banner564

Sözlerine dikkat et

Olağanüstü kritik bir dönemden geçildiğini söyleyen tatar, Berlin’e gidecek olan Akıncı’ya mesaj verdi

Sözlerine dikkat et
banner598

 Meclis Genel Kurulu dün Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 11.15’te toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak onaya sunuşlar yer aldı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan; ivediliği istenen, Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinin gündemindeki, Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretleri) Değişiklik Yasa Tasarısının Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişin tezkere, Sivil Havacılık Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasa Tasarısının Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin Tezkere ve Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin gemilerle ilgili harçlar ve ücretler (değişiklik) yasa tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereyle ilgili bilgi vererek soruları yanıtladı.

Özyiğit: Kıbrıs’ı konuştu
Sunuşların ardından 62. Madde uyarınca TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Berlin Kıbrıs süreciyle ilgili söz aldı.
Özyiğit, konuşmasına, KKTC’nin kuruluşunun 36. yılının kutlayarak başladı.
Cumhuriyetin bayrağına büyük bir saygısızlık yapıldığını, bunu da şiddetle protesto ettiklerini söyleyen Özyiğit, Güney’de yaşayan herkesin aynı tutumda olduğunun lanse edilmesinin de yanlış olduğunu ifade etti.
50 yıldır adada iki taraf arasında yaşananlara değinen Özyiğit, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve geldiği günden itibaren yoğun bir çaba harcadığını kaydederek, Crans Montana’da sürecin çökmediğini, direkten döndüğünü söyledi.
Yeni arayışlar içine girelim mantığının doğru bir mantık olmadığını kaydeden Özyiğit, bir hafta sonra liderlerin Berlin’de buluşacağını belirterek, oradan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik atılacak en küçük adımın bile önemli olduğunu kaydetti.

Tatar: Akıncı sözlerine dikkat etmeli
Başbakan Ersin Tatar, kendilerinin de süreci yakınen takip ettiklerini, bu görüşmenin “gayrı resmi” olduğunu ve “olağanüstü kritik bir dönemden geçilirken Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Berlin’de sözlerine çok dikkat etmesi gerektiğini” söyledi.
Güneyde yakılan bayrak olayını toplum olarak herkesin kınadığını hatırlatan Tatar, güneyde azımsanamayacak kadar çok kişinin aynı şekilde düşündüğünü ve Anastasiadis’in ve başka herhangi bir yetkilinin bu konuda herhangi bir şey söylemediğini belirtti.

Arıklı: Akıncı istişare yapacak mı?
62. madde uyarında söz alan YDP Milletvekili Erhan Arıklı, Güney Kıbrıs’ta KKTC bayrağının yakılmasını toplumun her kesimin kınadığını ancak bazı kesimlerin kınamanın hemen ardından “ bizde de bunlar yapılıyor” gibi ifadeler kullandığını belirterek, bundan üzüntü duyduğunu söyledi.
Konuşmasında Güney’de Kıbrıslı Türklere karşı yapılan saldırılardan örnekler veren Arıklı, bu olayların ne ilk ne de son olacağını kaydetti.
Akıncı’nın Berlin’e gitmeden önce istişare yapıp yapmayacağını bilmediklerini, bu konuda kafalarında soru işaretleri olduğunu belirten Arıklı, “ anlaşılan o ki Sayın Akıncı bu meselede one man show yapmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.
Akıncı’nın hükümeti de meclisi de “kaale almadığını” ileri süren Arıklı, Cumurbaşkanı Akıncı’nın Meclise bilgi vermesi gerektiğini söyledi.

Özersay: Yanlışlar devam ederse…
Özersay, bayrakla ilgili herkesin tepki gösterdiğini ve konsensusla bu olayın kınandığını belirtti.
erek, geçmişte Güney’de Talat’a yapılan saldırının ardından polis genel müdürünün görevden alındığını anımsatarak yine bu şekilde tepkiler görmek istediklerini söyledi.
Özersay, kendisinin Özyiğit gibi düşünmediğini ve Crans Montana’da sürecin başarısızlığa uğradığına inandığını kaydederek, “Crnas Montana’da müzakereler çökmeseydi şu an müzakerelerin temel kavramı ne olacak şeklinde bir konuşma yapmayacaktık” dedi.
“2020’de hala masa üzerimize devrilmesin siyasetinin ne kazandıracağıyla ilgili çalışmaları gerektiğini” ifade eden Özersay, “aynı yanlışları devam ettirirsek varacağımız yer aynı olacaktır” dedi.

