banner564

Özgürgün: Garantörlük önemli

Kathimerini’ye demeç veren Özgürgün federal çözüme şartlı destek verdi

Özgürgün: Garantörlük önemli
banner598
   Haftalık Kathimerini, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile garantiler konusunun da ele alındığı bir ropörtaj yaptı. Gazete, Özgürgün’ün “geçiş formülünden söz ettiğini” öne sürdü.

   Röportajı “Garantilerle İlgili Geçiş Formülü... Kıbrıs Türk Sağının Lideri Hüseyin Özgürgün Federal Çözümü Şartlı Destekliyor” başlığıyla aktaran gazete Özgürgün’ün, “Yunan ordusu gibi Türk ordusunun da iki toplum arasında güven inşa edilmesi için belirli bir süreliğine kalması gerek” dediğini yazdı ve bunu öne çıkardı.
   Gazeteye göre, Özgürgün özetle şunları söyledi:
     “İki kurucu devletten söz ediyoruz, değil mi? Bu kurucu devletlerle birlikte, Kıbrıs’ı uluslararası sahnede temsil edecek bir de federal yapımız olacak. Anlaşmalar ve BM belgeleri bunu öngörüyor... İki bölgelilikten söz ettiğimize göre Kuzey’deki nüfusun ve toprağın büyük çoğunluğu Kıbrıslı Türklere, Güney’deki de Kıbrıslı Rumlara ait olmalı. Bu, AB’nin Birincil Hukuku olacak. Bunun paralelinde iki halkın siyasi eşitliği güvence altına alınmalı... Bakanlar Kurulu, Kıbrıslı Türklerin rıza göstermeyeceği kararlar almamalı. Dolayısıyla siyasi eşitlik budur...”

Tek yanlı karar olmaz

   Gazetenin; “Sanırım dönüşümlü başkanlık da arzu ediyorsunuz” sorusu üzerine Özgürgün, “Evet. Aralıklarla Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk başkanımız olacak. Her durumda federasyonun Başkan yardımcısının veto hakkı olmalı. Başkan’ın tek yanlı karar alması mümkün değil. Böyle olursa siyasi eşitliğimiz söz konusu olmaz” dedi.
   Özgürgün, garantilerle ilgili de, “İki toplum arasında güven inşa edilebilmesi için Yunan ordusu gibi Türk ordusu da belirli bir süreliğine Ada’da kalmalı. Çözümden sonra, Ada’da kalacak ordular için bir sayı belirleyebiliriz”  dedi. Gazeteye göre, Özgürgün, “daha sonra, toplumlar birbirine güvendiğinde”, durumun yeniden “gözden geçirebileceğini” ifade etti.
   Gazetenin haberine göre Özgürgün, “Geçiş dönemi sırasında Türk garantileri korunmalı. Bunun paralelinde Yunanistan da garantör güç olarak Ada’da kalmalı. Garantiler hiçbir şekilde değiştirilmemeli” dedi.
   Özgürgün, geçiş döneminin ne kadar süreceği sorusu üzerine; “Şu an bilmiyorum... Son tahlilde, bu sorunun cevabı, garantör güçlerin katılacağı uluslararası konferansta verilecek” dedi. UBP olarak Türkiye’yi anavatan gördüklerine dikkat çeken Hüseyin Özgürgün, “Ancak her halükarda iki ayrı, bağımsız cumhuriyetten; Türkiye Cumhuriyeti’nden ve KKTC’den söz ediyoruz” dedi.
   Özgürgün; “Tabii Türkiye garantör güçtür ve Ada’da bazı hakları vardır. Türkiye’nin Kıbrıs’taki hakları 1954’te İngiliz Parlamentosu tarafından tanındı. Türkiye’nin hakları BM tarafından da tanındı. Türkiye Ada’ya yardım ediyor. Kısa süre sonra Ada’ya Anadolu’dan su gelecek. Bu nedenle Türkiye’yi tamamen yabancı ülke olarak niteleyemeyiz. Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili söz ve görüş hakkı çözümden önce de sonra da olacak.”

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2015, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474