banner564

Saldırı dozunu artırdı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas “Türkiye mümkün olsa işgali tüm adaya yaymak istiyor”dedi

Saldırı dozunu artırdı
banner598
 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Kıbrıs konferansının yapıldığı Crans-Montana’da yaşananları aktarırken Türk tarafını ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye suçlamalarda bulundu.
   Türkiye’nin Crans-Montana’da “işgali meşru kılmak istediğini ve mümkün olması durumunda ise bunu tüm Ada’ya yaymak istediğini” ileri süren Kocas, Eide’yi de “hazırlık yapmamak” ve “yalan söylemekle” suçladı.
   Fileleftheros gazetesi, Nikos Kocas ile söyleşiyi “Kıbrıs’ı Yarı-Sömürge İstiyor-Kocias:Türkiye’nin Hedefi İşgali Meşru Kılmak ve Tüm Ada’ya Yaymak” başlıklarıyla aktardı.
   Crans-Montana’da “Garantiler Anlaşması’nın devamına ilişkin tutumunun Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün devam etmesi veya tüm adanın kontrolünü talep etmesi” anlamına gelip gelmediğine ilişkin soruyu yanıtsız bıraktığını savunan Kocas, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, müdahale haklarının korunması aracılığıyla tüm Ada’ya tek taraflı müdahale istediğini itiraf ettiğini savundu.
   Kocas, bunun da, konferansın sona ermesiyle sonuçlanan Türk tarafı ile BM Genel Sekreteri’nin kopma noktası olduğunu ileri sürdü.
   Nikos Kocas, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi de “hazırlık yapmamak” ve “yalan söylemekle” suçladı. Kocias, Eide’nin, Yunanistan’da belirli uluslararası örgütlerle bağlantısı olduğu görülen iş insanlarıyla gizlice görüştüğünü savundu.
   Kocas, Kıbrıslı Türkleri, Türkiye’ye bağımlılığından kurtaramadıklarını da iddia etti.
   Bazı çevrelerin, Yunan ve Rum tarafının, Crans-Montana’da yaptıklarının yeterli veya doğru olmadığı şeklindeki eleştirilerin sorulması üzerine Kocias, Yunan halkının büyük bir çoğunluğunun, müzakereleri gerçekleştirdikleri ve hazırladıkları yöntemle hem fikir olduğunu belirtti.
   Kendi tarafları açısından zayıflıkların bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Kocas, Crans-Montana’daki zayıflığın, “müzakereyi kayıtsız şartsız teslim olarak addeden belirli bir çevreyle ilişkili maddi çıkarları, ilk baştan ortaya koymaya özen göstermemeleri” olduğunu savundu.
   Türkiye’nin çözüme hazır olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Kocas, Türk siyasi sisteminin parçaları ve kurulu düzeninin, bugünkü dünyadaki değişiklikleri anlamakta zorluk çektiğini, hala daha sömürgecilik ve manda devleti dönemindeymiş gibi davrandıklarını savundu.
   Kocas sözlerinin devamında Türkiye’deki güçlü dinamiklerin, gerçekten ve özlü bir çözüm istediğine inandığını, bu gidişata yönelik hareket etmeleri için de onlara yardım etmekte fayda bulunduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2017, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473