banner564

“Mücahit ruhunu yaşatacağız”

Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü’nün 45’inci yıl dönümü etkinliklerinde konuşan Töre, “Türkiye’den ve garantilerden vazgeçmeyeceğiz” dedi

“Mücahit ruhunu yaşatacağız”
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü’nün 45’inci yıl dönümü, dün törenlerle kutlandı; direnişte şehit düşenler anıldı.
Gün nedeniyle öğleden sonra Yeşilırmak’ta iki tören yapıldı. Törene, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, bölge milletvekilleri, muharip derneklerden, kurum, kuruluşlardan temsilciler, öğrenciler, bölge halkı ve şehit yakınları katıldı.
Törende Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nı 49. Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Ufuk Canbey, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı 2’nci Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Aygün Osmanlı temsil etti.
Şiirlerin de okunduğu törende Lefke Belediyesi halk dansları ekibi gösteri sundu.
Törende, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, 49’uncu Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Müslüm Yurtada, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Yeşilırmak Şube Başkanı Rauf Özhun ve Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat konuşma yaptı.

Töre: Yeşilırmak ayrı bir destan
Meclis Başkan Yardımcısı Töre, Yeşilırmak’ın Kıbrıs Türk tarihinde ayrı bir destan olduğunu kaydederek, “Kıbrıs genelinde binlerce, Yeşilırmak’ta 15 şehidimiz var. Burası asla düşmana teslim olmadı. Bu bölgede çok büyük destanlar yazıldı. Üniversite eğitimlerini yarıda bırakıp bölgeye gelen öğrencilerin vatan, millet, bayrak sevgisi de unutulamaz” dedi.
Türk askerinin adadan çekilmeyeceğini, Kıbrıslı Türklerin aynı acıları yeniden yaşamayacağını söyleyen Töre, “Anavatan Türkiye’den ve garantilerden, Türk ordusundan asla vazgeçmeyeceğiz, mücahit ruhunu her zaman yaşatacağız. Bunu çocuklarımıza, gençlerimize de aşılayacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin Doğu Akdeniz’deki haklarının zırhı olduğunu vurgulayan Zorlu Töre, “Rumlar Kıbrıs’ın tamamını işgal etmek istedi, edemedi. Şimdi denizleri işgal etmek istiyorlar, edemeyecekler. Uyanık olacağız, gaflete düşmeyeceğiz. Rumları bize dost, kardeş gösterenlere, şirin sözlere inanmayın…” dedi.

Yurtada: Kutsal ve örnek bir direniş
49’uncu Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Yurtada, Yeşilırmak’taki vatan savunmasının ve direnişin kutsal ve örnek olduğunu söyledi.
Bölge halkının yüzlerce ton çimentoyu dağlara, tepelere taşıdığını, savunma mevzileri ve sığınak hazırladığını, savaştığını ve Rumlara teslim olmadığını kaydeden Yurtada, bu mücadele azminin gelecek kuşaklara güç ve heyecan verdiğini, Türk insanının her türlü olanaksızlıkların üstesinden gelebileceğini gösterdiğini ifade etti.

Özhun: Omuz omuza ve sabırla direnildi
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Yeşilırmak Şube Başkanı Özhun, Yeşilırmak’ta, 125 mücahit ve 25 kişilik milis gücün Türk Barış Kuvvetleri ile bölgeyi özgür vatan topraklarıyla bütünleştirdiğini söyledi.
Bölge halkının omuz omuza ve sabırla direndiğini belirten Özhun, “Yeşilırmak düşmedi, bir gün dahi Rumların egemenliği altına girmedi” dedi.

Özpolat: Yıllar süren düşman kuşatması

Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat ise Yeşilırmak’ın yıllarca düşman kuşatması altında kaldığını ancak teslim olmadığını kaydetti.
Yeşilırmak bölge halkının Türkiye’den gönderilen silahların yurdun diğer bölgelerine ulaştırmasında önemli rol oynadığını anlatan Özpolat, “Ne mutlu bize ki bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşıyoruz” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473