banner564

Siz de durdurun

Osman Ertuğ, müzakere masasına yeniden dönmek için “Türkiye çalışmalarını sonlandırsın” şartı koşan Rumlara seslendi:

Siz de durdurun
banner598
Mert ÖZDEŞ
Cumhurbaşkanlığı Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, Rumların yeniden müzakere masasında dönmek için bazı ön şartlar koştuğunu söyledi. Müzakerelere yeniden başlanması için Türkiye’nin, Kıbrıs açıklarındaki gerçekleştirdiği doğal gaz arama çalışmalarının durdurulması gerektiğinin belirtildiğini kaydeden Ertuğ, “Eğer Kıbrıs Rum tarafı gerçekten bu koymuş olduğu ön şartta ısrarlıysa, biz de kendisine şunu söylüyoruz; tamam, siz durdurun biz de durduralım” diye çağrıda bulundu.  
Cumhurbaşkanlığı Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, Mert Özdeş’in hazırlayıp sunduğu Odak Noktası programında soruları cevapladı.

“Doğu Akdeniz’de gemiler her zaman olacaktır”
Kıbrıs açıklarında her zaman araştırma gemilerinin olacağını aktaran Ertuğ, “Doğu Akdeniz’de her zaman gemiler de olacaktır, araştırma gemileri de olacaktır, tatbikatlar da olacaktır. Yani bunlar geçmişte olmuştur. Bugün Barbaros’tur, dün Piri Reis’ti. Yani neye itiraz ediyorlar anlayamadık. Niye o zaman çekilmeyip de şimdi çekiliyorlar masadan örneğin. Veyahut da masadan çekilen insanlar nasıl olur da başkalarıyla aynı bölgede çeşitli tatbikatlar yapıyorlar? Biz de onları tahrik olarak algılayabiliriz. Bize karşı en büyük tahrik ve en büyük taciz üzerimizde bulunan ambargolardır.” şeklinde konuştu. 

“Restleşmeler çatışma çıkacağı anlamına gelmez”
Türkiye ile Yunanistan arasındaki angajman restleşmesinin sorulması üzerine Ertuğ şu yanıtı verdi:
“Bizce bu açıklamalar sıcak bir çatışma çıkabileceği anlamına gelmez. Ne Türkiye ne de biz, taciz edici ya da tahrik edici bir pozisyon içerisinde değiliz. Bütün derdimiz Türkiye ile yaptığımız anlaşma uyarınca kendi haklarımızı korumaktır. Türk gemilerinin orada oluşu kendi haklarımızı korumak adınadır. Türkiye’ye burada gemi bulundurduğu için masadan kalkarken, diğer ülkelerle yapılan tatbikatlar, tek taraflı anlaşmalar mevcut durumu tırmandırma siyasetiyle izah edilebilir.”

“Kahire Deklarasyonu’nun bir önemi yok”
Kahire Deklarasyonu’nun kendileri için bir kıymeti olmadığını savunan Ertuğ, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs etrafında düşmanlık ağı örmek istendiğini bunun son derece hatalı olduğunu söyledi.

“Mısır’ın Kıbrıs Türkü’ne karşı hatası hala unutulmadı”
Uluslararası toplumun Kıbrıs’ta yaptığı tarihi hatalardan ders çıkarması gerektiğini belirten Ertuğ,  Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır’ın Kıbrıslı Türkleri öldürmesi için Makaryos’a silah gönderdiğini anımsattı…  Ertuğ şöyle dedi: “Cemal Abdülnasır’ın Kıbrıslı Türkleri öldürmek için Makaryos’a silah gönderdiğini tarih biliyor. Ve bunu bile bile Mısır bağlantısızlık adına silahlar gönderdi ve bu silahlar Kıbrıslı Türklere yöneltildi. Tarih bunu yazıyor. Böyle tarihi hatalar unutulmaz. Yenisini eklemeyin bu hatalara. Sizin Türkiye ile sorunlarınız olabilir. Hesaplaşmanızı bizim üzerimizden yapmayın.”
 
“Aklın yolu birdir”
Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında kamuoyuna yansıyan söylem ve görüş farklılıklarının ortadan kalktığının hatırlatılması üzerine Ertuğ çok kısa ve net bir yanıt verdi: ‘Aklın Yolu Birdir’ dedi.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474