banner564

Riski var

Tavuk ithali konusunda ikiye bölünen vatandaşlar “sadece ucuzluk yetmez, iyi kalite olması gerekir” diyor

Riski var
banner598

 Çiğdem AYDIN

Hükümetin, tavuk ithalini serbest bırakması vatandaşların bir kısmını memnun ederken, bir kısmı da ‘fiyat’ ve ‘kalite’ konusunda endişelerini dile getirdi.
“Bir ay önce 25 liraya aldığımız bütün tavuk için bugün 45 lira ödüyoruz” diyen vatandaşlar, ithal ürün gelmesi halinde fiyatların düşeceğine ilişkin garanti istiyor. Bazı vatandaşlar ise donmuş ithalat yapılması durumunda bunun güvenliği konusunda kendilerini hangi makamın tatmin edeceğini soruyor.
Diyalog’a konuşan Tarım Bakanı Erkut şahali ise tavuk ithali için müracaatların başladığını belirterek, “İthal edilecek tavuk ürünlerinde gerekli denetim yapılacaktır, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
   Diyalog’a konuşan vatandaşların görüşleri şöyle:


Ferdi Can: Tavuk eti sürekli tüketiyoruz. Haftada bir, ayda 4 tavuk alıyorum. Bugünkü market alışverişimde de aldım. Tavuk göğsü aldım bugün fiyatı 21 Lira. Ne yazık ki pahalı. Türkiye’den ithale izin verdiklerini duydum. Bu ithalle fiyatların bir nebze de olsa ucuzlayacağı kanaatindeyim. Tabi biz genelde köy tavuğu tercih ediyoruz. İthal ne kadar sağlıklı, nerede yetişmiş bilmediğimizden alışmamız kolay olmaz diye düşünüyorum. Ama evet bu şekilde alışveriş yaparken, fiyatı daha uygunsa alırız, neden olmasın... 
Özgün Akel: Tavuk tüketimimiz oldukça fazla. Ayda 4-5 tavuk tükettiğimiz oluyor. Tavuk fiyatları ise pahalı. Temel tüketim maddesi olarak gördüğüm tavuğun ucuzlaması lazım. Et de zaten pahalı. Türkiye’den ithalin fiyatları ucuzlaştıracağını ümit ediyorum. Daha ucuz olduğu takdirde ben de ailemle birlikte ithal tavuğa yönelirim. 
Mehmet Güngören: Tavuk tüketiyoruz. Ayda 1-2 tavuk alıyoruz ancak fiyatlar çok pahalı. Özellikle bu son 1-2 haftadır daha da pahalandı. Türkiye’den tavuk ithal edeceğiz diyorlar ama ben bunun bizim fiyatlarımıza aşağı yönlü yansıyacağına inanmıyorum. 
Halil Ural: Ben marketten tavuk almıyorum. Köy tavuğu yemeyi tercih ettiğimizden köyde arkadaşımızın yetiştirdiği tavuklardan alıyoruz. Marketteki tavukların tadını beğenmiyorum. Hayat çok pahalı oldu. O yüzden tavuk fiyatları da bana göre normal. Bu pahalılıkta ne yapılabilir ki? İthal belki bir nebze fiyatları düşürür. Ben Türkiye’den tavuk ithal edildiği takdirde şahsen evime alır götürürüm. 
Halil Korkmaz: Tavuk fiyatları çok pahalı. O yüzden ben tavuk alamıyorum. Fiyatları biraz düşürürseler alırız, üstelik de herkesin evine girer. Kültürümüzde her hafta sonu mangal yakmak var ama yakamıyoruz. Et fiyatları, tavuk fiyatları ortada. Verilen ithal izninin fiyatlara yansıması olacağını düşünmüyorum. Hiçbir şey fark etmeyecektir. Her şeyimiz zaten dışardan geliyor. Ucuz bir şey var mı? Tavuk gelse ne olacak? Ben yerli ürünleri daha çok seviyorum, daha lezzetli buluyorum ama tabi ithal tavuk gelse ve bizim ürünlerimizden daha ucuz olsa alırım. 
Gamze Tekok: Ayda 2-3 tavuk alıyorum. Son bir aydır tavuk fiyatları iyiden yükseldi. Geçen ay 25 TL olan bir tavuğu bugün 45 TL’ye alıyorsunuz. Gerçekten çok pahalı. Tavuk ithali serbest bırakıldı ama ülkemizde bir de gerçeklik var ki yem fiyatları çok yüksek. Yani üretici maliyetini karşılayamayacağı bir fiyata satamaz tavuklarını dolayısıyla ithal tavuk ne kadar ucuz olursa olsun bizim yerli tavuklarımızın fiyatlarının ucuzlayacağını sanmıyorum. Ben yerli üretimi destekleme taraftarıyım. İthal tavuk alır mıyım bilemiyorum. 
