banner564

Son umut 13. maaş

Metropol yolu ve tarihi Arasta çarşısındaki esnaf, dört gözle bekledikleri yılın son haftasında bekledikleri satışları yapamadıklarından dert yanıyor

Son umut 13. maaş
banner598
Çiğdem AYDIN-Zorkun TAŞER 

Yeni yıla sayılı günler kala başkentin en popüler alışveriş merkezlerinin bulunduğu Metropol yolu ve tarihi Arasta çarşısındaki esnaf, satışların her geçen yıl daha da azaldığından yakınıyor. 
Son 5 yılın en kötü Aralık ayını geçirdiklerini söyleyen esnaf, umutlarının yarın ödenmesi beklenen 13. maaşlara kaldığını söylüyor. Dükkanlarına müşteri çekmek için indirim kampanyası yaptıklarını, Pazar günü bile işeyerlerini açtıklarını söyleyen esnaf, yine de beklenilen satışı yapamadıklarını belirtti.
Diyalog muhabirine konuşan bazı esnaf, “Pazar günü de dükkanı açtık ama umutlarımız boşa çıktı.  Caddeler boş. Alış veriş yapan insan sayısı gün geçtikçe azalıyor” dedi.
Yeni yıla sayılı günler kala dükkan önünde kahve içip dost sohbeti yapmakla yetindiklerini aktaran dükkan sahipleri,  “Daha çok çocuklar için kıyafet ayakkabı alınıyor, okullarda yapılan yeni yıl partileri de olmasa onu da alamayacak duruma geldi insanımız” diye dert yanıyor.

Esnaf ne dedi?

Levent Baykara: 
“Vatandaşlardan  şu ana kadar mağazamıza uğrayan olmadı. Bir gün boyunca  100 TL kazandık. Rumlar geliyor bu aralar. Ama eski senelere göre de çok çok durgun. Yarı yarıya işler  düştü denilebilir.  Bundan beş sene önce çok iyiydi. Ama şimdi bizim halkımız bizden değil,  Güney’den alış veriş yapıyorlar.


Yıldız Kısmet:
“Bu yıl da umduğumuz satışı yapamadık. Maaşlar alındı ama herkes sanırım Güney Kıbrıs’a gitti. Bir şey alan yok. Kurukalabalık  var dışarıda.  Bütün gün sadece iki adet cüzdan sattık.”


Mehmet Yumuşak: 
“14 yıllık esnafım burada. İşlerimize pek yansıması olmuyor maaşların alınması. Yerli halkı buraya çekmek için hiç bir proje yapılmadı. Beklentilerimizi karşılamıyor  maaşların alınması. Umarım buna bir çare bulunur.”



Mehmet Necati: 
“İşlerimiz fena değil.  Maaşlar alındı ama oldukça durgun. Etkisi biraz olsun görüldü ama çokta iyi değil geçen yıllara göre. Kırmızı iç çamaşırına çok ilgi gösteriyorlar. Am yine geçmişle kıyaslarsak eskisi gibi değil.”


Ali Saygın: 
“Maaşlar ödendi ama çarşıda hiç hareket yok. Sadece kuru kalabalık. Herkes gelip, alıp gidiyor. Bu bölgeye pek maaşlar etki göstermiyor. İnsanımız bizi tercih etmiyor. Şuana kadar işlerimiz iyi sayılır.”






 


Vatandaş yeni yılı evde karşılayacak

Yeni yıl beklentileri hakkında sokaktaki vatandaşın nabzını tutan Diyalog muhabirleri, bir dokundu bin ah işitti. Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve eğlence yerlerinin yılbaşı gecesi için açıkladığı rakamları çok bulan bazı vatandaşlar yeni yılı evde televizyon karşısında karşılayacaklarını ifade etti.

Vatandaş ne dedi?

Ahmet Süleymanoğlu
“Parasızlıktan bu yıl başı dışarıya çıkamıyoruz. İnsanlar perişan. Çok fazla da insanın dışarıya çıkacağını düşünmüyorum. Ailem ile evde olacağım. Gerçi evde de olsak biraz fazla para harcamış olacağız.”


Buse Keskindağ
“Yeni yılı evimde karşılayacağım. Ailem ile birlikte vakit geçireceğiz. Yeni yılda dışarıya çıkmak büyük masraf yapmak demek. O yüzden bizde ailecek evde olacağız.”


Çağlar Dönmez
“Yeni yılda ailemle birlikte olacağım. Ama gece dışarıya da eğlenmek için çıkacağız. Biraz masraflı olacak ama eğlenmeyi seviyorum.”

Erol Işık
“Yeni yıl falan kutlamayacağız biz. Bizim bayramımız değil ki kutlayalım. İsa’nın dünyaya geldiği günü kutluyor her yıl Hristiyanlar. Biz Hristiyan mıyız? Zaten kutlayacakta olsak para mı var?”


Güney Aras
“Yeni yılda evde olacağım. Eşim ve çocuklarımal beraber kutlayacağız. Dışarıya çıkmak çok masraflı olacaktır. Eminim çocuklar ve eşim dışarıya çıksak 500-600 TL’den fazla para harcarız. Ne yazık ki ekonomik kriz dışarıya çıkmamıza mani oluyor”


Mehmet Horos
“Yeni yılda ailemle vakit geçireceğim. Eğlenmek için arkadaşlarımla dışarıya da çıkmayı düşünüyorum. Biraz masraflı olacak belki ama bir gün olsun eğlenelim.”



Mehmet İşler
“Bu ekonomik kriz de dışarıya nasıl çıkılır? Ailem ile birlikte evde olacağım. Hem daha az masraf olacaktır, hem de ailem ile birlikte daha çok eğleneceğimi düşünüyorum. İçkimizi alıp evde oturacağız.”

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2014, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474