banner564

Maratonda son iki gün

Meclis’te dün; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçeleri onaylandı

Maratonda  son iki gün
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, önceki gün akşam Sağlık Bakanlığı’nın 250 milyon 670 bin 860 TL’lik 2014 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Sağlıktaki sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu Sağlık Bakanlığı bütçesinde, çok sayıda tıp doktoru milletvekili söz aldı.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçmenin şart olduğunu vurgulayarak, bunun sağlık bütçesini artırmayı sağlayacağını söyledi.
Kıbrıs Türk halkının eğitimli ve kültürlü insanlardan oluştuğunu belirten Bakan Gülle, doğru vizyon konulursa başarılı olunabileceğini ifade eden Gülle, sağlıkta atılacak adımları kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.
Meclis dün Bayındırlık ve Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçelerini ele aldı. Meclis Genel Kurulu,161 milyon 365 bin 130 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, 137 milyon 967 bin 940 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve 224 milyon TL olarak öngörülen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesini oy çokluğuyla onaylayarak dünkü çalışmalarını tamamladı. Bütçe görüşmeleri Cuma günü tamamlanacak.

Saner çalışmalar hakkında bilgi istedi

Meclis Genel Kurulu’nda, 161 milyon, 365 bin 130 TL olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi görüşülürken ilk sözü UBP Milletvekili Ersan Saner, bakanlık bütçesinin geçmiş yıla göre azaltıldığını belirterek bunu eleştirdi.
Karayollarındaki eksikliklere değinen Saner, kendi dönemlerinde başlanan ihale ve yapım çalışmalarını değerlendirerek bazılarında yaşanan gecikmeleri eleştirirken, alınmasını gerekli gördüğü önlemleri de sıraladı.
Saner, ilgili bakandan yürütülen çalışmaların ne aşamada olduğuyla ilgili bilgi istedi.

Angolemli: Bakanlığın 
sonuna trafik de eklensin

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ulaştırmanın önemine işaret ederek bakanlığın da birçok fonksiyonları olan bir bakanlık olması nedeniyle önem verilmesi gereken bir alan olduğunu kaydetti. 
Bu bakanlığın ismine trafiğin de eklenmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, trafiğin bir bakanlık bünyesine alınmasına destek verdiklerini vurguladı.
Angolemli, “trafik kazalarında esas suçlunun sürücü olmadığını, devletin de üzerine düşen görevleri yapmaması nedeniyle suçlu olduğunu” söyledi. 
Yollardaki altyapı eksikliklerinden örnekler veren Angolemli, kazaların önlenmesi ve yol güvenliğinin sağlanabilmesi için yetkilileri göreve çağırdı. 

Hamzaoğulları Karpaz yoluna değindi

CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Gazimağusa-Karpaz anayoluna 11 çember konulmasıyla trafiğin rahatlatılmadığı aksine sürücülerin daha çok sıkıntıya sokulduğunu belirterek, tali yolların fazlalığının da trafik açısından olumlu olmadığını anlattı.
Hamzaoğulları, Karpaz yolunun çok genişletilerek değil, şehir yolu şeklinde yapılmasıyla bölgenin tahribatının da önlenebileceğini ifade etti.

Hamzaoğulları, Karpaz bölgesindeki Kaleburnu yolu ile Yedikonuk-Balalan sahil yolunun yapılması gerektiğini kaydetti.


Kaşif: Türkiye’deki 
soruşturma bizi ilgilendirmez

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif , eleştirileri ve soruları cevaplandırdı. Kaşif, eleştirilerde bulunan geçmiş hükümetin Ercan Havalimanı konusunda kendi hükümet döneminde yapması gerekenleri yapmadığını söyledi.
Kaşif, Türkiye’deki soruşturmanın KKTC’yi ilgilendirmediğini, KKTC açısından şimdilik hukuki sorun da oluşturmadığını söyledi.
Kaşif, Lefkoşa Kuzey Yolu’nun güzergahının ihalenin ardından değiştiğini ve yeniden projelendirileceğini ifade etti.
Kaşif, ara bağlantı ücretleri konusunda çalışmaların sürdüğünü operatörlerden birinin istenilen aşamaya geldiğini, pazartesi iki operatörü de toplantıya çağırdıklarını ifade etti
Kaşif, Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesinin konuşulduğunu ancak haberleşmede özelleştirmenin 1995 yılında GSM Betorder şirketlerinin gelişiyle birlikte yapıldığını söyledi.
Kaşif, Telekomünikasyon Dairesi’nin altyapısının zayıf olduğunu ve güçlendirmek için 2 projeyi 2014 yılı sonuna kadar ihale aşamasına getireceklerini kaydetti. 

