banner564

Süreç başlıyor

Mahkeme, Güzelyurt Hastanesi için Kofalı İnşaat’ın kazandığı ihalenin geçerli olduğunu açıkladı

Süreç başlıyor
banner598
Aytuğ TÜRKKAN
Güzelyurtluların dört gözle beklediği haber geldi, yeni hastanenin inşasına yönelik açılan ihalenin mahkemelik olması durumu ortadan kalktı. Mahkeme açılan ihalenin şartnamelere uygun olduğuna hükmetti, ihaleyi kazanan Kofalı İnşaat ile Sağlık Bakanlığı’nın birkaç gün içerisinde imzaları atıp süreci başlatması öngörülüyor. 
Mahkeme kararının henüz Sağlık Bakanlığı’na ulaşmadığı öğrenilirken, Diyalog’a konuşan Bakan Faiz Sucuoğlu, “Mahkeme kararı neyse onu uygulayacağız” diyerek sürecin ilerlemeye başlayacağı mesajını vermiş oldu 

Neler yaşandı? 
Güzelyurt’a yeni inşa edilecek olan devlet hastanesi birinci etap karkas inşaatı için 3 Aralık 2016 tarihinde ihaleye çıkıldı. İhalenin 23 Aralık’ta kapanacağı duyuruldu. İhalenin genel şartnamesinin 31. maddesinin 6. fıkrasında belirtilen “tek seferde 16 bin 500 metrekarelik iş yapmış olan müteahhitler  tam puan alır” şartına müteahhitler itirazda bulundu. Müteahhitler Birliği, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesine itirazda bulundular, bunun üzerine zeyilname yayınlanarak şartnamede “tek seferde” yerine “toplamda” değişikliği yapıldı. Bu değişiklikle ihaleye sadece iki firmanın katılabilmesi şartı ortadan kalkmış oldu. Ancak Merkezi İhale Komisyonu (MİK) Bayındırlık Bakanlığı’nı uyardı. Çünkü tüzük buna cevaz vermiyordu. Ulaştırma Bakanlığı bu uyarı sonrasında ihale başvurularının bitimine bir gün kala yeniden bir zeyilname yayınlayarak “toplamda” ibaresini “tek defada” ibaresine çevirdi. Yapılan bu değişiklik müteahhitleri kızdırdı. Müteahhitler Birliği ihaleyi boykot etme kararı alarak tepkisini ortaya koydu.  

İki firma boykot kararına uymadı 
Ancak birliğin boykot kararına Tosunoğlu İnşaat ve Kofalı İnşaat uymadı ve ihaleye teklif attı. İhaleyi Kofalı İnşaat kazandı. Ancak müteahhitlerin ihaleyi mahkemeye taşıyacağı düşüncesiyle Sağlık Bakanlığı ihaleyi iptal etti. Bu kez de ihaleyi kazanan Kofalı İnşaat konuyu yargıya taşıdı. 

Mahkeme MİK’in tavrını doğru buldu 
İhalenin sahibi Sağlık Bakanlığı ancak ihalenin teknik kısmı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesi ve Merkezi İhale Komisyonu tarafından yerine getiriyordu. MİK’in ortaya koyduğu tavır mahkemece doğru bulundu ve ihalenin iptaline gerek kalınmayacak karar üretildi. 
MİK Başkanı Çelebi Ilık bir televizyon kanalına konuyla ilgili açıklama yapmış ve MİK’in tüzüklere göre hareket ettiğini ve mahkemenin de buna göre karar üreteceğini söylemişti. 

Sucuoğlu: Karar bana ulaşmadı 
Diyalog muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun mahkemenin kararından kendisini Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın bilgilendirdiğini ancak henüz kararın eline ulaşmadığını söyledi. 
“Mahkeme kararı neyse biz ona göre davranacağız” diyen Sucuoğlu, sürecin bu şekilde devam edeceğini kaydetti. 

Denktaş, “Müteahhitler arası anlaşmazlık” demişti 
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konuyla ilgili meclis oturumunda yaptığı konuşmada Güzelyurt’a inşa edilecek hastaneye müteahhitlerin kendi içlerindeki anlaşmazlık nedeni ile başlanamadığını söyledi. Müteahhitlerin kendi içlerindeki çekişmesi nedeni ile hastanenin yapımına başlanamadığını belirten Denktaş, kendilerinin hedefinin Güzelyurt’a hastanenin yapılması olduğunu  vurguladı. Denktaş mahkemenin vereceği karara uygun hareket edeceklerini de kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2017, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473