banner564

Şimdilik sıkıntı yok

Kudret Özersay, “Müzakerelerde umut görmezsem görevi bırakırım” dedi

Şimdilik sıkıntı yok
banner598
Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, BRT’de katıldığı bir programda, müzakere süreci ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kudret Özersay, müzakere sürecinden umut görmezse, görevini bırakabileceğini söyledi. Özersay, “Sırf müzakerecilik için bu görevi yürütmeyeceğim. Süreçte sonuç alınamayacağına inanırsam, o noktada istifa etmekten çekinmem" dedi.
Kudret Özersay, her şeye rağmen süreçle ilgili az da olsa bir umudunun olduğunu ve önümüzdeki aylarda konunun daha da netleşeceğini kaydetti. Özersay, BM’nin yeni bir özel danışman atayabileceğine ve Birleşmiş Milletler’in süreçteki rolünün artmasının önemine dikkat çekti.
İç konularda ise, Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarının ilginç ve değerlendirmeye değer olduğunu kaydeden Özersay, halkın referandumda hayır oyu kullanmasının bu haliyle ülkede yürütülmekte olan siyasete yönelik güvenin daha da azaldığının göstergesi olduğunu söyledi.
Özersay, “Maalesef geldiğimiz noktada Meclis halkın verdiği sesi ya duymamış ya da duymak istemeyerek başını diğer yana çevirmiştir. Bu da siyasi partiler ve Meclis ile seçmen arasındaki makasın açılmakta olduğunun göstergesidir” şeklinde konuştu.


Yeni yol haritasında neler var?
Türk tarafının yeni yol haritasından söz eden Özersay, bu yol haritasının, tarafların hangi konuları sırasıyla ele alacağını, hangi tarihe kadar al ver yapacağını, Genel Sekreterle ne zaman görüşüleceği, garantörlerin ne zaman devreye gireceği, bir sonraki çapraz ziyaretin ne zaman yapılacağını, garantörlerin rolünün ne olacağını, geriye kalan anlaşılmamış konuların bir başka toplantıda nasıl müzakere edileceği gibi konuları içeren bir yol haritası olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinin en başında sunduğu yol haritasının farklı zamanlar ve takvimler içerdiğini ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle görüşmelerin bir miktar geriye gittiğini kaydeden Özersay, bu nedenle de yol haritasının değişen şartlar ışığında daha farklı bir versiyonunun masaya konulması gereğinin ortaya çıktığını söyledi.
Özersay, Kıbrıs müzakere sürecinde bugüne değin sadece bir kez referandumlar aşamasına gelindiğini ve bunun da bir yol haritasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak 2004 yılında tarafların referandumlara değin adım adım giden bir uzlaşıya varmalarını anımsattı.

Mavroyannis’le görüşmesi bugün
Öte yandan Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis bugün saat 10.00’da ara bölgede bir araya gelecek.
Görüşmede, tarafların karşılıklı öneri ve kağıt sunmaya devam etmesi ve liderlerin 24 Temmuz’da gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin hazırlık yapılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, varılan mutabakat gereği, Temmuz ayında şu ana kadar 2 görüşme gerçekleştirdi. 4 ve 7 Temmuz’da yapılan görüşmelerde güven artırıcı önlemler ve teknik komitelerle ilgili görüş alış verişinde bulunularak, öneriler sunuldu.

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473