banner564

Protokolde var

Önce Telefon Dairesi’nin, ardından KIB-TEK’in özelleştirileceğini söyleyen eski bakan Saner, hükümete çağrıda bulunarak “gerçekleri halktan saklamayın” dedi

Protokolde var
banner598
Çiğdem AYDIN 

   Ulusal Birlik Parti Milletvekili (UBP), Bayındırlık ve Ulaştırma eski Bakanı Hamza Ersan Saner, Telefon Dairesi’nin özelleşeceğini, bu gerçeğin Ekonomik Protokol’de yer aldığını belirtirken, Elektrik Kurumu’nun da sırada olduğunu söyledi.
    DİYALOG’a konuşan Saner, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetinin gerçekleri halktan saklamamasını istedi. 
   Telefon Dairesi ve Elektrik Kurumu’nda bir özerkleştirme programı uygulanacağının  söylenmesine rağmen, bu kurumlarda özelliştirmeye gidileceğini vurgulayan Saner, halka gerçeklerin söylenmediğini iddia etti. Saner, Telefon Dairesi’nin 2014 bütçesinin, 2013 bütçesi ile aynı olduğunu ve artış yapılmadığını belirtirken “Telefon Dairesi de, Elektrik Kurumu da şu anda hükümetin ayrıdığı bütçeye göre özerkleşme değil özelleşme yolundadır” dedi.

Bütçe özelleştirme adımı

   “Ayrılan bütçenin özelleştirmenin bir adımı olduğunu” ifade eden Saner, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif’in, “Özelleştirmeyi bırakalım, halkımıza hizmet vermeyi nasıl yapacağımızı konuşalım“ söylemine atıfta bulunarak, “Halka hizmet vermek istemeyen mi var” diyerek tepki gösterdi.
   Hükümeti, halka  doğruları açıklamamakla eleştiren Saner,”Halka hizmet verirken eğer özerkleştirecekseniz, özerk yapının tanımını belirleyin hükümet özerk yapıdan anladığını halka anlatmalıdır. Kamuoyuna seçimlerde anlatılan özerklik tanımın dışında bir özerklik tanımı varsa bu halka açıklamalıdırlar”dedi. 

Yatırımı nasıl yapacaklar?

   Telefon şebekelerinin geliştirilmesi projesine  2013 yılında 1.800.000 TL,  2014 bütçesinde de aynı kaleme yine 1.800.00 TL ayrıldığını kaydeden Saner, “Yani bu da demektir ki bu bütçe iki kalemi dahi karşılamıyor, yatırımı nasıl yapacaklar. Ayrılan Betgaranti bütçe özerkleştirme değil özelleştrime bütçesidir” dedi.

Özelleşmesi programda var

   Saner, elekktiğe zam yapıldığında, halkın zamma tepkisini azaltmak için, UBP’nin işe aldığı 360 kişiyi işten atma girişiminin gündeme taşınarak, hükümetin “softa şaşırtması yaptığını” ifade etti. Hamza Ersan Saner, 2013-2015 Ekonomik Programı’nda Telekominikasyon Dairesi’nin özelleştirileceğinin yazılı olduğunu belirterek, “Halk unutmasın ki o programı kimse iptal etmedi” dedi. 27 Şubat 2008 tarihinde dönemin CTP –ÖRP  hükümetinin AB ile bir protokol imzaladığını ve KKTC’ye o dönemde yerleştirilen santrallerin de şu anda özele devredilmesi gerektiğini taahhüt ettiklerini belirten Saner, Telefon Dairesi’nin şirketleşmesi konusunu 2008 yılında CTP-ÖRP hükümetinin zaten gündemlerine aldığını anlattı.
Kendi Bakanlığı döneminde Elektronik Haberleşme Yasasını geçirdiğini ifade eden Saner,bu yasaya göre 6 Ocak 2014 tarihinde KKTC’de arzu eden herkesin PSDM denilen normal hatları kullanıcıya sunabilecek projenin de hayata geçirilmesi için adımların atıldığını anlattı. 

CTP attığı imzayı unuttu

“Tüm bunları bilen CTP hükümeti 2008 de attığı imzayı unutarak Telefon Dairesi özerkleşecek dedi”  ifadesini kullanan Saner, “bunu bilen DP de aynı şekilde manifestosuna Özerkliği ekledi, bunlara bakılınca sırf seçim kazanmak uğruna halkı yanılttılar” dedi.
2013-2015 Ekonomik Programa göre bu yıl her eve fiber optik projesinin konuşlandırılacağını ifade eden Saner, şunarı söyledi:

Telefon Dairesi libarelleşmeli

“Telefon Dairesi’nin liberalleşmesi gerekiyor diye defalarca söyledim. Sırf bu yüzden bakan iken iki kez kapıma siyah çelenk koydular.Özelleştirme aslında liberal olarak Telekominikasyon’un piyasaya açılmasıdır. Ve bu süreçte herkesin bu pastadan eşit hak almaları için herkesi o dönem Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın diğer dairelerine aktarmıştık. İsteyen istediğini söylesin ama bu halka doğruları söylesinler Telefon Dairesi ve Elektrik Dairesi de şu anda hükümetin ayrıdığı bütçeye göre özerkleşme değil özelleşme yolundadır.” 

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473