banner564

Neler oluyor hayatta

Erken seçim kararının tartışıldığı Meclis’te Denktaş’ın aklı ‘Hababam Sınıfı’na takıldı

Neler oluyor hayatta
banner598
Erken seçim konusunda ortağının ‘Hodri meydan’ çekerek, CTP ile 7 Ocak üzerinde anlaşması nedeniyle dikkatleri üzerinde toplayan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, dünkü Meclis birleşiminde ciddi endişelerini dile getirdi. Denktaş ayrıca “Sabahtan beri aklımda ‘Hababam Sınıfının’ şarkısı dolaşıyor” dedi.
Denktaş, erken seçim nedeniyle hayat pahalılığının maaşlara yansıtılamayacağını, çiftçi ve hayvancıların ödenemeyeceğini söyledi
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ; CTP ile UBP’nin erken seçim tarihi konusunda uzlaştığını kaydederek, erken seçime gidilmesi halinde 2018 bütçenin geçirilemeyeceğini, bununla birlikte hayat pahalılığının maaşlara yansıtılamayacağını, hayvancıların, çiftçilerin, üreticilerin ödenemeyeceğini söyledi. Denktaş: “Düşünmeden verilen kararın sonuçlarını söylemek durumundayım” dedi.
31 Ekim’de bütçeyi sunacağını kaydeden Denktaş, “Seçime gidilecekse, vekillerin buraya gelip bütçeyi görüşeceğini düşünmüyorum. 2018 sorunlu başlayacak. Bunu bilin. Seçim tarihiyle ilgili ne yapılacaksa, CTP ve UBP’den bunu yapmasını bekliyoruz. Uzlaştınız. Bunu bugün bitirelim. Başka öneri de yapacak değiliz. Herkes hazırlığına başlasın” dedi.
Denktaş, sabahtan beri kafasında “Hababam Sınıfı”nın şarkısının döndüğünü de söyledi.
   
Meclis’te erken seçim konuşuldu
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün geçtiğimiz hafta yaptığı erken seçim çıkışına CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın “7 Ocak’ta seçime gidelim” demesi üzerine başlayan erken seçim tartışmaları, dün Meclis Genel Kurulu’na taşındı. UBP ve CTP liderlerinin uzlaştığı 7 Ocak tarihi için Meclis’te konuşan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, kararın onaylanması halinde 2018 bütçesini meclisten geçirmekte zorlanacaklarını belirtti. Denktaş’a yanıt veren CTP lideri Erhürman da bu konuda teknik bir sorun yaşanmayacağını, bir an önce seçime gidilmesi gerektiğini dile getirdi. Yaşanan tartışmalar karşısında sessizliğini bozan Başbakan Özgürgün de, Meclis Genel Kurulu’nda “Erken seçime gitmek gerekiyor. Öneriyi komiteye bırakmadan genel kuruldan geçmesini öneriyorum” dedi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün yasama gündemiyle toplandı. Toplantı, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.30’da başladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında ilk olarak onaya sunuşlara yer verildi. Öneri sahipleri adına Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy’un sunuşunu yaptığı Yükseköğretim  (Değişiklik) Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye Personel (Değişiklik) Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylaması öncesinde konuşmalar oldu.

Erhürman: Teknik engel yok
CTP Milletvekili Tufan Erhürman da söz alarak, 7 Ocak’ta erken seçim olması için teknik engel bulunmadığını söyledi. Erhürman, “Biz CTP olarak Temmuz 2017 için erken seçim önerisi verdiğimizde Sayın Başbakan kabul etse ve imzalasaydı Sayın Denktaş’ın dediği gibi bugün bütçe sorunu yaşanmayacaktı. Bugüne dair hiçbir sorumluluğunu yerine getirmeyenler bütçe sorumluluğundan bahsediyor” şeklinde konuştu.

“Kapalı kapılar arkasında kimseyle görüşmedik”
Yasal olarak en yakın tarihi istediklerini ifade eden Erhürman, “Başbakan götürmeyecekse biz 7 Ocak’ı komiteye götüreceğiz. Biz kapalı kapılar arkasında kimseyle görüşmedik. Biz aylardır bu hükümet gitmeli diyoruz. 7 Ocak’ın arkasındayız” dedi. Tufan Erhürman, “Bu halk, yeni hukuka aykırılıklar, sorumsuzluklar istemiyor. 7 Ocak’ta erken seçim olması için teknik engel yok” şeklinde konuştu.

