banner564

Rum askerler olabilir

Lefkoşa’daki Merkezi Cezaevi’nin kuzeyinde birden çok şahsa ait kalıntı bulundu

Rum askerler olabilir
banner598
Kayıp Şahıslar Komitesi(CMP) Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede, bir grup Kıbrıslı Rum askerin gömülü olduğu bilinen bölgede yapılan kazılarda, birden çok şahsa ait kemik kalıntılarının bulunduğunu açıkladı.
CMP’den yayımlanan bildiriye göre, önceki gün komite ekipleri tarafından Merkezi Cezaevi arkasında askeri bölgede yapılan kazıda, birden çok şahsa ait kemik kalıntıları bulundu. Bölgede 11 kazı yapıldığı ancak bir bulguya rastlanmadığı arama çalışmalarında sonuca, yeni bir göz şahidinin verdiği bilgi sayesinde ulaşıldığı da kaydedildi.
Açıklamada, halen kayıp olarak listelenmiş olan binden fazla kişinin bulunup kalıntılarının aile yakınlarına verilebilmesi için, gömü yerleri hakkında bilgisi olanlara, sahip oldukları bilgileri CMP ile paylaşma çağrısı yapıldı.
Adada 1963, 1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden ve kayıp olarak listelenen kişilerin gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmeleri için çalışmalarını sürdüren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, TAK’a yaptığı açıklamada, bölgede bir bulguya varılmasından dolayı komitenin Kıbrıslı Türk üye yardımcısı Murat Soysal, çalışanlar ve göz şahitlerine katkılarından olayı teşekkür etti.

Rum tarafı, askerleri kabul etmemişti
Gülden Plümer Küçük, söz konusu bölgede gömülü olduğu bilinen kişilerin 1974’de Lefkoşa’da yer alan çatışmalarda ölen Kıbrılı Rum askerler olduğunu, bu askerlerin o zaman Birleşmiş Milletler vasıtasıyla iki kamyon içerisinde Güney Kıbrıs’a verilmek istendiğini ancak Güney Kıbrıs bunu reddedince, bir gece beklettikten sonra söz konusu bölgeye defnedildiklerini söyledi.
Ölü askerlerin iki kamyon olarak bölgeye götürüldüğünü kaydeden Küçük, askerlerin iki farklı yere de gömülmüş olabileceğini, buna ancak çalışmaların ileri safhasında açıklık getirebileceklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2015, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474