banner564

Sadaka veriyor!

Kasulidis “Kıbrıslı Türkleri devletin yönetimine katmak için Türk askeri çekilmeli, tek yanlı müdahale hakkı kaldırılmalı”dedi

Sadaka veriyor!
banner598
 Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis müzakerelerin yeniden başlamasını değerlendirirken “müzakere masasındaki anlaşmazlıkların ‘küçük ama önemli olduğunu’” söyledi.
   Kasulidis “Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıslı Türkleri iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde devletin yönetimine/idaresine katmaya hazırdır ancak bunun paralelinde Türk askeri çekilmeli, Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkı kaldırılmalıdır” dedi.
   Kasulidis “Başkan Anastasiadis, Sayın Akıncı’dan ne istediğini açıkça söylemesini istiyor” dedi, şunları ekledi:
   “Kıbrıslı Türklerin aynı derecede güvende hissetme haklarına itirazımız yok. Kıbrıs sorunu, 1974’te meydana geldiği gibi, işgal ve Türk askeri varlığı sorunudur. Türk askeri çekilmezse, işgale son verilmezse herhangi bir çözümün manası yoktur. Bu çözülmeden geriye kalanların çözülebileceğini öngörmüyorum. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın güvenlikle ilgili değerlendirmeleri yeterli değil.”

Doğal gaz sorunu

   Simerini’nin haberine göre Kasulidis, RİK’e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın salı günkü açıklamasının, hidrokarbon sondajlarıyla ilgili bölümünü yorumlarken “muhtemel gerilimler konusunda her zaman endişe olacaktır, dolayısıyla bazı şeylerden kaçınılamaz. Sondajları ne zaman yapacaklarını şirketler planlar. Planlarını yaptılar ve bize, sondajlara haziranda başlayacaklarını taahhüt ettiler” dedi.
   Rum Dışişleri Bakanı “Gerilim yaratıp yaratmamak Mustafa Akıncı’nın şahsına bağlı. Yeni hidrokarbon yatakları ne kadar çabuk bulunursa gelir elde edeceğimiz noktaya o kadar çabuk varacağımızı çok iyi biliyor. Bütün Kıbrıslıların faydalanacağını ve geleceğimize büyük katkısı olacağını biliyor. Sondaj prosedürü başlarsa o dönemde ne olacağının kendisine bağlı olduğunu da biliyor” dedi.
   Devamla, 9’uncu parseldeki sondaj sırasında Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Kıbrıslı Türklerin menfaatlerini korumak gerekçesiyle “tacizde bulunduğunu” savunan Kasulidis şunları söyledi:
   “Kıbrıslı Türklerin, o zaman olabileceklerden kendilerinin de sorumlu olacaklarını bilmeleri gerekir. Tekrar ediyoruz, planlama değişemez çünkü aksi halde Doğu Akdeniz deniz dibinde hidrokarbon yokmuş, Kıbrıslıların tamamının çıkarına olacak emtia o değilmiş ve Kıbrıs sorununun çözümünde ilerleme var diye gecikiyormuş gibi olur.”

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474