banner564

Rumlardan şartlı ‘Evet’

“Ormanlar dünyanın ortak malıdır” diyen Veysel Eroğlu, Trodos’taki yangına müdahale için Anamur, Slifke ve Antalya’da 3 uçağın bekletildiğini açıkladı

Rumlardan  şartlı ‘Evet’
banner598
Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki orman yangınının söndürülmesi için 2 yangın söndürme helikopteriyle bir uçağı hazır bekletildiğini açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla yangına müdahale için iki yangın söndürme helikopteri ile bir uçak hazır bekletiliyor.
Yangın helikopterleri Anamur ve Silifke'de, uçak ise Antalya'da bekliyor.
Rum Yönetminin, Türkiye'nin yangına müdahaleye yardım konusundaki önerisine şartlı olarak “evet” dediği bildirildi.
Rum haber kaynakları, TC Orman ve Su İşleri  Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Rum Yönetimi Başkan'ı Nikos Anastasiadis ile iletişime geçtiği ve Anastasidis'e, Türkiye'nin Solea bölgesindeki yangının söndürülmesi çabalarına uçuş unsurlarıyla yardım etmeye hazır olduğunu ilettiğini duyurdu.

AB ile katılımı şart koştu… 
Anastasiadis'in Akıncı'ya teşekkür ederek, Türkiye’nin yardımını, şu anda gelişim halinde bulunan İsrail, Yunanistan, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve kurumsal olarak AB'nin katılımıyla yapılacak uluslararası yardım içerisinde, "devlet operasyon planlaması" çerçevesine dayanmasına bağlı olarak kabul ettiğini söylediği 

Eroğlu: Ormanlar dünyanın ortak malı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin dünyanın en güçlü ve en ileri teknolojiye sahip ülkelerden olduğunu belirtti.
Komşu ülkelerin zaman zaman Türkiye'den orman yangınlarının söndürülmesi hususunda yardım talep ettiklerini vurgulayan Eroğlu, gereken desteği verdiklerini, çünkü ormanların dünyanın ortak malı olduğunu ifade etti.
Eroğlu, orman yangınlarını önleme hususunda Afrika'ya, Balkanlara, Orta Asya'ya hizmet verebilecek durumda olduklarına işaret ederek, "Biz her zaman komşu ülkelerde çıkan orman yangınlarına müdahaleye hazırız. Daha önce Bosna Hersek, Azerbaycan, İsrail, Rusya, Libya ve Bulgaristan'a yardımda bulunmuştuk. Güney Kıbrıs'a da yardım elimizi uzatmaktan imtina etmeyiz." ifadesini kullandı.


Yangın hala kontrol altına alınamadı
Öte yandan Güney Kıbrıs’ta Solea bölgesinde devam eden yangın kontrol altına alınamadı.
Yangının Kurdali bölgesindeki evleri tehdit ettiği belirtildi.
Rum Haber Kaynakları’na göre, Kurdali Bölgesi’nden Spilya’ya kadar olan bölgede, yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcanıyor.
İtalya’dan beklenen yangın söndürme uçağının, Güney Kıbrıs’a geldiği, çalışmalara ise bugün katılmasının beklendiği belirtildi.

Ölü sayısı ikiye yükseldi
Yangın söndürme çalışmalarına dün, Güney Kıbrıs, Yunanistan’dan ve İsrail’den toplam 16 uçuş unsuru katıldı. Bu arada, önceki gün yangın söndürme çalışmaları sırasında bir tankerin devrilmesi sonucu yaralanan itfaiyecilerden ikisinin hayatını kaybettiği de duyuruldu. 
Rum haber kaynakları yangının tarihteki en kötü yangınlardan biri olduğuna da dikkati çekti. 

Üç köy boşaltıldı

Güney Kıbrıs’ta süren yangın nedeniyle 3 köyün boşaltıldığı haber verildi.
Rum haber kaynakları, Kurdali bölgesindeki yangının yeniden canlandığını; Spilya, Kurdali, Kanavia köylerinin yangın nedeniyle boşaltıldığını duyurdu.

Akıncı: Rum toplumunun acılarını paylaşırım
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Trodos’ta devam eden yangın ve yangında hayatını kaybeden itfaiyecilerle ilgili taziye mesajı yayımladı.
Yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı mesajında şöyle dedi:
“Büyük bir üzüntü ile yakından takip ettiğim Trodos’taki yangınların ortaya çıkardığı büyük hasarın yanı sıra, maalesef iki itfaiyecinin de yaşamlarını yitirdiğini öğrenmiş bulunuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine, sevenlerine şahsım ve toplumum adına taziyelerimi iletir, Kıbrıs Rum toplumunun acılarını paylaşırım.”

Liderlerin görüşmesi yarına kaldı
Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs’taki İyi Niyet Ofisi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında dün yapılması gereken toplantının yapılmamasının ardından, Liderlerin yarın görüşeceğini duyurdu.
Açıklamada, bugünkü toplantının ertelenmesi talebinin, Güney Kıbrıs’ta kontrol altına alınamayan yangından dolayı Anastasiadis’den geldiği anımsatıldı.

Eide, taziyelerini sundu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de, yangın söndürme çalışmaları esnasında yaşanan can kayıplarından dolayı taziyelerini sundu.

CTP, taziye mesajı yayımladı
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Trodos’ta çıkan yangın ve iki itfaiyecinin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, yakınlarına sabır diledi.
CTP’nin konuya ilişkin taziye mesajı şu şekilde:
“Adamızdaki yangınların acısı yüreklerimizi dağlarken bugün, bu adada yaşayan tüm canlıların ortak geleceğini korumak için yangına müdahale eden iki itfaiyecinin hayatını kaybettiğini öğrenmek acımızı daha da artırdı. 
Derin üzüntü duyuyoruz. Acı ve sorumluluk ortaktır. Elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu bildirir, hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır dileriz.” 

Özyiğit: Ortak vatanımız yanıyor
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Güney’den ve Kuzey’den siyasi partilerin katılımıyla ara bölgede Slovak Büyükelçiliği'nin himayelerinde bugün gerçekleşecek olan Ledra Palace toplantısının ana gündeminin “yangın” olması çağrısında bulundu.
“Trodos yanıyor, tıpkı Beşparmak yangınında olduğu gibi ciğerlerimiz yanıyor. Ancak yangının bir an önce söndürülmesi için işbirliği teklifleri geçmişte olduğu gibi yine reddediliyor. Oysa herkes şunu bilmelidir ki; Kıbrıslı Türkler, Rumlar, Ermeniler, Maronitler, Latinler dahil üzerinde yaşayan tüm canlılar bu adanın gerçek sahipleridir ve ada üzerindeki her türlü yaşamı geleceğe taşımak bizlerin asli görevidir” diyen Özyiğit, Karpaz’ın da, Baf’ın da, Beşparmakların da, da Trodos'un da kendileri için aynı olduğunu kaydetti.


Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474