banner564

‘Müsade etmeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sudan sonra elektrik de gelecek” şeklindeki açıklaması KIB-TEK Yönetimi ve El-SEN’i memnun etmedi:

‘Müsade etmeyiz’
banner598
Çiğdem AYDIN  
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC’ye gerçekleştirdiği günübirlik ziyarette, ‘enerji’ konusunda yaptığı açıklamalar, KIB-TEK ile EL-Sen yönetimini kızdırdı.  
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; “Türkiye’den su gelecek ve ardından da kablo ile elektrik getireceğiz” açıklamasına ilk eleştiri Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’den geldi. “Her şey hayalle başlar, bunu da hayal ediyorsak bilmeliyiz ki bu beş yıldan önce olmaz” diyen Akim, amacın Kıbrıs Türkü’nün özvarlıklarını ele geçirmek olduğunu iddia etti 

Akim: Elektrik ucuzlayacak söylemine katılmıyorum
Erdoğan’ın “elektrik kesintilerinden bıktık artık, faturalar da ucuzlatılacak” söylemine de değinen Akim, bu fikre katılmadığını kaydetti, devamında ise şunları söyledi, “Bana göre İsrail’in çıkacak gazı Avrupa’ya ihraç etmek için kullanacağı güzergâhtan faydalanılması gerekir. Kıb-Tek, Kıbrıs Türk halkının kendi öz varlığıdır ve biz özvarlıklarımıza sahip çıktık bundan sonra da sahip çıkacağız. Su göndereceğiz, elektrik de göndereceğiz ve biz bu ülkenin suyunu da enerjisini de yöneteceğiz mantığı ile hareket ediliyorsa burada bir toplum olduğunu hatırlatırız.” 

“Kendi irademizi korumalıyız”
Türkiye ile KKTC arasında yapılan görüşmelere de değinen KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı, halka seslendi, kendi irademizi korumalıyız mesajını verdi şunları söyledi, “Her şey elbette Türkiye ile iki devlet temelinde görüşülebilir, anlaşmalar da yapılabilir. Ancak bu anlaşmaları yaparken kendi idaremizi korumalıyız, teslimiyetçi olmamalıyız. Zira Kıbrıs Türk’ü gerekirse ben buradayım demeyi de bilir bilmiştir de.”

EL-SEN de Erdoğan’a tepkili 
El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına tepkili. Cesurer, enerji üretimi konusunda Türkiye’nin izlediği bugünkü politikanın altında nükleer santral yattığını iddia etti. 
“Türkiye enerji konusunda KKTC’ye bir kuruşluk katkı yapmadı” diyen Cesurer, amacın ise elden çıkarma politikası olduğunu yani özelleştirilmeye doğru gidildiğini savundu.  

“Aksine daha da maliyetli olacak”
Elektrik konusunda bir araştırma yaptıklarını da belirten EL-SEN Başkanı, o araştırmanın sonuçlarını da gazetemiz ile paylaştı. Türkiye’den elektrik gelmesi durumunda faturaların ucuzlamayacağını söyledi. Cesurer, “Biz uzmanlara bir araştırma yaptırdık ve faturaların ucuzlamasının söz konusu olamayacağı sonucuna vardık. Aksine maliyet daha da fazla yükselecek. Ayrıca kabloyla elektrik getirilmesi, herhangi bir arıza durumunda kesintilerin daha da uzun süreli olmasına neden olacaktır. Gerçekler bunlardır ve halkımızın bunları bilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Kesintilerin sebebi KIB-TEK değil Aksa’dır”
Erdoğan’ın enerji konusunda yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekleyen Cesurer, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinerek “Şu anda bir çok kesintinin kaynağı Kıb-Tek değil Aksa’dır ve bu da yine Türkiye’nin ülkemizde izlediği enerji politikasından kaynaklanıyor. O dönem de elektrikler kesilmeyecek, faturalar ucuzlayacak denilerek Aksa’ya imtiyazlar sağlanmıştır sonuç ortadadır” dedi.
Kıb-Tek’i elden çıkarma politikasına asla sessiz kalmayacaklarını da vurgulayan Cesurer, Erdoğan’ın “nasıl olsa sizler pahalı elektrik üretiyorsunuz, sizler kesinti yapıyorsunuz bırakın bu işi biz yapalım” demek istediğini savundu, idaremize gölge edilmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474