banner564

Pazartesi kesilecek

El-Sen, elekrik borçlarının taksitlendirmesinde son gün olduğunu hatırlattı

Pazartesi kesilecek
banner598

Züleyha KARAMAN

   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer,    Pazartesi gününden itibaren birikmiş borçları ödemeyenlerin elektriğini keseceklerini söyledi.

   Diyalog’a konuşan Cesurer  “borçlarını taksitlendirmek ve bu şekilde ödemek isteyenler için bugün son gündür. Bunu yapanlar sorun yaşamayacak, yapmayanların elektriği ise Pazartesi kesilecektir” dedi.

   Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun ve ilgili bakanlığın bu konuda kesin ve net açıklamaları olduğuna işaret eden Çağlayan Cesuruer, şöyle dedi:

  “Sanırma artık ilgili kesimler bugünü iyi değerlendiriler. Bugüne kadar kuruma hala uğramayanlar, eğer bugünü iyi değerlendirmeyenler elbette sorumlusu kendileri olacaktır. Çünkü geçtiğimiz süreçte enerjileri kesilen pek çok abone ‘haberimiz yoktu, biz parayı ödemeye gidiyoruz da, alacak biri yok’ gibi açıklama yapmıştı. O nedenle bir haftalık süre verildi. Pazartesi süreç  kesintisiz devam edecektir. Devam etmek zorundadır, çünkü  bu faturaları sadece vatandaşın ödemesi kabul edilebilir bir durum değil.”

 

Sokak aydınlatmasında indirim

   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer,  birikmiş borçlarının tahsil edilmeye başlanması  ile maliyetlerin düştüğünü  ve bunun da

sokak aydınlatma bedeline yüzde 16 düşüş olarak yansıdığını bildirdi.

   Cesurer, Diyalog’a yaptığı açıklamada, bu ay itibarıyle 62 kuruş olan sokak aydınlatma bedelinin, yüzde 16’lık bir düşüş ile 53 kuruşa gerilediğini söyledi. Cesurer, indirimle, sokak aydınlatmasının faturaya 7-8 TL gibi yansıyacağını ve bu rakamın daha da düşebileceğini belirtti.

   Gerilemenin nedeninin maliyetlerin aşağıda düşmesi olduğunu ifade eden Cesurer, “Maliyetlerin aşağıya düşmesi, özellikle Kıb-Tek’in birikmiş olan borçlarının ciddi anlamda tahsil edilmeye başlanmasıyla oldu. Tahsilat tam anlamıyla ayrım gözetilmeden yapıldığında maliyetler aşağıya düşebilir. Bunun ilk işareti olarak da sokak aydınlatmalarında rakamlar düştü.”

 

Dövizdeki artış genel indirimi engelledi

   Maliyetlerin genel anlamda düştüğünü ancak, son günlerde doların dengesiz bir seyir izlemesinden dolayı bu düşüşün faturanın geneline yansıtılamadığına işaret eden Çağlayan Cesurer,  dolardaki hareketin ne olacağının kestirilemediği için genelde yapılması düşünülen indirimin yapılamadığını söyledi.

   Cesurer, “Dövizdeki artış olmasaydı, elektrik faturalarına yüzde 5 dolayında bir indirimin yansıtılması mümkün olabilirdi. Ancak dövizdeki dalgalanma ciddi anlamda sıkıntı yaşattı. En azından, dövizdeki dalgalanmaya rağmen zam değil indirim yapılabildi” dedi.

 

1.800 sayaç okunuyor

Ülke genelinde aylık bin 800 sayacın okunarak  140 bin aboneye bölündüğünü ve ayda ortalama 1 milyon TL sokak aydınlatma bedeli alındığını belirten Cesurer, önceleri 20 TL olan sokak aydınlatma bedelinin sonraları 11 TL’ye indiğini, son indirimle de 7-8 TL’ye düştüğünü  kaydetti.

  Cesuruer, “Bu rakam daha da aşağıya düşebilir. Ama önemli olan tüm kesimlerin yükü paylaşmasıyla bu olabilir. Sadece sosyal yardım alan veya gariban vatandaşın ödemesi ile yük artar, azalması mümkün değil” diye konuştu.

  Herkesin elektrik faturasını ödediğinde maliyetlerin daha da düşeceğini anlatan Cesurer,  şöyle devam etti:

   “Eğer biz şuan sokak lambalarında yüzde 16’lık bir indirim alabiliyorsak, bu indirim genel hatlarıyla da tüm faturalara yansıtılmaya çalışılıyorsa ve dolardaki dalgalanmaya rağmen bir zam konuşulmuyorsa, demekki yük paylaşıldığı noktada faturalın hızlı bir şekilde gerilemesi mümkün olabilecek. Sendika olarak da yıllardır söylediğimiz, ödenmeyen, biriktirilen faturların topluma yansımasının çok olumsuz olduğudur.”

 

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 03:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474