banner564

Rumlara net mesaj

Akıncı ile Erhürman’ın görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, Kıbrıslı Türklerin yıllarca devam edecek yeni müzakere sürecinin parçası olmayacağı vurgulandı

Rumlara net mesaj
banner598

 Tuğçe Ülkü AYDIN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhüman dünkü haftalık olağan görüşmelerinin ardından ayrı ayrı açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le çok uzak olmayacak bir tarihte bir şekilde bir buluşmanın olacağını belirterek “Ancak, niyetlerin anlaşılması bakımından bir araya gelinmesi, yeni bir müzakere süreci anlamı taşımaz, yeni bir müzakere süreci de bundan önceki gibi olmaz” dedi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir daha ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz, Kıbrıslı Türkleri aynı şekilde sürüncemede bırakacak, yıllarca sürecek yeni müzakere sürecinin parçası olmayacaklarını vurguladı. 
Bunun hiçbir şekilde diyalog kurulmayacağı veya birbirlerini anlamaya çalışmayacakları anlamı taşımadığını ifade eden Akıncı, “Bu adada bir şekilde barışçı ilişkiyi adı ne olursa olsun tesis etmek durumundayız. Bu, toplumlara karşı sorumluluğumuzdur, onun için birbirimizi dinlemeliyiz” şeklinde konuştu. 
AB ile Türkiye’nin Varna’daki buluşması gibi, sürecin Kıbrıs’ı ilgilendiren başka boyutlarının da gündeme geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Süreç durağan görünse de hiçbir şey aslında tam anlamıyla durağan değildir. Bir şekilde olumluya veya olumsuza doğru hareketlenmeler her zaman mümkündür” dedi. 
Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının bir durum değerlendirmesi yapması ve şu ana kadar gelinen süreci serinkanlı bir değerlendirmeye tabi tutmaya ihtiyaç olduğu düşüncesini dile getirdi.

Anastasiadis ile buluşabiliriz…
Son günlerde gündeme gelen sosyal buluşmayla ilgili başından beridir söylediğinin açık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yemekte bir araya gelmeme diye bir kararının asla bulunmadığını vurguladı. 
Öte yandan dün Başbakan Erhürman’la yaptığı görüşmeye de değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, bugünkü olağan görüşmede 3 konuyu gündeme getirdiğini, bunlardan birinin Derinya ve Aplıç kapılarıyla ilgili olduğunu belirtti. 


TMK’nın işlevinin arttırılması… 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman’la ele aldıkları bir diğer konunun ise Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu ifade ederek, hükümetin bu konuda hazırlıkları olduğunu, hazırlıkları belli bir seviyeye geldiğinde ise, çok geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirerek, komisyonun işlevinin daha da arttırılabilmesi için yapılabileceklerin değerlendireceklerini söyledi. 

Erhürman: İki eşit paydaştan biriyiz
Başbakan Tufan Erhürman da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Biz sadece Doğu Akdeniz’de çıkacak kaynaklardan ileride pay alacak bir toplum olarak görülmeyi kabul etmiyoruz. Biz bu konuda irade sahibi olan, karar alma süreçlerine de katılması gereken iki eşit paydaştan biri olduğumuzu söylüyoruz” dedi. 
Başbakan Erhürman, bunun da Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis tarafından tanınması gerektiğini vurguladı.
Başbakan Tufan Erhürman, ortak dertlerinin masaya oturup görüşürmüş gibi yapmak değil, masaya oturup sorunu bir defada çözmek olduğunu belirterek, Rum lider Anastasiadis’in masanın gerçekten anlamlı ve sonuç odaklı olması gerektiğini kavramasını istedi.

Yenierenköy Belediyesi’nde 3 maaş ödendi
Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile iç sorunları da ele aldıklarını belirterek, Yenierenköy Belediyesi’ndeki meseleyle ilgili durumu değerlendirdiklerini söyledi. 
Yenierenköy Belediyesi’nde çalışanların sıkıntılarına değinen Başbakan Erhürman, önceki gün akşam Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararla çalışanların 7 aydır alamadıkları maaşlarının 3 aylık kısmının Maliye’den yaratılan özel bir olanakla ödenmesinin sağlandığını kaydetti. 
Başbakan Tufan Erhürman, gündemde olan bir diğer konun ise milletvekili maaşlarına yapılan artış olduğuna değinerek, milletvekili maaşlarına yapılan artışın Bakanlar Kurulu kararı olmadığını kaydetti. 
Erhürman, Hayat Pahalılığı’nın tüm maaşlara yansımasına ilişkin yasalarda bir takım düzenlemeler bulunduğunu, bu düzenlemeler kapsamında, maaşlara bir yansıma yapıldığını söyledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474