banner564

Meclis’te bekliyor

Diyalog’a konuşan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yabancılara mal satışını sınırlayan yasayı değiştirmek istediklerini söyledi

Meclis’te bekliyor
banner598
Remzi SAMAR

   Kuzey Kıbrıs’tan mülk almak isteyen yabancılara yönelik sınırlama sürüyor ve bu uygulama nedeniyle binlerce atıl vaziyetteki konut veya arazi alıcı bulamıyor. Diyalog muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yürürlükteki yasanın yabancılar için bir dönüm arazi ve bir adet konut sınırlaması getirdiğini belirterek “bunu değiştirmek için hazırlanan yasa tasarısını meclise gönderdik”dedi.
   Uluçay, sınırlama konusunda henüz birşey yapamadıklarını, ancak yasa uyarınca mülk alımlarıyla ilgili işlemleri hızlandırdıklarını söyledi.

Sınırlama devam ediyor…
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) göreve gelmesinin ardından yabancıların mülk edinmesi konusunda bürokratik prosedürleri minimuma indirdiklerini söyleyen Uluçay, bu sürecin hızla işlediğini ancak yabancıların mülk edinme yasasına göre 1 dönüm arazi, bir adet ev alabilme haklarının olduğunu ifade etti. Uluçay, bu sınırlamayı kaldırmak için Meclis’e bir tasarı sunulduğunu ancak söz konusu tasarının hala Meclis’te görüşülmediği için sınırlamanın devam ettiğine dikkat çekti. 
  
Meclis’e yasa tasarısı sunduk ama…
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yabancıların mülk edinmesi hususuna yaşanan sıkıntıları çözmek için birtakım çalışmalara başladıklarını ve bu çalışmaların hızla sürdüğünü ifade etti. Önceki yıllarda aylar ve hatta yıllar süren mülke edinme işlemlerinin şu anda 15 günde bile çözülebildiğine işaret eden Uluçay, bu sürecin hızla işlediğini ancak yabancıların mülk edinme yasasına göre 1 dönüm arazi alınması, bir apartman dairesi ya da bir ev alabilme hakları olduğunu dile getirdi. Bu sınırlamayı kaldırabilmek için Meclis’e bir tasarı sunulduğunu aktaran Teberrüken Uluçay,  “Konu hala Meclis’te görüşülmedi. Bu konuda şu an yakın zamanda bir açılım söz konusu değildir. Ancak biz bu konudaki prosedürleri kolaylaştırdık” dedi. 

“Yabancılar tapu almakta güçlük çekiyor”
Bu sınırlamanın yanı sıra bir başka sıkıntılarının da belli bölgelerde mal alan yabancıların tapu almalarıyla ilgili sıkıntı yaşamaları olduğunu değinen Uluçay,  “Bunun da giderilmesi için çeşitli çalışmalarımız var. Yine askeri bölge diye nitelendirilen bölgelerde yabancılar mal aldığı zaman tapu almakta güçlük çekiyorlar. Bununda giderilmesi için zaman zaman yetkililerle istişarelerde bulunuyoruz. En azından belli adımlar atılması için çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.  

Çavuşoğlu: Yabancıların mülk edinmesinde zorluk yok
Diyalog’a konuşan İçişleri eski Bakanı ve UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da Kuzey Kıbrıs’ta mülk edinmek isteyenlerin bu sıkıntılarının kendileri döneminde aşıldığını kaydederek, yabancıların mülk edinmesinde ağır koşulların olmadığını bu iddianın sadece söylemden ibaret olduğunu aktardı. 
Yabancıların mülk edinmesinde tamamen siyasi inisiyatifi kaldırdıklarını belirten Çavuşoğlu, “ Daha önce siyasi kararlara göre bu durum şekilleniyordu. Ancak ben göreve geldikten sonra bu konuda revizyona gidildi” dedi.

“İlk defa biz tüzük çıkardık”
“Yine bizim bakan olduğumuz dönemde ilk defa bu konuda tüzük çıkardık.” diyen Çavuşoğlu,  “Bu tüzüğe göre yabancıların mülk edinmesini kurallara bağladık. Yabancıların mülk edinmesinde en ciddi sıkıntı güvenlik konusunda zafiyet yaratabileceği düşünülen bölgelerde yabancıların koçan alması bir şekilde geciktiriliyordu ve ya imkansız hale geliyordu. Biz yabancıların nerelerde koçan alamayacağını bir kurala bağladık” açıklamalarında bulundu. 

“Mülk edinmek isteyen kişileri sıkıntıdan kurtardık”
Yapılan çalışmalarla yabancıların mülk edinmesinin bir tüzüğe bağlandığını dile getiren Çavuşoğlu, 
“Dolayısıyla mülk edinmek isteyen kişinin de avukatı aracılığıyla tüzüklere bakması halinde herhangi bir sıkıntı yaşamayacak duruma getirdik. Yabacıların KKTC’de mülk edinmesi zordur ifadesi sadece söylemden ibaret olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474