banner564

Mont Pelerin’de sürpriz konuk

Tuğrul Türkeş, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde görüşmeler yapmak üzere, İsviçre'nin Cenevre kentine gitti

Mont Pelerin’de  sürpriz konuk
banner598
Kıbrıs müzakerelerinde “Güvenlik ve Garantiler” konusunun ele alındığı Beşli Konferansın ilk günü geride kaldı.
Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş dün, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde görüşmeler yapmak üzere, İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.
Türkeş'in Mont Pelerin kasabasında devam eden, "Güvenlik ve Garantiler" konusunun ele alındığı Beşli Konferans'a katılan heyetlerle görüşmeler yapması bekleniyor.
12 Ocak'ta Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin ev sahipliğinde başlayan Beşli Konferans’a, 5 günlük aranın ardından dün devam edilen toplantıya, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den çalışma heyetleri katıldı.
Kıbrıs Türk tarafını temsilen toplantıya katılan Müzakereci Özdil Nami’nin konferans boyunca sürecin sağlıklı ve planlandığı şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Akıncı ile sürekli istişare içinde olacağı öğrenildi.
Nami’nin başkanlık ettiği Kıbrıs Türk çalışma grubunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Dış İlişkiler Uzmanı İpek Borman Genç ve Müzakere Heyeti Üyesi Sertaç Güven yer alıyor.
Beşli Konferans'ta Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün başkanlığında heyet temsil ediyor.
Konferansa Rum tarafını temsilen müzakereci Andreas Mavroyannis, 4 kişilik ekiple katılıyor. 

Rum sözcü açıklamalarda bulundu
Rum Ajansına ulaşan bilgilere göre, teknokratlar arasındaki bugünkü görüşme KKTC saatiyle 11.00’de yer alacak.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Chrystotoulides, görüşmelerin amacının, Kıbrısla ilgili Konferansın, siyasi seviyede devamına ve olumlu bir sonuca ulaşılmasına olanak verecek bir çalışma belgesi oluşturulması olduğunu söyledi.
Sözcü, “Gerek müzakereler, gerekse özlü konularda, Yunanistan hükümeti ile tam koordinasyon içindeyiz. Özellikle, garantiler ve güvenlik başlıklarıyla ilgili yapılacak tartışmalar aracılığıyla, belli sorulara verilecek cevaplarla, Kıbrısla ilgili Konferansın, siyasi düzeyde devamına ve uzantısı olarak olumlu beklentiler için gerekli koşulları yaratacak bir çalışma belgesi oluşturulmasını umuyoruz. Bekleyip göreceğiz. Tartışmalar cuma günü tamamlanacak, tamamlandıktan sonra bir tavır alacağız” dedi.
Türk tarafının açıklamalarıyla oluşan havaya da değinmesi istenilen Sözcü, “Kıbrısla ilgili, sürekli ve arka arkaya, pek çok açıklama yapılıyor... Hemen hemen her gün... Hem Sayın Erdoğan, hem de Sayın Akıncı tarafından” dedi.
Sözcü şunları kaydetti:
“Artık gereken ciddiyetle müzakere masasında bulunuyoruz ve anlayacağınız gibi, sürecin nasıl ilerleyeceği açıklamalara bağlı değildir. Açıklamaların da kesinlikle kendi sembolizmi var, hem yardım edebilirler... hem de diyalog içinde sorunlara neden olabilirler. Bunun dışında, sonucu belirleyecek olan açıklamalar değil. Artık, Türk heyetiyle tartışmak için, karşı karşıya aynı masada bulunuyoruz ve bu tartışmanın sonucu sürecin nasıl ilerleyeceğini belirleyecek.”

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2017, 08:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474