banner564

Saygısızlık

İstanbul’a giden Anastasiadis sabahki konuşmasında çözümün yakın olduğundan bahsetti, akşam yemeğinde Akıncı’yı karşısında görünce salonu terk etti

Saygısızlık
banner598
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan heyet başkanları onuruna Dolmabahçe Sarayı Büyük Muayede Salonu'nda akşam yemeği verdi. Erdoğan’ın daveti üzerine dün akşam özel uçakla İstanbul’a giden KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yemeğe katılanlar arasındaydı.
Yemeğe sürpriz şekilde katılan ve Erdoğan tarafından davetliler huzurunda sıcak bir şekilde karşılanan Akıncı’ya, heyet başkanlarının da yoğun ilgisi oldu.
İstanbul’daki zirveye davet edilenler arasında bulunan Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geleceğini öğrenmesinden sonra yemeğe katılmadığı ve salonu terk ettiği ileri sürüldü.

‘Akıncı ile eş tutulması kabul edilemez’
Ev sahibi Türk tarafının yemeğe Akıncı'yı davet ederek diplomatik prosedürü ihlal ettiğini iddia eden Anastasiadis, yemeğe katılmadı.
Rumlar Anastasiadis’in Akıncı ile eş tutulmasının kabul edilemez olduğunu, Kıbrıs’ın tek tanınmış devlet başkanının Anastasiadis olduğunu ileri sürüyor.
Zirvede sabah yaptığı konuşmada, Kıbrıs'taki olumlu siyasi ortamın devam edeceğine ve çözümün yakın olduğuna inandıklarını belirten Anastasiadis’in, akşam yemeğinde Akıncı’nın olacağını öğrenince programını iptal etmesi beraberinde tepkileri de getirdi.

Samimiyet testinde sınıfta kaldı…
Anastasiadis’in yaptığını, ‘Diplomatik saygısızlık olarak niteleyen siyasi çevreler, Rumların çözüm konusunda samimi olmadığını bir kez daha gösterdiğini savundu.
Anastasiadis dün zirvede yaptığı konuşmasında, "Önümüzdeki dönemde barışçıl bir şekilde bir arada huzur içinde yaşayarak, iş birliği yaparak, etnik, dini, kültürel ve dil işbirliği ile adaya huzur getireceğimize inanıyorum. Hristiyan ve Müslüman toplumlar, bir arada fevkalade iyi bir şekilde yaşayabilecekler. Aynı zamanda devam edebilecek uzun süreli bir barış için gerçek, güçlü bir liderliğe ihtiyacımız var. Liderlik tabii ki bütün ilgili tarafların çıkarını korumalıdır. Burada her şeyin kökünde karşılıklı saygı, hoşgörü ve etkilenen tarafların sorunlarını çözme vardır. 42 yıl boyunca ülkemdeki durumu biliyorsunuz. Devam etmekte olan müzakereler var. Şuna inanıyorum ki en kısa zamanda bir çözüme ulaşacağız ve tabii ki Birleşmiş Milletler değerlerini koruyarak bunu yapacağız" demişti.

Akıncı, Moon ile de görüştü 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün gece İstanbul'da saat 22.00 sıralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Akıncı ve Ban görüşmede Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu son süreci ve önümüzdeki 7 ayı değerlendirdi.
Akıncı-Ban görüşmesinde, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilci Espen Barth Eide de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Akıncı'ya ise Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ eşlik etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2016, 04:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474