banner564

Net tavır

Akıncı, toprakla ilgili kriterlerde anlaşma sağlanıp beşli konferansın tarihinin kararlaştırılmaması durumunda harita konusunun gündeme gelemeyeceğini belirtti

Net tavır
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında bugün başlayacak ve beş gün sürecek kritik toplantılar öncesinde AA muhabirine Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
Akıncı, İsviçre’de başlayacak beş günlük zirvede müzakerelerin çerçevesinin net olduğunu ifade ederek, “Önce dört başlığı ele alacağız. İlk aşamada; yönetim ve güç paylaşımı, Avrupa Birliği, mülkiyet ve ekonomi başlıklarında 17 aylık süreçte elde ettiğimiz ilerlemeleri daha da ileriye taşımak için çalışacağız. Ardından ikinci aşamaya geçeceğiz. İkinci aşamada da toprak düzenlemeleriyle ilgili kriterlerde yakınlaşma arayışıyla müzakere edeceğiz. Kriterlerde uzlaşırsak İsviçre'de üçüncü ve son safhaya geçebileceğiz” diye konuştu. 
İsviçre'deki zirvenin üçüncü aşamasına ilişkin Akıncı, “İsviçre'deki zirvede üçüncü aşamada toprak konusunu harita üzerinde özlü bir şekilde konuşmaya başlayabilmek için güvenlik ve garantiler başlığının ele alınıp sonuçlandırılacağı Türkiye, Yunanistan, İngiltere’nin de yer alacağı beşli konferansın tarihinde çok net ve kesin bir uzlaşı sağlaması gerekir. Bu tarihin belirlenmesi ile eş zamanlı olarak toprak konusunu özlü bir şekilde harita üzerinde konuşmaya başlayabileceğiz” ifadelerini kullandı.
Akıncı, toprakla ilgili kriterlerde anlaşma sağlanıp beşli konferansın tarihinin kararlaştırılmaması durumunda ise harita konusunun İsviçre'de gündeme gelemeyeceğini kaydetti. 
Kıbrıs müzakereleri kapsamında Rum lider Anastasiadis ile 26 Ekim’de yaptıkları beş saatlik görüşmede Birleşmiş Milletler (BM) huzurunda bu konuda mutabakat sağladıklarını dile getiren Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin bu mutabakatı yazılı olarak da kendilerine ilettiğini vurguladı. 


Federal yetkiler hemen hemen tamam
Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözümde oluşacak federal hükümete verilecek yetkilerin hemen hemen tamamlandığını, bu yetkilerin çok net bir şekilde kaleme alındığını belirterek, federal seviyede alınacak olan kararlarda Kıbrıslı Türklerin onayının aranması çeşitli düzenlemelerle büyük oranda temin edildiğini kaydetti. 
Akıncı, “Cumhuriyet Meclisinde yer alan tüm partilerin onay verdiği ‘11 Şubat 2014’ belgesinin çerçevesi içerisinde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonu kurmak için müzakere ediyoruz” dedi. 

 “KKTC vatandaşları, AB vatandaşı olacak”
Akıncı, İçişleri Bakanlığının resmi rakamlarına göre, Kuzey Kıbrıs'ta 220 bin vatandaşın olduğunu vurgulayarak, “İster Kıbrıs’ta ister dünyanın herhangi bir yerinde yaşasın mevcut KKTC vatandaşları, çözümün ilk gününde herhangi bir köken farkı gözetilmeksizin federal devletin vatandaşı ve AB vatandaşı olacak” şeklinde konuştu. 

Akıncı ve ekibi Mont Pelerin’de
Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere heyetini de taşıyan uçak dün saat 12.30 sıralarında Cenevre Havalimanı’na indi.
İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında Le Mirador Oteli’nde 11 Kasım’a kadar sürmesi öngörülen süreç, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Ban Ki-moon’un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile bugün yapacağı görüşmeyle başlayacak. 
Sadece görüntü alınmasına izin verilecek görüşmenin saat 11.50’de (İsviçre saatiyle 09.50’de) başlaması bekleniyor. Bu görüşmenin ardından Genel Sekreter Ban basına açıklama yapacak. 

Liderler ve beraberindeki heyetler, görüşmelerin yapılacağı Le Mirador Oteli’nde konaklayacak.
Mont Pelerin’deki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Sözcü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Özel Danışmanı Sülen Karabacak, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Şehir Planlama Uzmanı Layık Topcan, Müzakere Heyeti ve Dış ilişkiler Uzamanı İpek Genç, Müzakere Heyeti üyesi II. Sekreter Aslı Erkmen, Müzakere Heyeti üyesi III. Sekreter Sertaç Güven, Kadastro Sorumlusu Ahmet Alemdar, Harita Mühendisi Aslı Oral, Cumhurbaşkanı Yağveri Yarbay Hasan Efendi, Koruma Amiri Osman Aksulu eşlik ediyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2016, 07:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474