banner564

Metehan’da işkence

Yabancı turistleri taşıyan Türk otobüsünün güneye geçişi Rum polisi tarafından engellendi

Metehan’da işkence
banner598
Teoman TURAN – Hakan YILDIRIM
   Kuzey Kıbrıs’ta tatil yapan ve Depreli isimli şirkete bağlı otobüsle Güney Kıbrıs’a geçmek isteyen turistlere akıl almaz işkenceler yapıldı.
   Amerikalı olduğu belirtilen turistleri Alsancak’taki Merit Crystal Cove Hotel’den alarak Pile üzerinden, Larnaka Havaalanı’na götürmek isteyen Türk şöförü önce İngiliz polisinin engeline takıldı. Buradaki üs polisi, Türk otobüsünün önünü keserek, her türlü izin belgesi olmasına karşın geçişini engelleyip, geri dönmesini istedi.
   Otobüs daha sonra rotasını Lefkoşa’daki Metehan sınır kapısına çevirdi.   Ancak, turist kafilesini taşıyan otobüse bu kez Rum yetkililer izin vermedi. Turistler de Metehan Sınır Kapısı’ndan yaya olarak geçerek, Güney Kıbrıs plakalı otobüsle seyahatlerine devam etmek zorunda kadı.

Depreli: Bu sorun yıllardır sürüyor
Olayla ilgili Diyalog muhabirine bilgi veren otobüs sahibi Salahi Depreli, yıllardır bu sorunun devam ettiğini söyledi.
   Depreli, “Rumlar bizim otellerden müşteri alıyor. Ama bizimkiler bir şey demiyor” diyerek şunları söyledi: 
“Sabah 9’da Amerikalı gurubu Merit Otel’den alıp Larnaka’ya gidecektik. Pile’ye geldiğimizde Türk tarafından geçişlerimizi yaptık. İngiliz Polisine geldiğimizde bize kafilenin Ercan’dan giriş yapmasından dolayı geçiş yapamayacaklarını söylediler. Biz de geri dönüp Metehan kapısına geldik. Bize burada da Türk otobüsüyle turistleri o tarafta gezdirmemizin yanlış olduğunu söylediler.”

Bütün belgeleri Güney Kıbrıs’tan alıyoruz
 “Yıllardır bu sorun devam ediyor” diyen Debreli,  Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sorunu aktardıklarını, ancak bir şey yapılmadığını kaydetti.
Depreli şöyle dedi:
   “Biz arabalarımızı Rum tarafında muayene ediyoruz, ehliyet alıyoruz, sigorta çıkarıyoruz ama sorun hala çözülmedi. Rumlar bizim otellerden müşteri alıyor ama bizimkiler ona birşey demiyor. Cumhurbaşkanına da bu konu aktarıldı ancak birşey yapmadı. Araçlarımızın evrakları tamam, belgelerimiz var. Otobüs Türk otobüsü ve sadece Türkleri taşıyacaksınız diyorlar. 
Cumhurbaşkanı hakkımızı aramıyor
Bu belgeleri  Güney Kıbrıs Ulaştırma Bakanlığı’ndan alındı. Kendi evraklarını tanımıyor. Madem biz geçemeyeceğiz neden evrakları bize verdiler. Yetkililerin bu duruma çare olmasını istiyoruz. Eğer bulmazlarsa kapıları kapayacağız. Cumhurbaşkanı görüşme masasında bu kadar küçük bir sorunu çözemiyorsa demek ki hakkımızı aramıyorlar. Eğer yapamayacaklarsa Türkiyeye söyleyelim, gelsin onlar çözsün. Her gün 3000- 5000 Euro para kaybediyoruz biz.” 

Topaloğlu: Sınır kapılarını kapatacağız
Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Fuat Topaloğlu da Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlarken, konuyla birebir ilgilendiğini söyledi.
   Güney Kıbrıs’la Türk otobüslerinde sadece Türk yolcular taşınır diye bir anlaşma bulunmadığını belirten Topaloğlu, sorunu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Başbakanlık Müsteşarına aktardıklarını belirtti.
   Topaloğlu, “Bizim bir Cumhuriyetimiz var. Burası yasalarla yönetilir. Rumlar da bizim yasalarımıza uymak zorundadır” dedi.
   Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu şunları söyledi:
“Toplu taşımacılık yasamızda, KKTC’de karayollarına yolcu ve eşya taşımacılığı açık nettir. Bunlar izne tabidir.  Ücretli ve ücretsiz izniniz olmadan taşımacılık yapamazsınız. Sorunlarımızı, Cumhurbaşkanlığı’na, Başbakanlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Emniyet Müdürlüğü’ne ilettik.  
   Üyelerimiz çok huzursuzdur. Bu tarafa gelirler ve güneyden gelen Rum otobüsleri  Kuzey Kıbrıs’ta tur yaparlar. Kapıları kapatmayın. Ama KKTC yasaları neyse aynı yasalara onlar da tabi tutulsun. Onlar da geçici izin alsınlar. Onu yapmayacaklar. Veya biz nasıl geçersek o tarafa onlar da bu tarafa gelerek sınır kapısında  turistleri bizim otobüslere devretsinler.”

Kısasa kısas
   2004 yılından bu yana hem maddi hem de psikolojik olarak ciddi kayıpları olduğuna dikkat çeken Fuat  Topaloğlu, Rumların sadece otobüslere değil, taksicilere de zorluk çıkardığını söyledi.
   Kar-İş Başkanı  Topaloğlu, bu sorunun çözülmemesi halinde sınır kapılarını kapatacakları uyarısında bulunarak şöyle dedi:
   “Cumhurbaşkanına da hükümeti de göreve davet ediyorum. Eğer müdahale etmezlerse ve sorunu çözmezlerse kapılarda otobüslerle eylem yapacağız. Onlar bir önlem almazsa biz alacağız. Normal salon arabaları bırakacağız Otobüslerle sınır kapılarını kapatacağız onların otobüsleri geçmesin. Başka şansımız yok. Turistleri indirsinler bizim otobüslere binsinler.  Biz devletimize sahip çıkıyoruz. Eğer biz devlet isek yasalarımız da varsa  bu hükümet de bunu uygulayacak.”

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2017, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474