banner564

Liderler umutlu

Kıbrıs müzakerelerinin uzun bir aranın ardından pozitif bir atmosferde başlaması, 2015 yılına damga vurdu

Liderler umutlu
banner598
Özlem Güran AKKORLU (TAK)
Kıbrıs Türk halkının, çözüm vizyonuna büyük destek vererek Cumhurbaşkanlığına seçtiği Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis liderliğinde Kıbrıs müzakerelerinin uzun bir aranın ardından pozitif bir atmosferde başlaması, KKTC dış politikası ve Kıbrıs sorunu açısından 2015 yılına damga vurdu.
1968 yılından beri, müzakere masasına kah oturan kah kalkan Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, 2014’te kopan müzakerelerin Mayıs 2015’te yeniden başlaması ve yoğun bir görüşme sürecine geçilmesiyle 2015’i “müzakere yılı” olarak yaşadı.
Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere ekibinin, yıl boyunca Kıbrıs Türk halkı ve uluslararası kamuoyunun beklentisine uygun şekilde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le “karşı tarafı düşman değil, geleceğin partneri olarak görmek lazım” mantığı ile müzakereleri sürdürmesi çözüm umutlarını yeşertti.

7 ay aradan sonra yeniden…
Nisan ayında KKTC’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs müzakerelerine yeniden başlanması için gösterdiği büyük çabanın da etkisiyle iki lider, 11 Mayıs akşamı yemekte bir araya gelerek, müzakerelere yönelik ilk adımı attı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığı yemekte, müzakerelerle ilgili süreç ve prosedür belirlendi. Takvimler 15 Mayıs 2015’i gösterdiğinde, Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki müzakereler, yedi aylık aranın ardından yeniden başladı.

19 kez müzakere masasına oturdular
Akıncı ile Anastasiadis, Mayıs’tan yılsonuna kadar tam 19 kez müzakere masasına oturdu. Bazen gece bazen hafta sonu bile bir araya gelen liderlerin en yoğun müzakere mesaisi, 6 görüşmeyle Kasım’da oldu. Liderler, bugüne kadar yaşanmayan bir sıklıkta, sadece müzakerelerde değil sosyal ortamlarda da bir araya geldi.
İki lider, açıklamalarında da, hep çözüme yönelik pozitif ve yapıcı mesajlar verdiler; sorunlar olsa da ilerleme sağladıklarını vurguladılar. Akıncı ve Anastasiadis’e, başta Türkiye, Yunanistan ve BM’den olmak üzere uluslararası alandan da yoğun destek geldi. 2015’teki diplomasi trafiği baş döndürdü.
Özellikle ABD ve AB üyesi ülkelerden birçok lider, bakan ve üst düzey yetkili, bunca yıldır olmayan bir şekilde Kıbrıs’a ziyaretler yapıp hem Kuzey Kıbrıs ve hem de Güney Kıbrıs’ta önemli temaslarda bulundu.

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2015, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473