banner564

Meydan boş

Kıbrıs’ın kaderi Crans Montana’da masaya yatırılırken, hükümet ortakları dahil siyasi parti ve örgütlerin sessizliğine ilk tepki Güzelyurt’tan geldi

Meydan boş
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
   İsviçre’nin Crans Montana kasabasında dün başlayan Kıbrıs konferansında ilk defa Türkiye’nin garantörlüğü ve adadaki Türk askerinin geleceği tartışılıyor. 
   Kıbrıslı Rumlar; hükümeti, muhalefeti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte ‘sıfır asker’, ‘sıfır garanti’ talebiyle etkili girişimlerde bulunurken, KKTC’de hükümetin ve garantörlüğün devamını isteyen sivil toplum örgütlerinin sessizliği dikkat çekiyor.
   Diyalog TV, konferansın ilk gününde Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ile Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş’in konuyla ilgili görüşlerini aktardı. Özçınar “Hak ve menfaatlerimiz konusunda ısrarlı durmuyoruz” derken, Özdeş, meydanın Rumlara bırakıldığından yakınarak “Nerede bu hükümet, nerede milliyetçiler?” diye sordu.

Özçınar: Geriye gidilmemeli
   Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, hak ve menfaatler konusunda bugünden geriye gidilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
     “Hak ve menfaatler konusunda maalesef ki ısrarlı bir duruş ortaya koyamıyoruz. Rum tarafı ise 1960’taki anlaşmaya bağlı olarak bunun da ilerisine giderek daha fazla nasıl bir hak elde edebilirim duruşu sergiliyor. Biz de kendi hak ve menfaatlerimiz konusunda ısrarlı durmalıyız. Burada yaşayan bir Kıbrıslı Türk toplumu varlığının bilinciyle haklarımızı kaybedeceğimiz bir anlaşmaya imza koymamalıyız. Bugünkü pozisyonumuzdan geri gitmeyeceğimiz bir anlaşma olması lazım. Bir sessizlik hakimdir maalesef.”
   Mahmut Özçınar, bir çözüm durumunda kimsenin yerinden kalkmak istemediğini belirterek şunları kaydetti. 
“Geri dönme düşüncesi içerisinde olacak insan sayısı çok azdır. Artık insanlar yaşam alanlarını burada kabullenmiş durumdadırlar. Mal mülk ve toprak konusundaki yatırımlara bakarsak değerlerini de ele almamız gerekir. Belli gelişimler yaşanmıştır. Bu değer artışı 1974 sonrasında yaşayan insanların ve Türkiye’nin yaptığı yatırımların yarattığı değer artışıdır. Bir anlaşmanın mutlak suretle tazminat hakkıyla sorunların çözüleceği ve kimsenin yerinden edinmeden olması gerekir. Halkımız da bu şekilde bakıyor, yerlerinden olmak istemiyor halkımız.”

“Birlikte olma ve hareketlenme zamanıdır”
   Kıbrıs konusunda net politika ortaya konamadığından dert yanan  Özçınar şöyle konuştu:
    “Biz hep Türkiye’nin gücüne dayandık ve bir rahata alıştık. Oysa Rum tarafı uluslar arası platformda Türkiye’nin üzerine oynuyor. Bizim kendi politik duruşumuzu dünyaya deklare etmemiz gerekiyor, bunu yapamıyoruz. Rumlar organize olup birlikte hareket ederken, biz bunu yapamıyoruz. Kıbrıs konusunda ortak bir platformda buluşamadığımız için biz bunu yapamıyoruz. Sivil toplum, yerel yönetim, hükümet bir platformda buluşmalı ve bilgilendirmeler yapılmalı. Hareketlenme zamanıdır, öncülüğü de hükümet yapmalıdır” 

Özdeş: UBP, DP ne yapıyor? 
   Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş de çözüm isteyen birkaç kişinin Crans Montana’da gösteri yapması üzerine milliyetçi partiler nerede diye sordu. Özdeş şöyle dedi:
“Ben buradaki UBP ve DP’ye soruyorum, sizin göreviniz nedir?, ne yapıyorsunuz? Halka verilecek mesajlarınız nedir. İpe sapa gelmez şeylerle uyutuyorsunuz bizi. Milletvekilline soruyorum sizler ne yapıyorsunuz? Başbakan Hüseyin Özgürgün nerede? Lider gibi davranan insan bizim aleyhimize gelişen toplantılarda mutlaka tedbir almalıdırlar.” 
Şinasi Özdeş, Güzelyurt’ta yaşayan insanların güvenlik ve garantiler konusunda tutumunun net olduğunu belirterek şunları kaydetti: 
    “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmazımızdır, Güzelyurt’ta herkes bunu söylüyor. Türkiye’yi uyarmak lazım, Türkiye’de ses getirecek eylemler lazım. Bunu bizlerin yapması lazım. Nerededir böyle düşünen dernekler? Biz meydanı maalesef ki boş bıraktık. Crans Montana’dan bir şey çıkmayacak deniliyor, kıpırdayan yok. Liderlik zamanıdır şimdi.” 

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2017, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474