banner564

Öfke dorukta

Hükümet ile uzlaşamayan hayvancılar, bugün daha sert eyleme yöneliyor

Öfke dorukta
banner598

 Suna ERDEN

Arpa ve çiğ süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebi ile önceki gün Lefkoşa’da araçlı eylem yapan Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği’nin dünkü adresi yine Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı oldu. Bakanlık önünde toplanan eylemciler, iş araçlar ile avluya girmek isteyince bakanlığın duvarlarını yıktı. Bakanlık önünde arbede yaşanırken, Mustafa Naimoğulları ve heyeti akşama doğru Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Hükümet ile üreticiler arasında 5 saat süren toplantıdan uzlaşı çıkmazken, Naimoğulları, bugün eyleme daha sert bir şekilde devam edeceklerini açıkladı. Diyalog’a konuşan Naimoğulları, toplantıda Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın söylediklerini aktardı. Denktaş’ın ‘ağlayacak durumda olduğunu‘ söylediğini ifade eden Naimoğulları, “Hayvancı geri adım atmayacak” dedi. 

Bakanlık duvarları yıkıldı
Lefkoşa'da önceki gün araçlı eylem başlatan Hayvan Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği dün kaldığı yerden devam etti. Eyleme Çiftçiler Birliği de destek verdi. Eylemcilerin ilk adresi yine Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanlığı oldu. Üreticiler bakanlık önünde önceki akşam belirlenen yeni arpa fiyatlarının kabul edilip edilmemesi konusunda tartışma yaşadı ve bu sırada arbede yaşandı. 
Eylemciler daha sonra traktör ve dozerler ile bakanlığın içerisinde girmeye çalıştı. Bu esnada bakanlığın duvarları yıkıldı. 
Pankartlar, havalı siren, korna, ziller, çanlarla ayrıca müzik ve Mehter Marşı çalarak bakanlığı protesto eden eylemciler, saat 14.00 itibarıyla Başbakan Tufan Erhürman’ın bakanlığa gelip diyalog kurmasını bekledi. 

Hükümet ile uzlaşı sağlanamadı
Naimoğulları başkanlığındaki bir grup eylemci daha sonra Başbakanlığa gitti. Başbakan Tufan Erhürman’ın başkanlığında Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de katıldı.
Saat 16.00’da başlayan toplantı saat 21.00 sıralarında tamamlandı.
Hayvan üreticilerin sorunlarının ve taleplerinin değerlendirildiği 5 saatlik toplantıda taraflar uzlaşı sağlayamadı.
Yaklaşık beş saat süren toplantıda hükümet tarafının sunduğu önerilerden tatmin olmadıklarını belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ve heyeti, Başbakanlık’tan ayrılıp eylemcilerin bulunduğu Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na gitti. Naimoğulları, bakanlık önünde bekleyen eylemcilere Başbakan Erhürman’ın söylediklerini aktardı. Naimoğulları, eğer ortam uygunsa Başbakanın yanlarına gelip durumu izah etmek istediğini söyledi. Eylemciler ise Başbakanın gelmesini istemediklerini ifade etti. 

Arpa hibesi 60’tan 80 kiloya çıktı, ancak…
Naimoğulları, bütün talepleri ilettiklerini ve uzun saatlerdir görüştüklerini ancak bugün için değişen bir şey olmadığını söyledi.
Küçükbaşa verilen arpa hibesinde bir miktar iyileştirme yapılarak bunun 60’tan 80 kiloya çıkarıldığını ancak TÜK’ün durumu ortaya konularak, arpa fiyatının hiçbir şekilde aşağıya çekilmediğini kaydeden Naimoğulları, gelinen aşamayı üyeleriyle paylaşacağını ve istenirse Başbakan’ın ve Tarım Bakanı’nın da yanlarına gelip konuyu izah edeceğini belirtti.
Naimoğulları, dünden bugüne değişen bir şey olmadığını vurgulayarak, hükümetin uzun vadeli planları olduğunu ancak kendilerinin “kuruş hesabı yapmaktan mutlu olmadığını” söyledi.
Mustafa Naimoğulları, kendilerinin bu sürece başlarken en azından düştükleri durumdan da kamuoyunun haberinin olmasını amaçladıklarını kaydetti.


Bugün daha sert olacak
Naimoğulları, daha sonra çağrıda bulunarak eylem devam edeceklerini söyledi.
Naimoğulları, “Arkadaşlar yarın (Bugün) saat 10.00’da yine burada toplanacağız. İşinizi bitirin gelin, buradan gerekirse ağaçları Başbakanlığa taşıyacağız. Evinde olan, katkı koymayan, arabaları olan bütün hayvancıların eyleme katılması gerektiğini söylüyorum” dedi.
Naimoğulları, toplantıda konuşulanlar ile ilgili bilgi de verdi. Naimoğulları, hükümetin arpa fiyatı için1, 70 lira önerdiğini söyledi. Naimoğulları, “1, 80 ile 1, 70 arasında fark yoktur. Bu nedenle kabul etmedik” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473