banner564

Sorunlar tek  tek aşılacak

51 bine yakın öğrencinin yaz tatiline hazırlandığını belirten Bakan Özyiğit, önümüzdeki eğitim yılındaki hedefleri anlattı

Sorunlar tek  tek aşılacak
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

KKTC genelindeki devlet okullarında ve özel okullarda öğrenim gören ilk ve ortaöğretimden 51 bine yakın öğrenci karne alarak üç ay sürecek yaz tatiline girmeye hazırlanıyor. 
Ortaöğretimde karneler Perşembe, ilköğretimde ise 13 Haziran Çarşamba günü verilecek. KKTC genelindeki kamu okullarında ve özel okullarda görev yapan 5 bin 298 öğretmen de karnelerin verilmesi, mezuniyet törenlerinin yapılması ve yeni dönem için kayıtların tamamlanmasıyla tatile girecek.
Türk Ajansı-Kıbrıs’a (TAK) konuşan, hem göreve geldikleri günden itibaren eğitimde attıkları adımları hem de yeni dönem için hedeflerini anlatan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, “Sorunların çözümü için öncelik sırası belirledik. İlk hedef Girne’ye okul yapmak” dedi.
Bakan Özyiğit, eğitimde strateji planı hazırlama, 2030 olarak belirledikleri vizyon kapsamında yılsonu ya da 2019’un ilk ayında eğitim şurası veya benzeri bir toplantı yapma, buradan çıkacak kararları Meclise taşıma, okul öncesinde tam gün eğitime geçme ve okul öncesini İlköğretim Dairesi bünyesinde ayrı bir birim haline getirme, ilkokullara Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) kadrosu oluşturmak için çalıştıklarını açıkladı. 

Taşımacılığa düzen gelecek
Taşımacılığa yeni bir düzen getirmekte de kararlı olduklarını belirten Özyiğit, ilkokuldan üniversiteye girişe kadar eğitimin her seviyesinde ölçme ve değerlendirmeden sorumlu olacak ÖSYM benzeri bir kurumun KKTC’ye kazandırılması için 24 Haziran seçimlerinden sonra adım atacaklarını açıkladı.
Bakanlığa yöneltilen bazı eleştirileri de yanıtlayan Özyiğit, Çanakkale kampları konusunda da açıklamada bulundu, konunun takipçisi ve denetçisi olan bakanlığın her kafile için temsilcisi görevlendireceğini kaydetti. 
Üniversiteye giriş konusuna da değinen Bakan, “Ülkemizde yapılan üniversite sınavlarında dışarıda kalan var mı? Yok. Bu doğru bir uygulama değil. Belirli bir seviye belirlememiz gerek” dedi.

“Eğitimi devlet politikası olacak”
 “Nasıl bir bakanlık devraldınız?” sorusuna karşılık Özyiğit, “Genelde ‘enkaz devraldık’ deniyor ama ben öyle bir şey söylemeyeceğim. Bizden önceki dönemde de arkadaşlar eğitimle ilgili çalışmalar yaptılar. Biz devraldığımız noktayı ileriye taşıma, ilgili paydaşlarla görüş alışverişinde bulunarak eğitimi bütün boyutlarıyla masaya yatırmaya ve devlet politikası haline getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Okul inşaatlarına gerek var”
Bütçenin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yerel seçim yasaklarının başladığını anımsatan ve bu durumun yarattığı sıkıntılara değinen Özyiğit, Eğitim Bakanlığı’nın bütçe olanaklarının da sınırlı olduğunu söyledi.
Özellikle Girne bölgesinde okul inşaatlarına gerek olduğuna işaret eden, birçok okulda tamirata, tadilata ve yenilenmeye ihtiyaç olduğunu belirten Özyiğit, “Alt yapı ve donanım eksiklikleri hat safhada. Kısıtlı bütçe olanaklarıyla hem yeni okul inşa etmeye, hem de tamirat, tadilatla ilgili sorunları gidermeye çalışıyoruz” dedi. 

Sorunlar için öncelikler sırası… 
Sorunlar için öncelikler sırası yaptıklarını anlatan Eğitim Bakanı, “Girne bölgesine okul inşaatı birinci sırada” dedi.
Girne bölgesine, 3 okul kazandırılacağını ifade eden Özyiğit, karkas halinde olan ortaokul binasının tamamlanması, yeni liman yolunda bir ilkokul yapılması ve Beylerbeyi’ndeki eski bir okul binasının tamir edilerek okul öncesi eğitime kazandırılması hedeflerine işaret etti. 

Özyiğit’ten topluma ve iş insanlarına çağrı
Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin 733 milyon 762 bin 300 TL, genel bütçedeki payının yüzde 12.62 olduğunu söyleyen Özyiğit, “Yatırım bütçesi konusunda ciddi sıkıntılar var. Bütçe bir önceki hükümetin hazırladığı bütçe. Biz bu nedenle bütçeye fazla dokunamadık. Yeni dönemde yatırıma yönelik kaynakların artırılması için de çalışma yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Okul inşaat ve tamirleriyle ilgili iş insanlarıyla görüşmeler yaptıklarını da kaydeden Eğitim Bakanı “Beylerbeyi’ndeki okulu bir iş insanımız tamir ettiriyor. Girişimlerimiz var. Bazı adımlar atılmasını bekliyoruz. İnanıyorum ki devletin olanaklarına özel sektörün de katkılarıyla okullarla ilgili eksiklikleri kısa sürede giderebileceğiz” diyerek topluma ve iş insanlarına eğitim yatırımları konusunda çağrı yaptı.
Okulların AB ile ilişkilerini geliştirdiğini, yardım alarak güzel işlere imza attığını da dile getiren Özyiğit, “Bunlar bizler için sevindirici gelişmeler” dedi.

 “Ortaokullarda din dersi seçmeli olacak”
Bakanlığa yöneltilen eleştirilerin neler olduğunun sorulması üzerine Özyiğit, “İnsanımız bazı adımlar konusunda aceleci. Kıbrıs Türk toplumu laik, demokratik bir toplumdur. Din konusunda toplumsal bir hassasiyet var. Bunu biliyorum. Bu konuları sendikalarla da görüşüyoruz. Bir takım adımlar atmakta kararlıyız. Yeni ders yılında ortaokullarda din dersi seçmeli olacak” açıklamasında bulundu. 
Özyiğit, İlahiyat Koleji’nde laiklik ilkesine uygun olarak yönlendirme çalışmalarının yapılacağını da söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474