banner564

‘Rum’da değişim yok’

Başbakan Tatar,  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Berlin’de yapılacak görüşmeye katılmaması yönündeki çağrısını tekrarladı

‘Rum’da değişim yok’
banner598

 Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 25 Kasım’da Berlin’de Rum Lider Anastasiadis’le referans şartlarını görüşecek olmasını doğru bulmadıklarını da vurguladı. Tatar, Parti Meclisi’nin 14 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, toplumsal güveni yitirdiği, artık Kıbrıs Türk Halkı’nın iradesini temsil etmediği için Kıbrıs görüşmelerine katılmaması çağrısında bulunduğunu dün bir kez daha tekrarladı.

Başbakan Tatar yazılı açıklamasında, UBP’nin Kurultay’dan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi’nin 14 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, toplumsal güveni yitirdiği, artık Kıbrıs Türk Halkı’nın iradesini temsil etmediği için Kıbrıs görüşmelerine katılmaması çağrısında bulunduğunu da anımsattı.
Tatar yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
“Sayın Akıncı bize göre sadece ve sadece seçimleri düşünerek bazı hamleler yapmaktadır ama ne isterse yapsın halkın kendisine güveni kalmamıştır.
Yaşanan gelişmeler ortadadır ve halkın iradesinin yansıdığı yer olan KKTC Parlamentosu’ndaki sandalyelerinin çoğunluğunu elinde tutan partilerle, Kıbrıs konusunun en son ele alınarak karara bağlanacağı yer olan 5’li toplantıya katılacak Türkiye hükümetinin Sayın Akıncı’ya karşı tavırları bellidir.
Hal böyleyken Sayın Cumhurbaşkanı’nın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de katılacağı üçlü bir toplantıda Rum liderle egemenlik, güvenlik, toprak, vatandaşlık, garantiler, yönetime etkin katılım gibi en can alıcı konuları görüşmesi doğru değildir.
2017 yılının Temmuz ayı başında Crans Montana’daki Kıbrıs görüşmelerinin üzerinden 28 ay geçmiş olmasına rağmen Rum tutumunda en küçük bir olumluya gidiş yoktur. 
Tam tersine, Rum tarafı gerek Kıbrıs Türkü’nün yönetime etkin katılımı, toprak, münhasır ekonomik bölge gerekse garantilerin devamı konularında geçmişe göre daha katı, kabul edilemez bir tutum sergilemektedir.
Dolayısıyla, karşımızda tutumu değişen, bizimle kabul edebileceğimiz bir anlaşma yapacak, ya da, bir ara Anastasiadis’in de gündeme getirdiği iki devletli çözümü ele alacak muhatap olmadığına göre Crans Montana’da kullanılan ve artık geride kalması gereken Guterres Çerçevesini kabul ederek şu veya bu şekilde masaya oturmak doğru değildir.”

Tatar Hatay’da gazileri ziyaret etti
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar Hatay’da Kıbrıs ve Kore Gazileri Derneği ile Muharip Gaziler Derneği Hatay Şubesi’ni ziyaret ederek gazilerle bir araya geldi.
İlk olarak Hatay Kıbrıs ve Kore Gazileri Derneğini ziyaret eden Başbakan Tatar’ı derneğin önünde Mehteran Takımı karşıladı.
Dernek Başkanı Hasan Karataş yaptığı konuşmada, vatana vatan katan gaziler olarak Başbakan Tatar’ı aralarında görmekten onur duyduklarını söyledi.
Başbakan Ersin Tatar da kahramanlık gösteren gazilere şükran duyduklarını kaydederek, vefa duygusuna önem veren biri olarak Türkiye’de gittiği her şehirde Kıbrıs gazilerini ziyaret ederek görüşlerini aldığını söyledi.

Bakır: Kıbrıs verilemez
Dernek Başkanı Mehmet Ramiz Bakır, Hatay’da yaşayan gaziler olarak Kıbrıs’ın altın tepside sunulmasına sessizi kalmayacaklarını gerekirse yine göğüslerini siper edeceklerini söyledi.
Bakır, Kıbrıs’ta siyaset yapılırken şehitlerin kanları ve gazilerin izlerinin unutulamamasını istediklerini ifade etti.
Bakır, KKTC’nin AB uğruna yok sayılmaması gerektiğini belirtti.
Bakır, KKTC’nin Kıbrıs gazilerini unutmayarak Milli Mücadele Madalyası tevdi etmesini şükranla karşıladıklarını kaydetti.

Belen ve Kırıkhan belediyelerini de ziyaret etti
Başbakan Ersin Tatar Hatay’daki ziyaretleri çerçevesinde Kırıkhan ve Belen Belediyelerini ziyaret etti.  Başbakan Ersin Tatar ayrıca Hatay’ın ilçesi Payas’ta,  yetenekli çocuklara eğitim vermek ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek üzere ücretsiz eğitim veren Payas Belediyesi STEM Merkezi’ni de ziyaret ederek bilgi aldı.
Diğer ziyaretlerinde olduğu gibi Kırıkhan'da coşkuyla ağırlanan Tatar'ı belediye binası önünde aralarında gazilerin de bulunduğu kalabalık bir heyet karşıladı.
Başbakan Ersin Tatar’a Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, KKTC ve Türk Bayrağı ile Kuran-ı Kerim hediye etti.
Başbakan Ersin Tatar daha sonra Belen Belediyesi'ni ziyaret etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474