banner564

Maraş ilk adım

Tatar, Türkiye ile işbirliği içinde, Rum tarafının statükoyu Kıbrıs Türkü’nün aleyhine kullanmasına dur deme kararlılığında olduklarını vurguladı

Maraş ilk adım
banner598

 Başbakan Ersin Tatar, Hükümetin, Türkiye ile istişare ve işbirliği içinde, Rum tarafının statükoyu Kıbrıs Türkü’nün aleyhine kullanmasına “dur deme kararlılığında olduğunu vurguladı. Tatar, “bunun için de, uluslararası konjonktür ve yaşanan gelişmelerle uyumlu bir şekilde proaktif bir politika izleyeceğiz” dedi.

Başbakan Tatar, Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresinde açılması için ilk etapta bir envanter çalışması gerçekleştirileceğini, hükümetin bu yönde bir karar aldığını belirterek, “Maraş açılırken mutlaka Vakıf malları ile eski sahiplerinin hak ve menfaatleri de göz önünde bulundurulacaktır” dedi.
Başbakan Tatar, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
“Programımızda da ifade edildiği üzere Hükümet olarak temel hedefimiz Kıbrıs konusunda halkımızın meşru hak ve çıkarlarını korumaktır.
Hükümetimiz, Anavatan Türkiye ile istişare ve işbirliği içinde Rum tarafının statükoyu Kıbrıs Türkü’nün aleyhine kullanmasına dur demek kararlılığındadır.
Bunun için de uluslararası konjonktür ve yaşanan gelişmelerle uyumlu bir şekilde proaktif bir politika izleyeceğiz.

“Federal bir çözüm artık mümkün değil”
Gerçekler ortadadır. Rum tarafının açıklamaları, istemleri ve izlediği politika yüzünden Kıbrıs konusuna federal bir çözüm bulunması mümkün olmaktan çıkmıştır.
Bu durumu değerlendiren hükümetimiz bir yandan Avrupa Birliği çatısı altında iki ayrı devletli çözümü gündeme taşırken diğer yandan da Maraş konusunda bir açılım yapmayı uygun görerek harekete geçmiştir.
Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresinde açılması için ilk etapta bir envanter çalışması gerçekleştirilecektir. Bu arada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi, Sayın Cumhurbaşkanı ve siyasal partilerimiz konu ile ilgili olarak bilgilendirilecektir. Maraş’ın açılması gündeme geldiğinde is mutlaka vakıf malları ile eski sahiplerinin hak ve menfaatleri de göz önünde bulundurulacaktır.”

“Maraş açılımından Türkiye’nin haberi var”
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, hükümetin Maraş’la ilgili açılımının Türkiye’nin bilgisiyle yapıldığını söyledi. Tatar, Kıbrıs’ta federal zeminli bir anlaşma zemini kalmadığı görüşünü ifade ederek “Müzakere masasına oturulacaksa yeni alternatiflerle oturulacaktır. Kıbrıs Türk halkı egemen bir halktır ve iki ayrı bir devlet temelinde sürdürülebilir bir anlaşmaya vardır” dedi.
Başbakan Tatar, bu açıklamasını dün Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nı ziyareti sırasında Radyo Vatan’da katıldığı programda yaptı.
Başbakan Tatar ziyarette Teşkilat Başkanı Necmi Karakoç ile görüşerek teşkilatın çalışmaları ve sorunları hakkında bilgi de aldı ve ziyareti anısına Sivil savunma anı defterini de imzaladı. Ziyaretin ve görüşmenin ardından Radyo Vatan’da “Serbest Kürsü” programına konuk olan Başbakan Tatar, gündeme ilişkin açıklamalar da bulundu. 

Akıncı’ya da bilgi verilecek
Maraş adımının hükümetin kararı olduğuna dikkat çeken Başbakan Tatar konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bilgi verileceğini de kaydetti.
Başbakan Tatar, doğal zenginliklerin paylaşımı konusuna da değinirken “Rumlar buna uymuyor. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin de hakları vardır. Yavuz ve Fatih gemileri bizim bölgelerimizde araştırma yapıyor. Türkiye hukuk içerisinde hareket ediyor. Rumların bunu hazmetmesi gerekiyor” diye konuştu. Başbakan,  “Türkiye Kıbrıs konusunda bir bütündür. Kıbrıs Türküne sahip çıkan bir politikaları var. Türkiye’nin desteği olmadan Kıbrıs davasını savunmak mümkün değildir. Türkiye ile birlikte hareket ettiğimizi böyle bir zamanda göstermek bizim için çok önemlidir” dedi.

Protokol çalışmaları
Protokol çalışmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Başbakan Tatar, protokol çalışmalarının başladığını belirterek şunları söyledi:
“Ülke gerçekleri bellidir. Biz 2019 yılını ayrı tutuyoruz. 2020 sonrası için 3 yıllık bir protokol olacak. Ekim ayı gibi hazır olmasını planlıyoruz. Telefon Dairesi, Limanlar ve Elektrik Kurumu için çalışmalarımız var. Kabloyla elektrik için de çalışmalarımız var bunları enine boyuna halkımızla ve sendikayla paylaşacağız. Elektrik Kurumu yüksek maliyetlerle çalışıyor, bu şekilde devam etmek mümkün değil. Yenilenebilir enerji ve kabloyla elektrik konusunda çalışmalar devam ediyor. Kabloyla elektrikte kesinlikle bir indirim olacak. İndirimle ilgili fizibilite çalışması devam ediyor.”

Yasalar konusunda yardım istendi
Bu arada Başbakan Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ve Yüksek Adliye Kurulu Üyeleri’ni kabul etti.
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’e, Yargıç Ahmet Kalkan ve Mehmet Türker, Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ile Cumhuriyet Meclisi Temsilcisi Özen Hürses eşlik etti.
Şefik, yeni hükümete hayırlısı olsun demek ve Tatar’a da yeni görevinde başarılar dilemek istediklerini belirterek, yargının alışıla geldiği gibi personel ve bina sorununu erkenden ileterek en kısa zamanda ele alınmasını umduklarını kaydetti.
Kadük almış birkaç yasa bulunduğuna da işaret eden Şefik, bu yasaların mahkemelerin çalışması noktasında önemli konular olduğunu vurgulayarak, Tatar’dan yardım talep etti.
Başbakan Ersin Tatar da, eski bir maliye bakanı olarak birçok kez bu konudaki sıkıntılar aşılsın diye çalışma yaptıklarını, devam eden sorunları çözmek için yine ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Tatar, tüm yargı camiasına hürmetlerini sunarak, KKTC’de hukukun üstünlüğü ve devletin yönetiminde alınacak kararlar için hukuk camiasının da çalışmalarını başarıyla yürütmesini temenni etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473