Arife Topal: Tavuk evin bereketidir. Sürekli alıyorum. Üstelik oğlum sporcu özellikle tavuk göğsü sık sık alıp tüketiyoruz. Çok pahalı oldu ama. Şu anda nasıl alacağız diye düşünüyoruz. Fiyatlar çok yüksek. 2 tane göğüs alsan yetersiz olur çünkü çocuk her gün yemesi gerekir 5-6 tane alman lazım. Bu imkanlarda ne yapacağız bilmem. Maaşlarda artış yok, durmadan tavuk fiyatları et fiyatları yükselir. Hakkımıza hayır. Ben alınan ithal kararının doğru olduğuna ve fiyatların biraz da olsa düşeceğine inanıyorum. Ancak bir de şu var. Bu gelen tavuklar sağlıklı olacak mı, denetlenecekler mi? 
Hamyan Levent: Haftada 3-4 tavuk alıyorum. Fiyatlar çok pahalı bütçe yetmiyor ama yapabilecek bir şey yok. Et zaten alamıyoruz tavuk da alamazsak çocuklarımız nasıl beslenecek? Tavuk ithal edilmesiyle fiyatlar düşerse seviniriz, çok iyi olur. 
Şahali: Müracaatlar gelmeye başladı
Diyalog’a konuşan Tarım Bakanı Şahali ise şunları aktardı: Müracaatlar gelmeye başladı bu ithalatçıların düzenleyeceği bir trafik olacak, biz izinlendirmeye başladık. Şunu net olarak ifade edeyim bu konuda devletin makamları öncelikle veteriner dairesidir hayvansal gıdalar açısından sonra hayvancılık dairemiz ve devlet laboratuvarı da ihtiyaç olduğu noktada yetkilerini kullanırlar. Hali hazırda mevcut tavuk piyasası denetim altındadır. Veteriner Dairemiz bu konuda yeterli denetim faaliyetini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir. Dolayısıyla gıda güvenliği açısından olumsuz bir durum yoktur, olduğu noktada da müdahale konusunda herhangi bir ikilem içinde olmayacağız, olmadık bugüne kadar. İthalle ilgili de durum aynıdır. İthalat öncelikle ön izin prosedürüne tabiidir dolayısıyla evet ben tavuk eti ithal etmek istiyorum diyenler bu konuda ön izin taleplerini veteriner dairesine yaparlar, o talepler gerekli koşullar bildirildikten sonra olumlu sonuçlandırılır ve buna bağlı olarak ithalat gerçekleştirilir. İthal ürünlerin ülkeye giriş noktasında bitkisel ürünler tarım dairemizin, hayvansal ürünler veteriner dairemizin mutlak denetimine tabidir ve biliyorsunuz denetimler her Cuma kamuoyuna da açıklanmaktadır. Bu hayvansal gıdalarla aynı durumdur. Hayvansal gıdalarla ilgili hem veteriner dairesi ana denetim organı olmakla birlikte temel sağlık hizmetleri dairesi de yetki sahibidir. Dolayısıyla bu konuda yurttaşın hiçbir biçimde gıda güvenliği bakımından endişeye kapılmasına gerek yoktur. Gerek yurt içinde üretilenler, gerekse de ithal edilen ürünlerin tamamı gıda güvenliğini sağlayacak koşullar tarafından mutlak denetim altındadır. Biz tavuk ithali ile birlikte vatandaşa birden çok yansıyacak fiyat seçeneği olacağını düşünüyoruz. Şunu da vurgulamak isterim biz yerli üretimin sonuna kadar destekçisi olmaya devam edeceğiz. Yerli üretimin özellikle ülke sınırlarının tamamına yayılacak büyüklükte bir veya birkaç işletme üzerinde toplanmış olması yurttaşın fiyat avantajını yakalaması bakımından kısıtlı bir imkan sahibi olması anlamına gelir. Dolayısıyla bu imkanları genişletmek ve üretenin kazanacağı, kazanırken yurttaşın alım gücünün gözetileceği bir ortamın yaratılması konusunda bir gailemiz var.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474