banner564

Sert uyarı

ABD, İngiltere ve Fransa, Türk tarafına “yol çalışmasını derhal durdur” çağrısı yaptı

Sert uyarı
banner598

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi ülke Pile'de BM barış güçlerine yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.İngiliz Yüksek Komiserliği, Fransız Büyükelçiliği ve Kıbrıs'taki ABD Büyükelçiliği, Kıbrıs Türk tarafının Pile’deki tampon bölgeye “yasadışı” yol çalışması başlatmasıyla ilgili “ciddi endişe” dile getirdi, Türk tarafının BM personeline yönelik saldırılarını ise kınadı.Yapılan yazılı açıklamada, "Kıbrıs Türk tarafı personelinin BM Barış Gücü askerlerine yönelik saldırılarını ve BM araçlarına verdiği zararı kınıyoruz. BM Barış Gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne verilen zarar, uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil ediyor” denildi. "Bu eylemler tamamen kabul edilemez ve BM'nin barışı koruma görevini yerine getirme kabiliyetini baltalıyor” ifadeleri kullanılan açıklamada, “BM'nin Kıbrıslı Türklerin bölgedeki kaygılarını gideren bir teklif sunmasına rağmen bu eylemlerin devam etmesi özellikle üzücüdür” vurgusu yapıldı. Üç büyükelçilik, Kıbrıs Türk makamlarını yol çalışmasını derhal durdurmaya çağırdı.Ayrıca Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de “X” platformunda yaptığı paylaşımla Kıbrıslı Türklerin Pile’de UNFICYP üyelerine yönelik saldırısını şiddetle kınadığını ifade etti.

Stewart taraflarla görüşecek
Öte yandan Rum yönetimi de, Pile bölgesindeki ara bölgede sabah saatlerinde meydana gelen olayları kınayarak, “Türk planlarını engellemek için tüm diplomatik eylemlerde bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri, AB, Yunan Hükümeti ve Kıbrıs’taki Barış Gücü liderliği ile sürekli temas halinde olduğunu” açıkladı. Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümet, Türk işgal güçlerinin Pile bölgesindeki ara bölgede neden olduğu organize olayları ve BM Barış Gücü’nün İngiliz ve Slovak üyelerine yönelik kabul edilemez saldırıyı kınıyor.” dedi. “BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler kınanmakta ve Barış Gücü açıklamasında haklı olarak belirtildiği gibi uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil etmektedir.” denildi. Hükümet Sözcüsü son olarak, “Hükümet tüm diplomatik eylemlerde bulunuyor ve Türk planlarını engellemek için Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyeleri, AB, Yunan Hükümeti ve Kıbrıs’taki Barış Gücü liderliği ile sürekli temas halindedir.” diye belirtti.
Kıbrıs Haber Ajansının (KİPE) edindiği bilgiye göre, BM’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, gerginliğin daha fazla yaşanmaması ve bu konunun diyalog yoluyla çözülmesi için adadaki iki tarafla ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki ülkelerin hükümetleriyle iletişim halinde.

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2023, 10:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 9 ay Önce

Barış gücüne güven olmuyor. 1974 yılında Yeşilova köyünün kuzeyindeki Lizada tepesindeki barış gücü kampından çekilerek Rumlar’a teslim etti ve Rumlar bu mevziyi kullanarak uçaksavar ve havan atışı ile köyü yıktı. 23 şehit ve onlarca yaralananlar oldu.

Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 9 ay Önce

Ben Yeşilovalıyım. Yani Mandirga. Yakınlarım, akrabalarım, komşularım havan ateşi ile şehit oldu, yaralandı. Bu havan mevzisi de barış gücü karargahının mevzilerine kurulmuştu. Acı bir gerçektir.

Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 9 ay Önce

Önce isminizi yazınız. Sanırım bu yazdıklarınızı bedava yazmıyorsunuz. Herhalde siz deAB den aylık alıp Rumculuga soyunuyorsunuz. Bu yasa değil, bu milli bir davadır.

Turkish powet
Turkish powet - 9 ay Önce

Palikarya yancilari papaz etek altcilari ingiliz muhipleri sahne almis 2 kurusluk seref haysiyet sahibiyseniz basiniz dik gezmeye calisin hergun alti iza doldurmaktan size hasta bezi dayanmiyor korkaklar gibi hergun olum korkusuyla yasamaktan kafayi yiyeceksiniz bu bm ab abg bosnada ruandada arakanda daglik karabagda filistinde nerdeydi kemik yalayicilari gibi emperyalizmin kolesi usagi olmussunuz

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 9 ay Önce

ABD, AB , İngiltere ve BM uyarılarına kulak asmayıp Dünyayı karşısına alam KKTC pile için ara bölgeye yapılan yoldan vaz geçmeyeceğini duyurmuştur ! Sayın KKTC Cumhurbaşkanımız hangi yüzle BMGK üyelerine gidip de Egemen ayrı bir KKTCnin tanınmasını isteyebilecektir acaba ? Ben yaparım olur deyip Dev Ülkelere meydan okumakla milli nutuklarla yönetilen küçücük KKTCde daha fazla Ambargolar , fakirlik ve Yalnızlık için şimdiden hazır olalım ??

Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 9 ay Önce

Benpolis başmüfettişi idim. 27 yıl önce emekli oldum. Polisliğimi layıkı ile yaptım. Yasa ne ise onu uyguladım. ABD’li polis şube müdürü idim. Başsavcılığa gönderdiğim tek bir dosya geri gelmedi.

Hüseyin Becer
Hüseyin Becer - 9 ay Önce

Dün olayların olduğu yerde rahmetli Kafa berış gücü tarafından vurularak şehit edilmişti. Görevde idim. Suçu mandrasına gitmekte. Vücudunda beş mermi deliği olduğunu otopsi esnasında bizzat gördüm. Tahkikat memuru Olgun Özçürümez isimli müfettiş idi. Daha sonra müdür oldu.

Yolcu, molcu yok. Grev var.
Yolcu, molcu yok. Grev var. - 9 ay Önce

Sen hayallerinle ve hikayelerinle çok yaşayasın Sn. Hüseyin Becer.
Sanırım polissin. Polis yasalarından bahsediyorsun.
Ama bu iş polisiye değil, yisasidir. Siyasetçilerin işidir.


SIRADAKİ HABER

banner471

banner474