banner564

Reha Arar: Turizmde canlanma olacak

Blommberg TV’de konuşan Reha Arar, Kıbrıs’ta çözüm sürecinin etkilerine değindi:

Reha Arar: Turizmde canlanma olacak
banner598
   Blommberg TV’ye konuk olan Merit Otelleri Yönetim kurulu Başkanı Reha Arar,  “Çözüm süreci   nereye doğru götürüyor? Kıbrıs'ta bir canlanma olacak mı? şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, çözüm olması halinde bir canlanma ve hareketliliğin olacağını söyledi. Arar, şunları kaydetti:
   “Ama şu anda çözüm sürecini bütün çabalara rağmen ana hatlarına daha değinilmedi. Yani mülkiyet sorunu güven arttırıcı önlemlerde bizim deyimimizle dişe dokunan birşey göremiyorum. Güven arttırıcı önlemlerde Ercan Havaalanını uluslararası uçuşa açılması bir önlem olarak ortaya konsaydı bu bir iyi niyet gösterisi olurdu. Eminim ki Türkiye'de limanlar konusunda belli imkanları yaratırdı.
Şu anda güven arttırıcı önlemler  parayatif, küçük ara bölgedeki faaliyetler. ve bunlar beni biraz ürkütüyor çözüme doğru Kuzey Kıbrıs'ta turizm alanındaki faaliyetlerin devamı bence çözüm halinde de çok farklı olmaz.
   Çünkü bugün Kuzey Kıbrıs'ta turizmin kalitesi belki Güney Kıbrıs kandititesi kadar değil ama daha kaliteli. Bugün bir Merit Royal oteli Güney Kıbrıs'ta yok. Yeni yapılan bir otelimiz var Elexus o ciddi anlamda turizme bir çeşni katacak ve kalite getirecek. Bunların artışı bu sene 2000-2500 yatak artışı düşünülüyor buda turizmde ciddi bir ivme getirecek.
Artık Akdeniz çanağında insanlar sadece yatak seçmiyor, kaliteli yatak seçiyor. Eskiden 3 yıldızlı bir otelde misafir mutluyken artık 5 yıldızlı otelin kalitelisini istiyor.
   Arar, Bloomberg TV’de Ali Çağatay’ın diğer sorularını şöyle yanıtladı:


AÇ: Şimdi biliyorsunuz bu sene Türkiye turizmi çok iyi gitmiyor, büyük bir kayıp var bir kan kaybı yaşıyoruz. Son çıkan veriler bunu ortaya koyuyor muhtemelen bu yılki hedeflere ulaşmak çok zor. Ama Kıbrıs'ta durumun farklı olduğunu düşünüyorum, düşünmek istiyorum. Orda tablo nasıl yani Türkiye'den etkilendi mi oraya yansıdı mı?
RA: Çok yansıdı diyemem bizim tek problemimiz ulaşım. Bildiğiniz üzere Türkiye bu sıkıntı nedeniyle uçaklara süspansiyon getirdi. 6000 ile 8000 dolar civarında her charter uçağına destek verdi. Eğer bunu Türkiye Kıbrıs'ta gelen turiste de verseydi belki biz yakın çevrelerden gelen touchtown la seferleri koyar ve Kuzey Kıbrıs turizmini çok daha yüksek seviyelere çıkartırdık. Bizim aslında turizmimizin doğrudan doğruya etkilediği reel sektör var. Turizmimiz iyi olduğu anda Kuzey Kıbrıs reel sektörü bundan çok ciddi şekilde pay alıyor.

AÇ: Yeni Hükümet yani Cumhurbaşkanı bunun çok farkındalar zaten çözüm sürecini ondan istiyorlar iki tarafında masaya iyi niyetlerle oturduğunu acaba Kıbrıs'ta Turizmin canlanması tek başına Kıbrıs ekonomisini düzlüğe çıkarımı acaba?
RA: Zaten Turizm denince Milli Eğitim turizmini de içine alan bir kelime kullanıyoruz. O öğrenci geliyor yiyor içiyor yatıyor ulaşımı kullanıyor yaşıyor ve eğitim görüyor. Yani hocalar ona eğitim veriyor. Tıpkı bir otelde turistin yiyip, içip yattığı gibi.  Dolayısı ile zaten tek sektör turizmdir. turizmi destekleyen sektör olarak her ne kadar hayvancılık ve tarımda varsa turizmin yükselmesi halinde bu iki sektörde otomatik olarak yükselecek ve Kıbrıs'taki kümülatif ekonomi bir çağ atlayacaktır. Onun için Türkiye'nin  uyguladığı bu uçak sürpansiyonu Kuzey Kıbrıs'a gelen  uçuşlara da uygulaması ciddi anlamda ülkenin ulaşımına yeni taze bir kan getirecektir.

AÇ: Bu kadar olumsuzluğa rağmen çok sık Kıbrıs'a gitmesem bile yılda bir kez gittiğimi varsayarak. Her gittiğimde yeni bir otel görüyorum. Merit otellerinde her sene otellerinin yanına bir otel koyduğunu görüyoruz. Bunlarda böyle devasa oteller 700-800 yataklı oteller bahsediyoruz. Ne anlama geliyor? Yani orada bir umut görüyorsunuz yani eninde sonunda? 
R:A: Biz kesinlikle Kuzey Kıbrıs ı destekliyoruz ve Gemimizin rotasını Kuzey Kıbrıs'a çevirdik bu senede hem Merit Crystal Cove Otelimize hem Merit Royal otelimize en az 200 yataklı 2 ilave blok  yapacağız. Bunu ilk defa buradan açıklıyorum. 
AÇ; Mevcut otellerinizide yeniliyorsunuz. Peki Merkezi hükümetin Ankaranın ve tabiki THY nın size  verdiği yada vermeyi planladığı umduğunuz desteğin gelip gelmediğini merak ediyorum. Çünkü uzunca bir süredir konuşuyoruz.
RA: Maalesef THY bu sene seferlerinde bir ufak artma   yarattıysa da hep bu ekrandan konuştuğumuz söylediğimiz touchtown seferlerde bir hareket olmadı Kuzey Kıbrıs'a gelen tüm Anavatanlı Bakanlara, hükümetin büyükelçimizin bu konuda söylediklerinin inşallah bir gün gerçekleşeceğini ve ya izolasyonlardan bizim kurtularak , kendi bizim Ercan Havaalanımıza direk uçakların inişini veya touctownlu  belli noktalardan özellikle İran, Lübnan, Ürdün, İtalya, Azerbaycan gibi seferlerin olmasını bekliyoruz.

AÇ: Şu anda buralardan uçakları siz kendiniz kaldırıyorsunuz Touchtown seferleri kendi çabanızla yapıyorsunuz?
RA. Kendi çabamızla yapmaya çalışıyoruz. Mesela Beyrut tan Adana üzerinden Borajettin uçuşları var. Onun dışında da çok ciddi kayda değer bir şey ortada yok. Aslında özel havayolları geldikten sonra hareket artmıştır. Bugün Pegasus'un Atlas jet'in Onur Air'in gelmesi ulaşımda bir hareketlilik sağlamıştır.
Aslında bir tek bir cümle var. "Ulaşımsız turizm olmaz" biz Kanada'dan, Amerika'dan uçak beklemiyoruz. Bölgeden bekliyoruz. Yakın coğrafyadan bekliyoruz.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473