banner564

Referandumun 2 önemli şartı

AKEL Lideri Kiprianu, mülklerin iade edilmemesi halinde Rumların herhangi bir anlaşmaya “evet” demeyeceğini açıkladı

Referandumun 2 önemli şartı
banner598
 Annan Planı’na son anda ‘hayır’ diyerek Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasına yol açan Komünist AKEL Partisi b u kez daha erken davrandı.  Parti Genel Sekreteri Andros Kiprianu, çözüm antlaşmasına ulaşılması halinde referandumun başarılı olabilmesi için “iki şartlarının olduğunu” söyledi.
   Görüş ve düşüncelerini dün ziyaret ettiği Rum lideri Nikos Anastasiadis’e de ileten Kiprianu ilk şart olarak ‘Mülklerin iadesinden’ söz etti ve şöyle dedi:
   “Mülklerin iade edilmesi ve özlü toprak düzenlemesi yapılması mutlak şarttır. Kıbrıslı Rumlar, bunlardan tamamen emin olmadan yeni bir referandumda çözüm lehine oy kullanmayı tercih etmeyecektir.”
  Kiprianu, güvenlikle ilgili ikinci şartı ise şöyle özetledi:
   “Bir toplumun güvenliği öteki toplumun güvenliği aleyhine olamaz. Her iki toplumun da güvenlik sorunu var. Güvenlik kaygılarının olup olmadığının, ne kadar olduğunun, haklı olup olmadığının bir önemi yoktur. Gerek Kıbrıslı Rumların gerek Kıbrıslı Türklerin bu kaygıları giderilmezse önerilecek çözümün, yapılacak eş zamanlı referandumlardan geçmeyeceğini çok iyi biliyoruz.”

Türkler ne kazanacak?

   Kiprianu, çözümde kazananlar ve kaybedenler olmayacağını belirterek şunları ekledi:
   “Kıbrıs sorununun çözümünden Kıbrıslı Türkler iki toplumluluk ve siyasi eşitlik çerçevesinde federal devlete, organlarına meşru ve kesintisiz katılım elde edecekler. Buna ilaveten Kıbrıs Türk oluşturucu eyaletinin yönetimini güvence altına alacaklar. Kıbrıslı Rumlar da kendi idareleri altına toprak ve mülklerini almayı bekliyor.”

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2016, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473