Özcenk: Bin 346 iş yeri 
açıldı 467’si kapandı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında ilk sözü alan UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, Ekim 2012- Eylül 2013 döneminde bin 346 iş yeri açılırken 467 işyerinin kapandığını bunun ciddi bir rakam olduğunu ifade etti.
Yerel İşgücü İstihdamını Destekleme Tüzüğü’ne değinen Özcenk, yabancı iş gücü istihdamında İhtiyat Sandığı primi yatırmamasının risk taşıdığını, bu yüzden İhtiyat Sandığı’nın her yıl 20 milyon TL kayba uğradığını, uygulamanın uluslararası çalışma kurallarına da uygun olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Oğuz: Gerekli denetimler yapılsın

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da, Bakanlığın iş yaşamı hakkında gerekli denetimleri yaparak, iş gücünün işveren uygulamaları altında ezilmesinin önüne geçmesi gerektiğini belirtti.
Oğuz, yoksulluk sınırının düşünülerek asgari ücretin makul seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.
Oğuz, özle sektördeki uygulamalarda çalışanların maaşlarının asgari ücret seviyesinde gösterildiğini ve yatırımın da bunun üzerinden yapıldığını hem çalışanın hem devletin gelir kaybına uğradığını söyledi.
Ülkedeki ekonominin dibe vurduğunu ve işsizliğin arttığını söyleyen Oğuz, yabancı işçi sayısına kota konması gerektiğini söyledi.
Engellilerin, şehit ve gazi çocuklarının istihdamına yönelik istihdam çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

Tatar’da çalışanlara övgü

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bürokratlarının çok özverili çalışmalarda bulunduklarını ifade etti.
Tatar, bu ay içinde hükümetin 13’üncü maaşları ödeyeceğini ve maaşları ödeyebilmesi için de bankalardan bir miktar da borçlanması gerekeceğini belirterek, borçlanmayla ilgili tedbirlerin şimdiden alınmasının yararlı olacağını söyledi.

Tatar genel bütçenin büyüdüğünü ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe taleplerinin genel bütçe büyümesinin de üzerinde arttığını söyledi.

Dinçyürek: Sosyal projeler ikinci planda

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek bundan sonraki kabinelerde daha fonksiyonel olması amacıyla Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı’nın Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak düzenlenmesini önerdi.
Dinçyürek, sosyal politikaların ikinci plana atıldığı bir ülkede sosyal devletten bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti.
Dinçyürek, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaçların, mağdur edilmiş kadınların ve bir çok kesimin, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve sosyal yaşama rehabilite olabilecekleri düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Dinçyürek, bu yönde atılacak adımların destekçisi olacaklarını söyledi.
Dinçyürek, engellilerle ilgili birimin yetersiz olduğunu, sorun çözebilecek daha aktif noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Derya UBP’yi eleştirdi 

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da, muhalefet milletvekilinin emekli maaşlarını yük gibi göstermesinin neo-liberal aklın bir tezahürü olduğunu savunarak eleştirdi.
Derya, emekli maaşlarının sosyal devlet anlayışının bir gereği ve zorunluluğu olduğunu söyledi.
Derya, 5 ay öncesine kadar iktidarda olan UBP’nin, hükümeti döneminde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışmaları dairesiyle ilgili “ihtiyaç yoktur” diyerek bu konularda hiçbir adım atmadığını söyledi. Derya, kadınlara yönelik şiddeti önleme yasasının da hazır olduğunu ve Ocak ayına Meclis gündemine geleceğini sözlerine ekledi.

Gürpınar’dan vekillere teşekkür

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bütçe görüşülürken görüşlerini ifade eden milletvekillerine teşekkür etti.
Gürpınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Danışma Meclisi’nin çalıştırılmadığı iddialarıyla ilgili olarak diyaloga önem verdiklerini, bunu pekiştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 
Gürpınar, yerli istihdamını teşviki öngören ilgili tüzüğün ILO sözleşmelerine aykırı olmadığını belirtti.
Gürpınar engelli istihdamıyla ilgili olarak da en son engelli istihdamının kendisinin de Bakanlık Müsteşarı olduğu 7 yıl önce yapıldığını belirtti.
Gürpınar, kamudaki istihdam sınırlı olacağı için engellilerin özel sektörde istihdamını kolaylaştıracak adımları atmayı hedeflediklerini söyledi. Gürpınar Yaşam Evleri’nden en az birinin 2014 yılında hizmete girmesini hedeflediklerini ifade etti. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 224 milyon TL olarak öngörülen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesini oy çokluğuyla onaylayarak dünkü çalışmalarını tamamladı. 

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2013, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473