banner564

Maliyet 2 katı

Güneyden elektrik alımını sürdüren KIB-TEK, Rum Elektrik Kurumu’na bir ayda 50 bin dolar ödedi

Maliyet 2 katı
banner598
Raif DOĞRU
   Teknecik’te 60 megawatlık ünitenin buhar borularında meydana gelen arıza nedeniyle 2 ayı aşkın bir süreden beri Güney Kıbrıs’tan elektrik alan KIB-TEK, geçtiğimiz Ağustos ayında Rum Elektrik Kurumu’na (AIK) 50 bin dolar ödedi.
   Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; kuzeyde kilowat başına maliyet 7,5 cent olmakla birlikte, güneyden alınan elektriğe kilowat başına 16 cent ödeniyor. İki katın da üzerindeki bu fiyatın içinde yüzde 19 oranında KDV olduğuna dikkat çeken KIB-TEK yetkilisi, Rum tarafının KDV’siz satış yapmayı kabul etmediğini söyledi.
   Diyalog’un “daha ne kadar süreyle elektrik almaya devam edeceksiniz” sorusuna KIB-TEK yetkilisi şu yanıtı verdi:
   “Teknecik’te 60 megawatlık ünitenin buhar boruları arızalanınca Rum tarafından çok düşük miktarlarda elektrik almaya başladık. Bazı zamanlarda bize de onlara veriyoruz. Buhar borularını tamir ettiğimiz gün bu defa başka bir ünitenin trafosu patladı. Bu durumda güneyden elektrik alımları devam edecek.”

Şebekeler zaten ayrılmadı
KKTC’deki teknik yetersizlik nedeniyle elektrik şebekelerinin birleştirilemediği yönündeki Rum iddialarını yanıtlayan KIB-TEK yetkilisi, bunun gerçek olmadığını söyledi. Yetkili “zaten iki taraf arasında enterconnekte sürekli canlı tutuluyor. Bu hiçbir zaman kesilmedi” dedi.
   İki tarafın elektrik şebekeleriin birleşim çalışması yönünde herhangi bir sorun bulunmadığını söyleyen KIB-TEK yetkilisi, teknolojik yönden iyi olduklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473