banner564

New York’un perde gerisi

Akıncı, “Anastasiadis ret cephesinin şamatasından çekindi ve Genel Sekreter’e verilecek mesaj konusunda vardığımız mutabakattan geri adım attı” dedi

New York’un  perde gerisi
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dün, New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı arayarak, 2016 yılı sonundan önce Kıbrıs’ta bir çözüm için iki tarafla yakın çalışma kararlılığını teyit etti.
Akıncı ve Genel Sekreter, süreci yıl sonundan önce sonuca taşıyabilmek için gerekli yöntemler hakkında fikir teatisinde bulundukları telefon görüşmesinde, önümüzdeki yakın dönemde yeniden irtibat içinde olunması konusunda mutabık kaldı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yıl sonuna kadar bir çözüme varılması konusundaki istekliliğini yineleyerek “Zaman geç değildir, önümüzdeki üç ayı çok iyi değerlendirip Kıbrıs’ın kaderini değiştirebiliriz” dedi.
Kıbrıs Rum tarafının, Rumlar arasında federal çözüme karşı olanların zafer çığlıklarını çok dikkatli değerlendirmesini isteyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 2017’ye ucu açık bir müzakere süreciyle, planlama yapılmadan girilmesi halinde yaşanacakların ancak bir Pirus zaferi (yıkıcı büyüklükte kayıplar pahasına kazanıldığı için anlamsız hale gelen zafer) olabileceğine dikkat çekti.
Adada bir çözüm için konjonktörün uygun olduğunu ve tarihsel bir fırsat bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bu fırsatı yitirmenin hiç de iyi bir gelişme olmayacağını; ayrılığın daha da kökleşeceğini vurguladı.

Anastasiadis geri adım attı
Akıncı, New York’a Ban’la görüşmeye gelirken Anastasiadis’le verecekleri mesaj konusunda anlaştıklarını, ancak Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in etkisi altında kaldığını ya da ret cephesinin şamatasından çekindiğini ve vardıkları mutabakat konusunda geri adım attığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’taki son gününde TAK muhabirinin sorularını yanıtladı; Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm taraflara mesajlar verdi; özellikle çözümsüzlüğü savunanlara uyarılarda bulundu.
New York temaslarını değerlendiren Akıncı, burada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile hem baş başa hem de üçlü görüşmede bir araya geldiğini; ayrıca ABD Başkan Yardımcı Joe Biden, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü hatırlattı.
20 Eylül’de New York’a giden Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyetin, bugün saat 15.15’te Ercan Havalimanı’nda olması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474