banner564

Rehber olacak

151 esnaf ve 511 turist ile bire bir görüşülerek yapılan anket ile Surlariçi’nin gelecek planlamasına yarayabilecek birçok veri çıkarıldı

Rehber olacak
banner598
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde “Lefkoşa Suriçi Turizmini Canlandırma Projesi” çerçevesinde yapılan “Lefkoşa Suriçinde Turistler ile Turizm Beklenti ve Öneri Anketi” ile ilgili sonuçlar açıklandı.
LTB’den yapılan açıklamaya göre, Lipa Danışmanlık Şirketi tarafından gerçekleştirilen anket, 2 farklı aşamada yapılırken, 151 esnaf ve 511 turist ile bire bir görüşüldü.
Amaç olarak Suriçi’nin potansiyelinin yansıtılması, bölgenin değerlendirilmesi, hibe programları ve yatırım planlamalarına katkıda bulunulması amaçlı anket çalışması 1 ayda tamamlandı.
Aktarılan bilgilerde esnafın işyerlerinin bulunduğu bu bölgeden duyduğu memnuniyetin yüksek çıkması, yine turistlerin de Suriçi’nde bulunmaktan memnun olduğu ve ülkelerinde tavsiye edeceği cevaplarının fazla olması dikkat çekti.

Ne tür yatırım beklendiği sıralandı
20 sorudan oluşan ankette esnafın beklentileri sıralanırken, bölgeye ne tür yatırımlar yapılmasını istedikleri soruları da farklı detayları ortaya çıkardı.
Bölgede esnafın en çok etkilendiği mekân Büyük Han olurken, turistlerde bu cevap çoğunlukla Selimiye Camii şeklinde verildi.
Turistlerin verdiği cevaplar içinde “tarihi eserler ile ilgili bilgilendirici levhalar” için % 72 olumlu, yol çevre düzeni için % 65 olumlu, sokakların temizliğinde de % 68 olumlu cevaplar verildi. Turistler en çok harcamayı “yeme-içme” başlığında yaptığını açıklarken, onu hediyelik eşya ve Kıbrıs’a özgü ürünler takip etti.

Yüzde 95’lik tavsiye oranı dikkat çekti
Suriçi’ni ziyaret eden turistlerin % 52’si “kesinlikle tavsiye edeceğim” cevabı verirken, %42’si de “tavsiye ederim” şeklinde yanıt verdi. Çıkan istatistik % 95 oranında bölgenin ziyaret için tavsiye edileceği şeklinde olurken, olumsuz düşünceler oldukça az bir rakam oluşturdu.
Turistlerin beklentileri konusunda ise ilk sırada çevre temizliği % 17, binaların restorasyonu % 13 ve yolların yapımı onarımı % 11 ile yer aldı.

Esnaf gelişime olumlu bakıyor, ancak…
Önümüzdeki 5 yıl içinde Lefkoşa Suriçi’nin turizm açısından daha iyi olacağına inanan esnaf % 43’lük bir oran ile ilk sırada yer alırken, % 33’lük “aynı kalacak” cevabı bulunuyor. Bu konuda daha kötü olacağını düşünenlerin oranı ise % 17 oldu.
Esnafa göre Lefkoşa Suriçi’nin gelişmesinde ele alınması gereken altyapı hizmetleri içerisinde ilk sırada aydınlatma yer alırken, onu temizlik, ulaşım ve otopark cevapları takip etti.


LTB’den beklentiler
Ankette, esnaf ve turistlerin belediyecilik hizmetleri ve LTB’den beklentileri konularında da düşünceleri yansıtıldı. Bölgede bulunmaktan memnun olmayan esnafın nedenleri arasında 4. sırada belediyenin hizmet eksikliği % 8,3’lük oranla yer alırken, yayalaştırma yapılmasını sebep gösterenlerin oranı % 5,3 oldu.
Anket sonuçlarında çevre temizliği konusunda daha fazla çalışılması yönünde farklı veriler de ortaya konulurken, yolların daha iyi olması gerektiği de sıralandı.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473