Erhürman: Siyasi eşitlik tartışması saçma
CTP Milletvekili Tufan Erhürman, ELAM’ın herhangi bir faaliyetinin mecliste bu kadar yer almasını doğru bulmadığını ifade ederek, iki halk arasındaki güvenin tesis edilmesinin öneminin vurgulandığı bir ortamda kendilerinin de bu tür olayların bu güveni zedelediğini ve kimsenin kayıtsız kalamayacağını anlatmaları gerektiğini söyledi.
25 Kasım’a giden sürecin uzun bir süreç olduğunu ve Montana’dan itibaren yaşananları özetleyen Erhürman, siyasi eşitlikle ilgili başlatılan tartışmanın çok saçma olduğunu, bunun zaten BM parametrelerinde yer aldığını ancak bu konunun süreci dağıtmaya yettiğini söyledi.
Erhürman, BM’ye 25’inde, ortaya konan metodolojiye sahip çıkılması çağrısı yaparak “geçmiştekilere benzemeyen sonuca ulaşabilecek bir süreç istiyoruz” dedi.
Uyuşmazlıklarla temel parametrelerin aynı yere konularak müzakere başlatılmasını doğru bulmadığını ifade eden Erhürman, yeni müzakere sürecinin oluşturulması için gerekenleri anlattı.

CTP’li vekillerden ilginç protesto
 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “salon boş” ve “62. madde tahtında çok fazla söz alındı” gibi tartışmalar oldu. 
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri hükümet mensuplarının salonda olmamasını eleştirdi ve Genel Kurul salonunu terk etti.
Salondan çıkılmadan önce CTP milletvekili Armağan Candan yerinden söz aldı. Candan, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Kıbrıs konusunda konuşma yaparken Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve kabine üyelerinin salonda olmamasını eleştirdi.
Öte yandan CTP milletvekili Asım Akansoy da 62. madde tahtında söz aldı.

Rogers rapor okudu
Öte yandan, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Birleştirilmiş Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu Genel Kurul’da görüşüldü.
Tasarıya ilişkin raporu Komite Başkanı Jale Refik Rogers okudu. Jale Refik Rogers, tasarıyla ilgili bilgi de verdi.
Rogers, GKK’ya bağlı memurların sıklıkla görev değişikliği yaptığı, bu kişilerin boşluğunun aksamalara neden olduğunu söyledi. GKK’da memur olacak kişilere 5 yıl şartı konacağını belirten Rogers, “Daha erken görevden çekilmek isteyenler tazminat ödeyecek” dedi.
Tasarıda, kazaya uğrayan subayların ve astsubayların tedavi süreçlerinin terfilerini etkilememesi için de düzenlemeler yapıldığını belirten Rogers, “Mağduriyete uğrayanlar görevlerine geri döndüğünde kaldıkları yerden devam edebilecek” şeklinde konuştu.
UBP milletvekili Menteş Gündüz de söz alarak, yasa tasarısı hakkında bilgi verdi. Madde madde oylanan tasarının üçüncü görüşmesi ivediliği olmadığından daha sonra yapılacak.

Meclis’te şaibe tartışması
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unun son bölümünde şaibe tartışmaları oldu. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın Kalkınma Bankası sınavına iddiaların karıştığını söyledi. Arıklı’yı yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Bu kurumlar üzerinde şaibe yaratmayın” uyarısında bulundu ve 5 kişinin alındığı Kalkınma Bankası’nın sınavı ve mülakatı hakkında bilgi verdi.

Vekiller güncel konuştu
Öte yandan CTP milletvekili Erkut Şahali, “Maliye Bakanlığı’nın” uygulamaları konusunda, UBP milletvekili Zorlu Töre, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı konusunda güncel konuşma yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunun bir sonraki birleşimi 25 Kasım Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473