banner564

Milyarlarca Sterlin gerekiyor

Diyalog’a konuşan Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Erkmen, kuzeydeki Rum mülklerinin satışı konusunda 6 bin 545 başvurunun parasızlıktan bekletildiğini söyledi

Milyarlarca Sterlin gerekiyor
banner598

 Çiğdem AYDIN

   
   Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yetkili kıldığı Taşınmaz Mal Komisyonu, kuzeyde mülk bırakan Rumların satış için yaptığı başvurulardan 6 bin 545’inin sonuçlandırılamadığı bildirildi. Diyalog’a konuşan Komisyon Başkanı Ayfer Erkmen “Davaların sonuçlanabilmesi için birkaç milyar Sterline ihtiyaç var ama bir türlü kaynak yaratılamıyor” dedi.
   Üyelerden Romans Mapolar’ın istifa etmesi üzerine “Komisyon dağılıyor mu?” sorusu gündeme gelirken, Başkan Erkmen “Dağılma yok ama parasızlık yüzünden karar alınamıyor” diyerek, hükümetlerin ilgisizliğinden yakındı. Erkmen, Meclis’ten vergi yasasının geçmemesi nedeniyle Türkiye’nin da para aktarmadığını söyledi.
Erken sorularımızı şöyle yanıtladı:
Soru: Taşınmaz Mal Komisyonundan bir Rum üyenin çekildiği bilgisi ulaştı doğru mudur? Doğru ise çekilme nedeni nedir? 
Erkmen: Evet doğrudur. Romans Mapolar çekildi. Çekilme nedeni tamamen ailevi bir nedendir. Kendisi ailesi ile birlikte Avustralya’dan gelmişti zaten orada yaşıyordu. Ailesi ile birlikte geri dönüp Avustralya’da yaşama kararı aldılar. O nedenle de komisyondan çekildiğini açıkladı. 
Soru: Peki bu çekilme komisyonun dağılıyor sonucunu verir mi? 
Erkmen: Yok hayır öyle bir şey yok. Komisyon 7 kişiden oluşuyor şu an 6 kişiyiz. 13 Haziranda Yüksek Adliye Kurulu çekilen arkadaşımızın yerine birini atayacaklar ve komisyon devam edecek. 
Soru: Ne kadar süredir karar almıyorsunuz? 
Erkmen: Evvelki hafta aldık en son kararımızı, daha sonra üyemiz çekileceğini açıkladığı için bir karar almadık. Karar almak için 7 kişi olmamız gerekiyor. Atama yapıldıktan sonra ki atama da 13 Haziran tarihinde yapılacak daha sonra karar alabileceğiz. 
Soru: Şu ana kadar kaç karar aldınız? Maliyeti ne idi? 
Erkmen: Şu ana kadar ortalama 205 tane karar alındı. Toplam maliyeti 110 milyon sterlindir. 
Soru: Bekleyen kaç başvuru var? Hepsinin temizlenmesi için ne kadar kaynağa ihtiyaç var? 
Erkmen: Şu anda 6 bin 545 başvuru vardır. Birkaç milyar sterlin kaynağa ihtiyaç var, şu an kesin rakamlar vermek mümkün değil ama birkaç milyar sterlin gerektiğini söyleyebilirim. 
Soru: Peki bu sıkıntıları geçmiş 4’lü koalisyon hükumetine iletmiş miydiniz? Ne yanıt almıştınız? 
Erkmen: Bütün hükümetlere derdimizi anlatıyoruz bu paranın bir an önce gelmesi lazım diye fakat ne yazık ki hükumetlerimiz bu konuda aciz kalıyor. Türkiye’ de Şerefiye Vergisi de geçmeyince yardımları biraz azalttı. Politik nedeni de varsa onu bilmiyorum. Protokol imzalanmadı bunun da etkisi büyük tabi. 
Soru: Bundan sonraki süreçte ne olacak peki? 
Erkmen: Bir an önce ekonomik protokolün imzalanması gerekiyor. Bundan sonraki süreç ile ilgili henüz görüşmedik fakat Sayın Ersin Tatar Türkiye ziyaretinin iyi ve olumlu geçtiğini söylüyor. Süreci izleyip göreceğiz. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
İlke Kıranlar
İlke Kıranlar - 5 yıl Önce

Çiğdem Aydın Komisyonda Rum üye olamayacağını bilmeyecek kadar cahil mi?

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474