banner564

Ne olacak  halimiz?

Yaz geldi geçti, vatandaş ağız tadıyla domates yiyemedi

Ne olacak  halimiz?
banner598

Çiğdem AYDIN
Yaz aylarının en gözde sebzesi olan domatesin hem kalitesi, hem de pahalı oluşu gündemden düşmüyor. Girne’deki Çarşamba Pazarı’nın nabzını tutan Diyalog ekibi bir dokundu, vatandaşlar bin dert anlattı.
   Vatandaşlar  “Koca bir yaz geçti lezzetli bir domates yiyemedik. Ayrıca fiyatların 8 ile 15 TL arasında olması bizleri perişan etti” diyerek, gerekli önlemleri almayan yetkililere sert eleştiriler yöneltti.
   Çarşamba Pazarı’nda domatesin fiyatı dün 8 TL iken, Mersin halinde 1,25 TL idi. Salatalık ise Girne’de kilosu 3 TL, Mersinde 40 kuruş.
   Yine Girne’de patlıcanın fiyatı 5 TL, Mersin’de 70 kuruş idi.
   Aradaki farkın büyük olduğuna dikkat çeken vatandaşlar “Devletin kontrolünde neden ithalat yapılmıyor, bizleri neden açlığa terk ediyorlar?” diye sordu.
  

Ne dediler…

Faiz Kanlı: 
Hurma 100 TL. İnsanımızın yüzde 30’u alabiliyor, 70’i ise alamıyor. Bu da her geçen gün insanların alım gücünün erimesinden kaynaklanıyor. Bir an önce Hal Yasası’nın Meclis’ten geçmesi lazım. Çünkü Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar toplum 3 toptancının elindedir. Bu yasa geçerse halkın faydasına olacaktır.

Mehmet Pürateş:
Fiyatlar çok pahalı… Domates 8-9 TL olur mu? İnsanlar ne yapsın, içler acısı bir durum.
11 TL’ye üzümü nasıl alacağız.  Pazara geldik çünkü marketlerde ‘kör tuttuğunu’ misali bir durum var. Hiç bir denetim yok. Bir yerdeki fiyat ile bir diğerindeki tutmuyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bir başıboşluk var. Ben turizm sektöründeyim, bir nebze iyiyiz ama özel sektördeki insanlar kötü durumda. Dün ilk kez 3 tane domates alan insan gördüm.

Leyla Baytar: 
Hayat çok pahalı oldu. Nasıl geçineceğiz? Ucuzluk gelmesi lazım… Bir kilo bile gelmeyen bamya için 13 TL ödedim. Dolmalık çiçek aldım o da bir kilo değil 10 TL ödedim. Kirada oturuyorum,  artık sterlinden dolayı ödeyemiyorum. Erdoğan ( TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan)  bize bir çare bulsun.

Havva Yüksel:
Fiyatlar çok aşırı pahalı. Domates 8-10 TL. Ama en azından pazarda 5 TL’ye de bulabildim. Asgari ücretli birinin geçinmesi mümkün değil. 2-3 çocuklu bir aile temel ihtiyaç giderlerini bile alamaz. Üzün, böğürce, domates ve elma aldım, 75 TL ödedim. 

Özlem Doğuş Varlık:
Bazı ürünlerin fiyatı yüksek… Markete göre en azından pazarlar daha ucuz ama yine de pahalı.. Süt ürünlerde de yükselme var. İdare ederek geçiniyoruz ama önümüzdeki günler belli ki daha çok sıkıntılı olacak. Hükümettekiler ciddi önlemler almalı yoksa toplumsal arbede çıkar. 

İbrahim Çakır:
Bu fiyatlar üreticiye göre ucuz ama biz tüketiciye göre pahalı. Doğduk doğalı maalesef köleyiz. Geçinebilmek gerçekten çok zor… İnsanların hali perişan, aileler ne yapacağını şaşırmış durumda. Kime çare bulabilecek biliyorum ama yetkililerden umudum yok. Allah yardımcımız olsun.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473