banner564

Sicili temiz değil

Beyaz Saray'dan İran büyükelçisine veto geldi

Sicili temiz değil
banner598

Beyaz Saray'dan İran büyükelçisine veto. ABD yönetimi, İran'ın BM temsilciliği için aday gösterdiği Hamid Ebu Talebi'ye vize vermeyi reddetti. Washington bu karara gerekçe olarak, Talebi'nin 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin basıldığı eyleme katılmasını gösterdi.

1979 İran İslam devriminde öğrenci liderlerinden olan Ebu Talebi’in, ABD Elçiliği’ni basarak Amerikalı 52 diplomatı 1 buçuk yıl rehin alan grupta olduğu iddia ediliyor.

Beyaz Saray Cözcüsü Jay Carney, Ebu Talebi’ye vize vermeyeceklerini İran ve BM’ye ilettiklerini söyledi. New York’ta konuşlu BM ile ABD arasındaki ev sahipliği anlaşması gereği, BM’de görev yapacak diplomatların ABD vizesine sahip olması gerekiyor.

Carney, İranlı diplomata vize verilmemesinin İran’la P5 1 arasında yürütülen müzakereleri nasıl etkileyeceği sorusunun yöneltilmesi üzerine de, vize reddinin bu görüşmeleri etkilemesini beklemediklerini kaydetti.

ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nde 1979 yılında gerçekleşen olayda, Amerikalı 52 diplomat, aralarında Ebu Talebi’nin de bulunduğu devrimci İran birliklerince 444 gün rehin alınmıştı:

 

Kongreden baskı
Amerikan Kongresi, Ebu Talebi’nin ülkeye girişine izin verilmemesi amacı ile bir süredir Obama yönetimine baskı yapıyordu.

Beyaz Saray’ın kararı ise fililen İranlı diplomatın atandığı yeni görevi yerine getiremeyeceği anlamına geliyor zira BM’nin merkezi New York’ta.

 

İlk kez gerçekleşiyor
ABD’nin ilk kez bir ülkenin BM Büyükelçisi olarak atadığı diplomata vize vermediği sanılıyor.

Bu durumun, gelecekte emsal teşkil edebileceği gerekçesi ile diplomatlar arasında kaygı yarattığı bildiriliyor.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2014, 03:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473