banner564

Paralı müşteri gelmiyor

Turizmin kalbi Girne’deki esnafa bir dokunduk, bin ah işittik

Paralı müşteri gelmiyor
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Ekonomik krizin etkisi altındaki KKTC’nin turizm merkezi Girne’deki esnafın bayram umudu da boş geçti. 
Diyalog muhabirine konuşan mağaza yetkilileri son 40 yılın en kötü dönemini geçirdiklerini belirterek, işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
Girne esnafına göre; çarşıdaki durgunluk turist azlığından daha çok parasızlıktan ve gelecek kaygısından kaynaklanıyor. 
Özellikle Türkiye’den gelen turistlerin eskisi gibi bol alış-veriş yapmadığı, bir şeyler almak isteyenlerin ise aşırı pazarlığa yöneldiği belirtildi.

Esnaf ne dedi…?  Esnaf ne dedi…?

Emine İbrahim
“Satışlarımız bayram olsa da en berbat yılı yaşıyoruz. Ülkeye gelen 50 turistten 10’nu alışveriş yapıyor. Turistler bile pazarlık yapmaya başladı. Ekonominin bozuk olması nedeniyle insanlar istediklerini alamıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla çok çok geride bir alışveriş trafiği var. Turizmin başkenti olan Girne’de turist var ancak sadece gelip, bakıp gidiyorlar. Uçak biletlerinin yüksek oluşundan dolayı KKTC’ye gelmek yerine başka bir yere gitmeyi tercih ediyor. Girne’deki kalabalığın esnafa hiçbir faydası yoktur. Sadece kuru kalabalık.”
 Kamil Doğacan
“Girne esnafı kan ağlıyor. Şu anda ülkede olan turist fakir turisttir. 3 liralık ürün için bile pazarlık yapıyor. Girne’de hafif bir canlılık başladı ancak dediğim gibi esnafa pek bir faydası yok. Girne’nin Turizm kenti olabilmesi için daha çok çalışmamız gerekiyor. Her gelen Bakan ‘turizm, turist’ diyor ancak şimdiye kadar yeterli bir çalışma olmadı. Şimdi yeni bir turizm Bakanı geldi. Yeni Bakanın açıklamaları esnafa bir umut ışığı yaktı inşallah daha iyi olacak.”
Adil Erten 
“İşler bu yıl biraz daha sakin gidiyor. Geçen yıla oranla çok düşük iş yapıyoruz. Gelen turistler bile ‘çevrede neden bu kadar az insan var’ diye soruyor. Geçen yıl daha iyi olan turist sayısı bu yıl çok kötü. Turizmin başkenti Girne’de turist olmamasının sebebinin uçak biletlerinin pahalı olması ve Akdeniz’deki gerginlik olduğunu düşünüyorum. Bu durumun düzeleceğine dair umudum her zaman var. Bekleyip göreceğiz.”
Hacı Avize
“İşlerimiz iyi olacak diye bekliyoruz. Şu anda pek iç açıcı bir durum yok. Turist sayısında gözle görülür bir azalma var. Sezonu maalesef yaşayamıyoruz. Bu aylarda Girne’nin cıvıl cıvıl olması gerekiyordu ancak gözle görülür bir boşluk var. Buna uçak biletlerinin etki ettiğini düşünüyorum. Bunun denetlenerek düzeltilmesini istiyoruz. Düzeleceği umudumuz var ancak bir çalışma da göremiyoruz. Çok zor bir durumla karşı karşıyayız. Umarım düzelir ve esnaf artık rahat bir nefes alır.”
Tayfun Kopan
“İşlerimiz çok kötü durumda. Maalesef pek fazla turist yok. Turizmin başkenti Girne’nin bu durumda olmamasının en büyük nedeni uçak biletleridir. Uçak biletlerinin çok yüksek olması nedeniyle turist Kıbrıs’tan uzaklaşıyor. Bir diğer etkenin de doğalgaz olduğunu düşünüyorum. Turistler bile buradaki insan sayısındaki ciddi düşüşü fark edip soruyorlar. Bu durumun düzeleceğini ümit ediyoruz.”

Hüseyin Kulak
“Geçmiş yıllara oranla bu yıl satışlarımıza ciddi azalma var. Bayram nedeniyle yollarda turist görüyorsunuz ama onlara pek bir satış yapamadık. Çarşısının iyi durumda olduğunu söyleyemeyeceğim. Hatta son 40 yılın en kötü dönemini geçiriyoruz diyebilirim. Umarım düzelir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473