banner564

Önce pasaport

BM’nin, Kıbrıs konusunda ‘ara çözüm’ üzerinde durduğu bildirildi

Önce pasaport
banner598
   Birleşmiş Milletler’in (BM) Eylül ayında New York’ta, bir ara çözüm sağlamak istediği bildirildi
   Fileleftheros gazetesi, BM’nin, arabulucularla işbirliği ve bunlardan aldığı destekle, üzerinde çalıştığı temel senaryonun, “Mayıs ayı içerisinde başlayacak ve Eylül ayındaki ara duraktan sonra ileriki aylarda tamamlanacak bir süreç” olduğunu belirtti.
    Gazete, Lefkoşa’daki yoğun müzakerelerin ardından, “müdahil taraflara vazgeçmelerine olanak tanınmama ve üretilen malzemeyi kapatmak” için, Eylül ayında ilke anlaşmasının sağlanması girişiminde bulunacağını yazdı.
    Aynı haberde, BM ve diğer uluslar arası unsurların eylem planının, üzerinde uzlaşmaya varılanların veya anlaşma huzmesinde olanların, ortak açıklama niteliğindeki ortak bir metine kaydedilmesi ve ileriki aylarda yoğun müzakerelerin yapılması olduğu belirtildi.
   Ara çözümün, özlü olarak, sürecin nihai aşamaya ilerlemesi için pasaport teşkil edecek, ayrıntıların yer almadığı başlıklar olacağını da yazan gazete, bunun önkoşulunun ise Mayıs ayı içerisinde başlayacak müzakerelerin sürekli, yoğun ve sonuç üretmesi olduğunu öne dürdü.
Ara çözümün Eylül ayı olarak seçilmesinin nedeni de, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İslam İşbirliği Örgütü zirvesine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de BM Genel Kurulu çalışmalarına katılmak amacıyla New York’ta bulunacak olması gösterildi. Gazete, bu durumun, bu planın gerçekleştirilmesi için büyük bir fırsat olarak addedildiğini de yazdı.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473