banner564

Lefkoşa beklemede

Yerel seçimlerin ardından maaşlarını ödemekte zorlanan 5 belediyeden 4’ü, devlet katkısını aldıktan sonra çalışanlarını sevindirdi

Lefkoşa beklemede
banner598
Yapılan yerel seçimlerin ardından özellikle başkanları değişen belediyelerin mali durumlarının hiç de iç açıcı olmadığı ortaya çıktı. Bazı belediylerin hesapları sayıştaylık tarafından incelenmeye alınırken, bazı belediyler de ileriki aylarda kötü mali durum yüzünden sıkıntı yaşayacaklarını açıkça dillendiriyor. Haziran ayı sonunda yapılan yerel seçimlerin ardından Diyalog’un yaptığı araştırmada, birçok belediyenin borç batağı içerisinde olduğu ortaya çıkmıştı. Yine bu araştırmada, 5 belediyenin ( Büyükkonuk, Geçitkale, Lefke, Vadili ve Lefkoşa) bırakın borçlarını personeline maaş ödeyecek parayı bile bulamadığı gözler önüne serilmişti.
Diyalog muhabirinin, personelini ödeyemeyen belediyelerle dün yaptığı görüşmeler sonrasında maaşını alamayan çalışanların sadece Lefkoşa Belediyesinde kaldığı bilgisine ulaşıldı. Ancak personelini ödeyen 4 belediyenin tamamının da devlet katkısı aldıktan sonra maaşları verebildiğini ve diğer borçlarla ilgili herhangi bir işlem veya ödeme yapmadığı ortaya çıktı.
Personeline geç ödeme yapan belediye başkanları Diyalog’a şu açıklamalarda bulundu:

Büyükkonuk hesapları Sayıştay’da
Ahmet Sennaroğlu (Büyükkonuk Belediye Başkanı)
“Belediyemiz personelini devletten aldığımız katkı payı ve belediyenin topladığı paralar ile ödeyebildik. Ancak belediyenin dışa olan borçları ile ilgili bir ödeme yapmıyoruz. Çünkü belediyenin hesapları sayıştaylık tarafından incelemeye alındı. Bunun yanında belediye ile ilgili tüm banka hesapları donduruldu ve yeni hesap açılarak hem devlet katkısı hem de belediyenin topladığı paralar buraya aktarılıyor. Daha önce de açıkladığım gibi belediyenin çok büyük borcu bulunuyor, bazı ödemeler şu anda donduruldu. Gereken araştırmalar yapıldıktan sonra bu borçları taksitlendirerek ödemeye başlayacağız. Ancak kötü olan mali yapı nedeniyle belediye meclisinin ilk toplantısında oybirliği ile alınan bir kararla, içişleri bakanlığına kredi alabilmek için müracaatımız oldu, eğer yanıt olumlu olursa alınacak kredi ile borçlar yapılandırılacak. Ama her zaman önceliğimiz personelimizin maaşları olacaktır.”

Geçitkale’de parasızlığa bir de su eklendi
Hasan Öztaş (Geçitkale Belediye Başkanı)
“Devletten aldığımız katkı payı sonrasında personelimizin hak ettiği maaşlarını ödedik. Bu arada yıllardır ödenmeyen personel sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını da yapmaya başladık. Belediyenin alacaklarının tahsilini kolaylaştırmak için özellikle su paralarına olan faiz borçlarının kaldırılması için sayıştaylığa başvurduk ama cevap olumsuz oldu. Yine belediye meclisinin ilk toplantısında koşulları çok sağlıksız olan mezbahayı kapattık. Ancak şunu da belirtmek istiyorum, şu anda bölgemiz büyük bir su sıkıntısı yaşıyor ve vatandaşların mağdur olmaması için tankerlerle evlere su taşıyoruz, bunun da bize maliyeti günlük 600 lira civarındadır. Belediyenin mali durumunu düşündüğümüz zaman bu rakam oldukça büyük bir rakamdır.”

Lefke’de durum içler acısı
Aziz Kaya (Lefke Belediye Başkanı)
“Lefke belediyesi çalışanlarını aldığımız devlet katkısı ve bir miktar da borçlanmaya giderek ödedik. Ancak belirtmeliyim ki Lefke Belediyesi mali tablo olarak sürdürülebilir durumda değildir. Bu sebeple de göreve başladığımız andan itibaren bu tabloyu değiştirebilmek için var gücümüzle çalışmaya başladık.”


Adahan dışında tüm personel ödendi
Mehmet Adahan (Vadili Belediye Başkanı)
“Develet katkısı ve belediyenin toplanan gelirleriyle ben hariç tüm çalışanlarımızın maaşlarını ödedik. Ancak özellikle bizim gibi Mesarya belediyeleri çok zordadır. Dün Başbakan ve İçişileri Bakanını belediyeler birliği olarak ziyaret ettik, görünürde bizim için düşünülen herhangi bir olay yok. Ben onlara bir öneri getirdim, bu öneri ile devletin kasasından hiç para çıkmadan belediyelerin ayakta nasıl duracağını aktardım ama kabul görmedi. Bana göre nüfusu 5 binin altında olan belediyelerin gelirleri bir havuzda toplanmalı ve ay sonları adil bir şekilde dağıtılmalıdır. Çünkü şu anda bazı belediyelerin nüfus oranlarına göre çok büyük gelirleri varken bazı belediyeler, her gün ekonomik yönden daha da aşağılara düşen vatandaşın ödeyeceği paraya bakıyor. Biz adaletli gelir dağılımı istiyoruz, ama bunu için devlette erk ister.”

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2014, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474