banner564

Polis ve yargı güçlenmeli

Güney Kıbrıs’ta seri katilin davası 64 günde tamamlanarak cezası açıklanırken, KKTC’de bir yılı aşkın sürede sonuçlanmayan cinayet davaları var

Polis ve yargı güçlenmeli
banner598

 Güney Kıbrıs’ta 2’si çocuk 7 kişiyi öldüren seri katil Nikos Metaksas’ın 64 günde yargılanıp davasının karara bağlanması dikkatleri KKTC yargısına çevirdi. 

Nisan ayında tutuklanan seri katilin yargılaması kısa sürede tamamlanırken, kuzeyde bir yılı aşkındır süren ancak sonuca bağlanmayan davalar var.
Geçtiğimiz yılın mart- nisan aylarından bu yana bazı cinayet davalarının sonuçlanmadığına dikkat çeken hukuk çevreleri, bunun nedeninin yargıç ve polis yetersizliğinin yanı sıra, ülkede Adli Tıp Kurumu’nun olmayışından kaynaklandığını belirtiyor.
Suç delillerinin analiz için Türkiye’ye gönderildiğini, sonuçların geç geldiğini kaydeden hukuk çevreleri, yargı ve polis gibi iki önemli kuruma ‘taze kan’ gerektiğini ifade ederken, Adli Tıp Kurumu’nun büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekiyor.
Hukuk çevreleri, özellikle personel eksikliklerinin giderilmesi ve ülkede bir Adli Tıp Kurumu’nun oluşturulması için hükümetin acilen karar üretmesini istiyor.

 KKTC’de sonuçlanmayan cinayet davaları

   Gönyeli'de 31 Ekim 2018 tarihinde Gülbahar Ulutan'ı öldüren Fatih Çıkrıkçı’nın davası Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 

   Gönyeli'de 25 Mayıs 2018 tarihinde 7 yaşındaki oğlunu öldüren Bilge Lord Kunduracı hakkındaki dava da Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

   Girne’ye bağlı Alsancak’ta 13 Mart 2018 tarihinde Memduh Ulugün’ü planlayarak öldürdükleri iddia edilen Meryem Doğu ile Mehmet Doğu çiftinin yargılaması geçtiğimiz hafta tamamlandı. 
Doğu çifti hakkındaki karar 5 Eylül 2019 tarihinde açıklanacak. 

   Gazimağusa’da 2018 yılının Ocak ayında dövülerek öldürülen 28 yaşındaki Nijeryalı üniversite öğrencisi Kennedy Taomabwa Dede’nin cinayet davası da sürüyor. Davada 5 sanık yargılanıyor.

Biz de davaları uzadıkça uzuyor
  Girne’de 1 Eylül 2018 tarihinde 20 Temmuz Caddesi’ndeki çocuk parkında bank üzerinde uyuyan Hasan Polat Sepetçioğlu'nu bıçaklayarak öldüren Fevzi Şanverdi hakkındaki davada sürüyor. Sanık Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

  Alayköy’de 31 Mart 2019 tarihinde evinde öldürülmüş olarak bulunan 46 yaşındaki Hacer Ulaş’la ilgili dava ise henüz başlamadı. Cinayet zanlısı eşi Hüseyin Havalar cezaevinde yargılanmayı bekliyor. Sanığın davası öncelikle alt mahkemede görülecek, daha sonra ağır cezaya havale edilecek.

   Haspolat - Taşkent Anayolu üzerinde bulunan toprak yol girişinde ölü olarak bulunan ve yapılan araştırmada 19 Nisan 2019 tarihinde cinayete kurban gittiği ortaya çıkan Walshak Augustine Ngok olayı ile ilgili yargı süreci henüz başlamadı. Cinayet zanlısı Ezeh Christopher cezaevine yargılanmayı bekliyor. Sanığın davası öncelikle alt mahkemede görülecek, daha sonra ağır cezaya havale edilecek.

64 günde jet yargı
Seri katil Nikos Metaksas hakkındaki soruşturma, 14 Nisan’da Filipinler vatandaşı Mary Rose Tiburcio’nun (39) cesedinin, Güney Lefkoşa’nın 32 kilometre batısındaki bir maden göletinde bulunmasının ardından başlatılmış, tutuklanan zanlı, Tiburcio dâhil 7 kişiyi öldürdüğünü itiraf etmişti. Soruşturma sürecinin ardından cezaevine gönderilen seri katilin davası 64 günde tamamlanarak, 24 Haziran 2019 tarihinde 7 cinayetten 7 kez müebbet hapislik cezasına çarptırılmıştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473