banner564

Yanlıştan dönüldü

TÜK’ün zararına arpa satışı Naimoğluları tarafından protesto edildi, Bakan Dursun Oğuz da iptal ettirdi

Yanlıştan dönüldü
banner598

 Çiğdem AYDIN
   Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK)  karma yem ihalesi, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları’nın tepkisinden sonra, Tarım Bakanı Dursun Oğuz’un müdahalesiyle engellendi.
   Şartnameye göre üreticiye 1.35 kuruş peşin paraya satılan arpanın ihale yolu ile Türkiye’deki firmaya 1.23 kuruştan satışının yapılacağını söyleyen Naimoğluları, “Bu ihale iptal edilmelidir” dedi 
Toprak Ürünleri Kurumu’nun Türkiye’deki Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yem getirdiğini anlatan Naimoğluları, “İhaleden haberdar olunca hemen şartnameyi inceledik. Tarım Bakanı Dursun Oğuz, ihaleden haberdar olduğunu ancak içeriğinden haberdar olmadığı bana söyledi” dedi. 
Ülke hayvancısını enayi durumuna düşürdüklerini söyleyen Naimoğluları, “Ülkedeki yem fabrikalarını da batağa sürüklüyorlar. Hem TÜK’ü hem, fabrikaları hem de hayvancıyı sıkıntıya sokacak bir karar alındı” diyerek ihale şartnamesinin neyi içerdiğini paylaştı: 
    “TÜK arpayı 1,35 kuruşa aldı, şu anda hayvancıya peşin 1.55, vadeli de 1.65-1.70 kuruşa satmaktadır. Yem fabrikalarına da ayni fiyattan satıyorlar. Buğdayı da 1,45 kuruştan alan TÜK, 1,65 kuruş peşin fiyatına satıyor. Çıkılan ihalenin şartnamesinde 4 bin ton kara yem alımı için ihaleyi alacak firmaya Bin 00 ton arpa 200 ton buğday olmak üzere Bin 400 ton verilecek, bunun yanında para olarak da 4 milyon 650 bin TL ödeyecekler. Bunu karşılığında her ay için 500 ton karma yem alırken, 150 ton arpa verilecek. Bu ürünler Türkiye’ye giderken tüm gümrük masraflarını da TÜK karşılayacak, Türkiye’den ürün gelirken ki tüm masrafları da TÜK karşılayacak. Ama en önemli nokta şudur; 1.35’e aldığınız arpayı ihaleyi alacak olan kim olursa olsun 1.23 buçuktan arpa, 1.33 kuruştan ise buğday verileceği belirtiliyor. Yani zararına verilecek arpa ve buğday. Yani hayvancı 1.55 peşine alacak ama Türkiye’deki firma 1.23’e arpa vereceksiniz. Sonra da ‘Size Türkiye’den yem getirdik, TÜK vasıtasıyla fiyatı aşağı çekiyoruz’ diyecekler. Hayvancı maliyetine zam isterse de ‘TÜK yemin fiyatını düşürdü, maliyetin altına vereceğiz size’ diyecekler. Bu bir skandaldır. Bu ülkenin üreticisini, yem fabrikalarını yok sayarak böyle bir ihale aşamazsınız.” 
Bakan devreye girdi
   Naimoğlu’larının dün Diyalog TV’de yaptığı açıklamadan sonra Tarım bakanı Dursun Oğuz devreye girerek, ihalenin iptalini sağladı.
   Oğuz, Diyalog’a yaptığı kısa açıklamada “Üreticiler tepki göstermekte haklıdır. Biz bu ihaleyi iptal ettik” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473