Denktaş: CTP’ye ÖRP’yi hatırlatırım
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yeniden söz alarak Erhürman’ın eleştirilerine cevap verdi. Denktaş, “Sorumluklarımızı yerine getirmedik mi, vallahi getirdik. Esnafın, çiftçinin eziyetlendiği bir dönemden çıktık bütçe artıya geçirdik” dedi. Serdar Denktaş, “Alengirli, karanlık işlerden bahseden CTP’ye ÖRP’yi hatırlatırım” ifadelerini kullandı. 

Özgürgün: Erken seçimin gerekli olduğunu düşünüyorum
Başbakan Hüseyin Özgürgün de Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak, erken seçim konusunda açıklamada bulundu. Özgürgün, ülke tarihinde birçok kez erken seçime gidildiğini kaydederek, bütçenin nisanda geçirildiği durumların sözkonusu olduğunu söyledi.

“Genel kuruldan geçmesini öneriyorum”
“Erken seçimin gerekli olduğunu düşünüyorum” diyen Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümet için “işgal ettikleri koltuklar” ifadesini kullandığını söyledi, “Belli ki orada da bir rahatsızlık var” şeklinde konuştu. CTP’nin 7 Ocak önerisinin uygun olduğunu ifade eden Özgürgün, “Ana muhalefet başkanının önerisinin komiteye bırakılmadan, genel kuruldan geçmesini öneriyorum” dedi. 
Daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda, özel gündemde bulunan “İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararname” görüşüldü. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, kararnameye ilişkin raporu okudu.

Özgür: Bütçe fazla verdi açıklaması uydurma
Bunun üzerine CTP milletvekili Birikim Özgür söz aldı.  Erken seçime gidilmesi konusuna değinen Özgür, komitedeki çalışmaların Çarşamba günü tamamlanmasının ardından Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın Genel Kurul’a sevk edilebileceğini söyledi. Ülkenin geleceğini ilgilendiren konularda dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Özgür, “ Bu siyasi ortamda herhangi bir anlaşma imzalanmasını doğru bulmuyorum” dedi. Özgür, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın“bütçe fazla verdi” açıklamasını “uydurma” olarak niteledi.

Yorgancıoğlu: Vergi affı kesinleşmiş borçları kapsamadı 
CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, vergi affı konusuna işaret ederek, kendi dönemlerindeki vergi affının kesinleşmiş borçları kapsamadığını vurguladı. Yorgancıoğlu, “Sayın Tatar’ın benzetmesi tamam değil. Bizim dönemimizde bu konuda irade oluşmuştu. Bu aftan 44 bin insan yararlandı. Bu af, birilerine münhasır değildi. Bizi de bu işe dahil edin diyen 3 iş adamı vardı, onların talebini reddettik. Onlar da Eroğlu’na gitti. Yasayı geri çevirdi” dedi.

Angolemli: Aftan yararlananlar açıklanmalı
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de söz aldı. Angolemli, insanların nasıl olsa af çıkar diye vergilerini ödemediğini savunarak, “Af, vergisini ödeyenlere haksızlık değil mi. Kıstaslar neyse herkes uyacak” dedi.Anayasaya ve eşitlik ilkesine ters olduğu için tezkereye olumsuz oy vereceklerini söyleyen Angolemli, “Bu vergisini ödeyenlere haksızlık” şeklinde konuştu. Angolemli, bu aftan yararlanacakların, vergi rekortmenleri gibi gazetede yayımlanmasını istedi.

Uluçay: Erken seçim engel olmaz
CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, erken seçimin 8 aydır tartışıldığını, Ocak’tan sonra yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Uluçay, “Yeni dönem başlarken, gelecek yöneticileri 2017’nin sıkıntıları ile baş başa bırakmamak lazım. Sayın Denktaş’ın işaret ettiği teknik noktalar önemlidir “dedi. Erken seçimin bütçe görüşmeleri için engel olmayacağını kaydeden Uluçay, Meclisteki çalışmalara katılmanın da önemli bir çalışma olacağını söyledi. 
Meclis Genel Kurul’unda dün son olarak, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması Denetim Değişiklik Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapıldı. Tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473