banner564

Nebi Bozkurt: ‘Siyasi amaçlı’

Diyalog’a konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Nükleer Enerji santraline ilişin tepkileri eleştirdi

Nebi Bozkurt: ‘Siyasi amaçlı’
banner598
Mert ÖZDEŞ

AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Asrın Su Projesi ve Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin Diyalog’a özel açıklamalarda bulundu.
Diyalog TV’de yayınlanan Odak Noktası programına Nebi Bozkurt, su ve elektriğin Kuzey Kıbrıs’a çok şey katacağını söyledi. Bozkurt, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santralle ilgili tartışmaların siyasi amaçla yapıldığını savundu.  
Bozkurt, KKTC Su temin projesinin önemine değinerek, “Anamur Alaköprü Barajını gezdim. Tam vaat edilen tarihte tamamlandı. Dünyada eşi benzeri çok az olan bu projeyi AK Parti hükumeti gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük gayretleriyle tamamlanıyor” dedi.
ÇED raporu tartışmaları ve çevre örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen Mersin Akkuyu’da yapımı devam eden Nükleer Enerji Santraline ilişkin konuşan Bozkurt dünyadaki örnekleri işaret etti.  
Bozkurt, “Kıbrıs halkı dünyadaki örneklere bakmalı. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, Fransa’da, Almanya’da yerleşim yerlerine kaç tane nükleer santral vardır incelenmeli. Paris’te Nükleer santralin şehir merkezine ne kadar mesafede bulunduğuna bakılmalı…” dedi.
Nükleer enerji santrali inşasında neden Akkuyu’nun tercih edilmesi konusunda ise Bozkurt, 
“Türkiye’nin depreme karşı en az riskli bölgesi Akkuyu’nun bulunduğu bölge. Ayrıca Sinop. Bu iki bölge özellikle seçilmiş bölgedir” ifadelerini kullandı.

“Asılsız söylemlerin amacı belli”
Nükleer Santrali önlemeye yönelik asılsız iddiaların gerçeklik payı bulunmadığını belirten Bozkurt, Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Kuzey Kıbrıs halkının endişelenmesine gerek olmadığını söyleyen Mersin Milletvekili,  eleştirilerin siyasi propaganda amacıyla yapıldığını kaydetti. 

“Bağları koparmamalıyız”
Türkiye- Kuzey Kıbrıs ilişkilerini de değerlendiren Bozkurt, Kuzey Kıbrıs’ta zaman zaman iki toplum arasında provokasyonların yaşandığını gördüğünü söyledi. 
Bozkurt, “Kıbrıs’ı seviyoruz. Kıbrıs’ın Türkiye açısından stratejik önemi olduğu gibi buradaki soydaşlarımız da bizim için çok önemli. Yerli vatandaşlar ve Türkiye’den gelenler arasında yanlış anlaşılmaların olduğunu görüyorum. Zaman zaman bazı provokasyonlar yapılıyor. Birbirimizle barışık olmalıyız. Bağları koparmamalıyız” şeklinde konuştu.

“Karşılıklı hoşgörüye ihtiyaç var”
Bozkurt açıklamalarında ayrıca şunları kaydetti, “Barbarlık Müzesini gezdim. Bu Müze birçok Kıbrıslı Türk’ün de gezerek yaşananları aklında canlandırması gereken bir yer. Geçmişte yaşananların unutulmaması gerekir. Kuzey Kıbrıs’a Türkiye’den gelenlere farklı gözle bakılmamalı. Ne Avrupa’da ne de Kuzey Kıbrıs’ta yabancı olduğu için kimseye zulüm edilmemeli. Aynı zamanda bir birimizle akrabayız. Çok sayıda evlilikler var. Kıbrıs’ımızı korumak burada yaşayan yerli ve göçmenleri korumak adına karşılıklı hoşgörüye ihtiyaç olduğunu görüyorum. Art niyet aramak yerine diyaloğa ihtiyaç var.

“Vakıf arazileri amacına uygun kullanılmalı”

Burada Vakıflara ait çok sayıda arazi var. Kıbrıs’ın büyük bir bölümü vakıf arazisi. Rumlar geçmişte Vakıf malları üzerine Kilise inşa ederek Rum nüfus alanları oluşturmuş. Vakıf arazilerinin iyi korunması ve amacına uygun şekilde kullanılması gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473