banner564

Öncelik ülkenin sorunları

Cumhurbaşkanlığı’na adaylık konusunda pek istekli görünmeyen Başbakan Tatar, parti tabanının ‘çatı aday’ konusuna sıcak bakmadığını söyledi

Öncelik ülkenin sorunları
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, gelecek yılın Nisan ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması yönündeki beklentilere olumlu yanıt vermiyor. Diyalog’a konuşan Tatar, önceliğinin ülke sorunlarının çözülmesi olduğunu belirtirken, parti kararının Ekim sonunda ortaya çıkacağını söyledi.
   Bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı için adaylık açıklaması yapmasını değerlendiren Tatar
“bu bir otorite boşluğu değil, demokrasidir. Bana göre; bazı arkadaşlarımızın adaylıklarını açıklayıp nabız yoklamasında bir sakınca yoktur. Parti karar verdiği anda bu iş biter” dedi.  Tatar, parti tabanının çatı aday konusunda sıcak bakmadığını ve kendi adayını çıkarmak istediğini belirtti.

   Başbakan Ersin Tatar Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

   Soru: Ülkede tartışılan bir çok konu var fakat son dönemler Cumhurbaşkanlığı konusu da önce çıkıyor. Siz aday olacak mısınız? 
   Tatar: Bu soruya net cevap veremem ben. Ben şu anda Başbakanım. Memlekete vereceğimiz hizmetlerimiz vardır. Halkın refahını düşünmek lazım, bunları iyice tartışmak lazımdır. Hükumetin istikrarı için ekonomik protokollerin uygulanması gibi yoğun çalışmalar gerekiyor. Benim önceliğim hükümetin başarısı, ekonomik istikrarın sağlanması, kalkınmanın sağlanabilmesi ve sürecin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için hükumete sahip çıkmam gerekiyor. 
   Elbette Cumhurbaşkanı seçimi için ülkenin en önemli makamıdır. Bu kapsamda UBP’nin parti meclisi detaylı bir şekilde görüşecektir. Ekim ayı sonuna kadar zamanımız vardır. Parti Meclisi karar üretecektir. Arkadaşlar bazı açıklamalar yapılıyor yapabilirler bu otorite boşluğu değil, demokrasidir adaylıklarını açıklayıp nabız yoklamalarında bana göre bir sakınca yoktur. Parti karar verdiği anda bu iş biter. 

Çatı aday konusu

   Soru: UBP Kendi adayı ile mı çıkar yoksa bir çatı aday söz konusu olabilir mi? 
   Tatar: UBP’nin tabanı ve yetkili kurulları kendi adayı konusunda ısrarlıdır. Eğilim bu şekildedir. Bu kadar adayın olduğu bir seçimde ikinci turda vardır. Tabi ki o zaman geldiğinde bir takım görüşmeler olabilir. Şu anda UBP kendi adayı ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak. İkinci turda olursa dediğim gibi bakılır. Geleneklerimizde zaman zaman farklı isimleri destekledi UBP. Örneğin Rauf Raif Denktaş’ı ve Dr. Derviş Eroğlu bağımsız aday olarak destekledi. UBP’nin başkanı Özgürgün’dü o zaman Derviş Eroğlu’nu desteklemişti Ulusal Birlik Partisi. Duruma göre her şey değerlendirilebilir. Bunu partinin yetkili organları ile değerlendirdikten sonra konuşacağız. Ben UBP’nin Genel Başkanı olarak kendi görüşümü ortaya koyarım ama günün sonunda parti kurulları karar verecek. Fakat hükumetin pozisyonu, halka karşı olan sorumluluklarımız da çok önemlidir. 

İkamet Tüzüğü

Soru: İçişleri Bakanlığının hazırladığı ikamet tüzüğünden rahatsız olan 14 örgüt var sizin görüşünüz nedir? 
Tatar: İkamet tüzüğü gereklidir hazırlandı fakat daha süresi vardır. Ben 14 örgütle de görüştüm itirazlarını aldım. Bazı detaylar vardır. 23 ekim tarihine kadar eksiklik veya hata varsa düzeltilecektir. Ama tüzük yapılmalıdır. İkamet ve vize tüzüğü bir başlangıçtır. Ülkedeki huzuru ve güvenliği kayıt altına almak gereklidir. Bazı hassasiyetler vardır yaş oranı noktasında. Şu ana kadar burada yaşayanlar kayıt altına alınsın. Bundan sonra gelecek olanlar için bazı prosedürler olmalıdır. Kayıt ve sağlık konusunda nasıl kontrol yapılacak itirazlar genelde bu noktadadır. 60 yaş üstü insanların sağlık kontrollerini yaptırırken prosedürlere takılmaması sağlanmaldır. Çalışmalar yapılıyor son halini alsın o zaman konuşacağız. 

Soru: Gelecek yıl imzalanması gereken Ekonomik protokol için hazırlıklar başladı mı? 
Tatar: Ekonomik protokolü imzaladık ekonominin rahatlatılması noktasında çalışmalar vardır. Maliye Bakanlığı ödemelerini yapıyor piyasalara para akışı sağlanıyor. İhaleler yapılıyor. Teknik çalışmalar başladı 2020 yılının Türkiye ile ekonomik protokol imzalanması için bütçe geçmeden Aralık ayına kadar çakışmalarımızı tamamlayıp 2020 TC-KKTC ekonomik protokolü imzalanacak. Halkımız rahat olsun. 
Anayasa değişikliği
   Soru: Sn. Özgürgünün dokunulmazlığının kaldırılması ile gündeme Anayasa değişikliği de geldi bu kapsamda UBP meclise bir önerge hazırlıyor nedir son durum? 
   Tatar: UBP bir anayasa değişikliği hazırlıyor doğrudur. Bu kapsamda tüm milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıkların tümünün kaldırılması, yargıç sayısının artırılması, yargıda iktisadi mahkemelerin kurulması alacak verecek davalarının süratle tamamlanması gibi önemli ve hayati konuları içeren bazı maddelerde değişiklik şarttır. Geçen defa halk HAYIR dedi fakat halka iyi anlatılmadı. Bu kez basit olacak, bir kaç önemli madde konusunda durulacak ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Anayasa değişikliği için halkın karşısına çıkılacak. Mecliste de siyasi partilerin görüşleri alınacak tabi.

Soru: Kamu reformu bu kez olacak mı? 
Tatar: Şu anda hükumet ortağımızla bu kapsamda bir iki farklı görüşümüz vardır. Aşarsak olacak. Anlaşmazlık yaşadığımız nokta müdür müsteşarların atanması, üçlü kararname konusudur bu kapsamda mutabık kalırsak kamu reformunun tamamlanmamasında bir sakınca olmaz.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473