir zaman herhangi bir kalıntı ile karşılaşmadılar. Denetime geldikleri gibi, neden şu an ürünlerimizin bu hale geldiğini görmek istemiyorlar? Bize ilaç getirmiyorlar? Bizim zararımızı kim karşılayacak?
Boykot çağrısı büyük yankı buldu!
Öte yandan Tüketici Örgütleri Konfederasyonu’nun domates fiyatlarıyla ilgili boykot çağrısı ülkede büyük yankı uyandırdı. Buna rağmen domatesin fiyatı düşmedi. Domates, dün marketlerde kilosu 7.80 Türk lirasından satışa sunuldu.
Salatalık da cep yakıyor!
Bunun yanı sıra yaz aylarının en çok tüketilen bir diğer sebzesi salatalık da yüksek fiyattan satışa sunuluyor. Kilosu 6.50 lira olan salatalık, vatandaşlar tarafından rağbet görmüyor.
Vatandaşlar şikâyetçi!
Domates ve salatalığın temel tüketim maddesi olduğunu belirten vatandaşlar durumdan şikâyetçi. Son zamanlarda her şeyin pahalılığından şikâyet eden vatandaşlar, ‘TTemel tüketim maddelerinin fiyatları, herkesin alabileceği oranda olmalı’ diyerek tepki gösterdi.  

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2018, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474