banner564

Ölümsüz sevgi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ülkenin dört bir yanında törenlerle anıldı

Ölümsüz sevgi
banner598

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yıldönümü olan dün Türkiye’yle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle anıldı.

Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te tüm ülkede sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu; gönlerdeki bayraklar yarıya indirildi.
Başkent Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Tören, saat 09.00’da protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların yarıya indirilmesinin ardından Anıt Özel Defteri imzalandı.
Anıt Özel Defteri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım tarafından imzalandı. 
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, devlet ve Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, sivil toplum örgütleri ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Tören, anıt defterinin imzalanması ile son bulurken şunlar kaydedildi.

Akıncı: Saygıyla eğiliyoruz
“Aziz Atatürk,
Sonsuzluğa uğurlanışının 80. yılında seni yine sevgi ve saygı ile anıyoruz. Kurucusu olduğun ve ‘En Büyük Eserimdir’ dediğin Türkiye Cumhuriyeti ile yakın işbirliği içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha iyiye, daha güzele ulaşması için tüm gayretimizle çalışıyoruz.
Senin ilke ve devrimlerinin gönüllü takipçileri olan Kıbrıs Türk halkı demokratik, laik, bir sosyal hukuk devleti olarak KKTC çatısı altında çağdaş ve uygar bir yaşamın kalitesini arttırmak yönünde çabasını sürdürecektir.
Bu düşüncelerle aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.” 

Başçeri: Şükranla anıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise Anıt Özel Defterine şunları yazdı:
“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,  
Ebediyete intikalinin 80. yılında manevi huzurunda bulunuyoruz.
Bizlere bırakmış olduğunuz en kıymetli miras olan Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmaya kararlıyız. Ruhunuz şad olsun.”

Yıldırım: Vazifemiz KKTC’nin menfaatlerini korumak
KBTK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ise Anıt Özel Defterine duygularını şöyle aktardı:
“Ebedi ve Eşsiz Başkomutanımız, Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,
Sizi ebediyete uğurlayışımızın 80. yıldönümünde saygı, sevgi ve büyük bir özlemle, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, mücahit Kıbrıs Türk halkı ile birlikte bir kez daha huzurlarınızdayız.
Kuzey Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri olarak, Kuzey Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerinin sonsuza dek korunması yolunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin istikrar ve güvenliğini sağlama vazifemiz, sizin ilke ve devrimlerinizden aldığımız güç ile dün olduğu gibi bugün de artan bir kararlılık ile devam edecektir.
Ruhunuz şad olsun.”

İkinci tören AKM’de
Lefkoşa’daki ikinci tören ise saat 09.30’da AKM’de yer aldı. Buradaki “Atatürk’ü Anma Programı”nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK),  Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı adına konuşmalar yapıldı.
Anma töreni, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin sunduğu “Oratoryo” ile sona erdi.
Buradaki törende Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, TC Lefkoşa Büyükelçiliği adında Müsteşar İpek Öztürk, KTBK adına Yüzbaşı Seracettin Özdil birer konuşma yaptı.

Özyiğit: İlkelerine sahibiz 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de konuşmasında “Atatürk’ü anma törenlerini sadece onun neler yaptığını söyleyerek bitirmek olmaz;  Atatürk ilke ve devrimlerine ne kadar sahibiz, onun yol göstericiliği doğrultuda ne kadar mesafeler kat ettik, nasıl bir yolda gidiyoruz, bunları da kuşkusuz irdelemek, konuşmak gerekiyor” dedi.

Öztürk: Yurtta ve dünyada Barış
TC Lefkoşa Büyükelçiliği adında konuşma yapan Müsteşar İpek Öztürk ise, Atatürk’ü günümüze ışık tutan ve Kıbrıs Türk halkının da sömürge yönetiminin baskı ve engellerine karşın kendi iradesiyle benimseyerek var olma mücadelesinde örnek aldığı bazı evrensel fikirleriyle andı.
Öztürk, Atatürk’ün ”Yurtta barış Dünyada Barış” ilkesinin önemine işaret etti.

Özdil: Eşsiz bir lider
KTBK adına konuşan Yüzbaşı Seracettin Özdil de Atatürk’ün asker ve devlet adamı olarak hayatını, başarılarını, liderlik özelliklerini anlattı ve tüm dünya devletlerinin Atatürk’ü kudretli ve eşsiz bir komutan, çağın devlet adamı ve eşsiz bir lider olarak kabul ettiğini kaydetti.
Atatürk’ün insanlığa yaptığı hizmetlerle ölümünden sonra da yaşamını sürdüren insanlar arasında bulunduğunu söyleyen Özdil, dünya tarihinde askerlik ve devlet adamlığını bir bütün olarak üstünde toplamış çok az insanın varlığından söz ettiğini belirtti.

Tüm kentlerde törenler düzenlendi

   Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 80. yıldönümünde, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele, Lefke, Değirmenlik, Mehmetçik ve Gönyeli’de düzenlenen törenlerde anıldı.
   Girne ve Gazimağusa’da gerçekleştirilen Atatürk’ü anma törenleri saat 08.45’te başladı.
   Güzelyurt’ta Atatürk Anıtı önünde saat 08.55’te başladı. Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.
Törende, Güzelyurt Şehit Turgut Ortaokulu Öğrencisi Eylül Cingöz “ Mustafa Kemaller Tükenmez” adlı şiiri okudu.
   Lefke’deki tören ise saat 8.45’te Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. 
   İskele’de ise Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulması ile başlayan törende saat 09.05’te sirenlerin çalması ile birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 
   Değirmenlik’teki Atatürk Büstü’ndeki törene, Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler’in yurt dışında olması nedeniyle, As Başkan Mustafa Şehitoğlu katıldı. 
   Değirmenlik Lisesi öğretmenlerinden Gülden Bent, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparken, ardından Değirmenlik Lisesi öğrencilerinden İlayda Ünlü ve Berra Heper Atatürk’e ait veciz sözleri okudu.
14. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Tank Albay Erol Umut tarafından anıt özel defterinin imzalanmasıyla tören sona erdi. 
   Mehmetçikte’ki anma töreni Belediye Park Gazinosu’nda saat 08.50’de yapıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474