banner564

Kuyalis: ‘AB bize hatır yaptı’

Rum Tarım Bakanı Kuyalis, yılda 80 milyon Euro’luk hellim ihracatı yapıldığını, bunun daha da artacağını açıkladı

Kuyalis: ‘AB bize hatır yaptı’
banner598
   Rum Yönetimi Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, hellimin Kıbrıs’ta yıllardır keçi ve koyun sütüyle üretildiğini; inek sütü ve inek besicilerinin son 30-40 yılda ortaya çıktığını ve Avrupa Komisyonu’nun bunca yıldır küçükbaş hayvan sütüyle üretilen hellime, tescil için en az yüzde 50 küçükbaş hayvan sütü içerme kriteri getirerek hatır yaptığını söyledi.
   Simerini gazetesinin haberine göre Kuyalis; Rum Tarım Bakanlığı’nın bundan böyle hellim konusuna daha fazla müdahil olacağını; keçi ve koyun sütünün üretimiyle ilgili mevsimsel sorunlar bulunduğunu ve bu sorunların aşılması için çaba göstereceklerini belirtti.
   Hellimin, şu anda yılda 80 milyon Euro’luk gelir sağladığına işaret eden Kuyalis, her yıl 12 bin ton hellim ihraç edildiğini ve hellimin, “halloumi” isminin yanı sıra Türkçe ismi olan “hellim” ile tescil edilmesiyle birlikte, daha geniş bir piyasaya hitap edeceğini kaydetti.

Türkiye’ye karşı önlem

   Bu arada Türkiye’den, KKTC hellim üretim merkezlerine taze süt ihracı yapılacağına ilişkin Rum endişeleri, Tarım bakanı Kuyalis tarafından giderildi. 
Fileleftheros gazetesine göre; konuyla ilgili bir açıklama yapan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, endişeye gerek olmadığını söyledi ve denetim konusunda büyük tecrübeye sahip olan Veritas Bürosu’nun, hellim üretimindeki en ince ayrıntıya kadar denetim yapacağını belirtti.
   Kuyalis, hellimin tescil edilmesiyle birlikte, Veritas Bürosu’nun da denetimiyle, Kıbrıs’taki hellim üreticilerinin dışında kimsenin, hellim üreterek AB piyasasına süremeyeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2015, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473