banner564

Kabul edilemez

Türkiye Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ile Milli Savunma Bakanlığı, ELAM’ın bayrak yakma olayına tepki gösterdi:

Kabul edilemez
banner598

 Güney Kıbrıs’ta ELAM’ın partisinin düzenlediği eylemde, Türkiye aleyhine de sloganlar atıp, KKTC bayrağını ateşe vermesinin yankıları sürüyor. Olay KKTC’de büyük tepkilere neden olurken,  Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da tepkisini ortaya koydu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, KKTC bayrağının yakılmasını kınayarak, “Irkçı saldırılar KKTC bayrağının Ada'da ebediyen dalgalanmasına engel olamayacaktır” ifadelerini kullandı. Oktay ise “Olayın failleri hakkında gerekenler yapılmalıdır” dedi. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, siyasi partiler ve dernekler de tepkisini dile getirdi. 

Bayrak onurdur
Türkiye Milli Savunma Bakanlığının, Twitter hesabından "Bayrak bir milletin onurudur." başlığıyla yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi:
"Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki eylemlerde KKTC bayrağının yakılmasını en sert şekilde kınıyoruz. Rum yönetiminin cesaretlendirdiği bu ırkçı saldırılar KKTC bayrağının Ada'da ebediyen dalgalanmasına engel olamayacaktır."

Şiddetle kınıyorum
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümünde Güney Kıbrıs'ta KKTC bayrağının yakılmasını şiddetle kınadığını bildirdi.
Oktay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümünde Güney Kıbrıs’ta KKTC bayrağının yakılmasını şiddetle kınıyorum. Milli değerlere karşı yapılan saldırılar asla kabul edilemez. Olayın failleri hakkında gerekenler yapılmalıdır. Türkiye her zaman Kıbrıs Türkü'nün yanında olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Töre: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ise KKTC bayrağının yakılmasını kınadı.
Töre yaptığı yazılı açıklamada, “Rum zihniyetinin bir yansıması olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının yakılması ve Akdoğan’da Türk bayrağının gönderden indirilmesiyle barış ve çözüm arayışlarının bugünkü şartlarda boşuna olduğu aşikardır” ifadelerini kullandı. 
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin simgesi ve şerefi olan bayrağımıza yapılan bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz” diyen Töre, Kıbrıs Türk halkının Rumların bayrağına asla böyle bir davranış sergilemediğini ve sergilemeyeceğini belirtti. 

Taçoy: Kabul edilemez
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türk halkının kurduğu devletin en değerli sembolü olan bayrağa karşı yaptığı hareketin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Taçoy yaptığı yazılı açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'e buradan çağrı yapıyor ve uyarıyorum; akıllarını başlarına alsınlar. Kıbrıs'ta yaratacakları gerginliklerin altında kalırlar. ELAM, 15 Kasım'da Ada'nın güneyinde KKTC bayrağını yaktı. Bu asla kabul edilecek bir durum değildir” dedi.

Oğuz: Vahim bir davranış
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise Güney Kıbrıs’ta faşist ELAM Örgütü mensuplarının KKTC bayrağını yakmasının, iki halk arasında barış ve uzlaşı çabalarını olumsuz şekilde etkileyecek vahim bir davranış olduğunu vurguladı.
Bakan Oğuz yaptığı yazılı açıklamada, bir halkın simgesi olan bayrağına karşı yapılan bu davranışın, kesinlikle kabul edilmez olduğunu belirtti.
Bu nefret eylemini şiddetle kınayan Oğuz, “Rum Yönetimi Liderliği’nin bu eylemi görmezden gelmemesini ve bu konuda sessiz kalmamasını umarım” dedi.

Her kesim öfkeli
Ak Hataylılar Dayanışma ve Kültür Derneği de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta, şerefiyle,  hür ve güven içinde yaşama kararlılığının simgesi olduğunu, ona saldırmanın, yakmanın Kıbrıs Türk halkına saldırmakla eşdeğer olduğunu vurguladı. 
Ak Hataylılar Dayanışma ve Kültür Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Anavatanımız Türkiye’nin büyük desteğiyle, milli mücadele sonucu bu topraklarda bir devlet kurduk. Bu devleti, özgürlüğümüzü Rum hayallerine kurban etmemizi kimse beklemesin”  ifadelerine yer verildi. 

Faşizm hastalıktır
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan da Güney Kıbrıs’ta, KKTC bayrağını yakan Rum faşist ELAM örgütünün, kendinden bekleneni yaptığını, dünyadaki bütün faşist örgütlerin birbirlerinden farkları olmadığını belirten İzcan, faşizme ve faşistlerin tümüne karşı olduklarını açıkladı.
İzcan, yazılı açıklamasında, milliyetçilik ve fanatizmin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurguladı ve “Ulusal semboller üzerinden, karşı toplumu tahrik edip provokasyon yapmak, ülkemiz üzerinde emelleri olan emperyalist güçlere hizmet eder” dedi.  

Özgürce dalgalanacak
Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası da (KIBTES) KKTC’nin kuruluşunun 36’ncı yıl dönümünde Rum kesiminde düzenlenen eylemlerde KKTC bayrağının yakılmasına ilişkin açıklama yaptı.
Yönetim Kurulu adına Himmet Turgut tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Milletimizin de ortak sembolü ve değeri olan KKTC bayrağımız, aynı zamanda milletimizin ezelden ebede uzanan birliğinin de teminatı olup, sonsuzluğa kadar bu topraklarda istense de istenmese de özgürce dalgalanacaktır” ifadelerine yer verildi.

ELAM zihniyeti ile bir yere varılamaz 
Milli İradeye Saygı Platformu (MİSP) Başkanı Talip Sancar ise, “Kendinden farklı olanın bayrak ve benzeri sembollerine ve değerlerine saygı duymayanlar medeniyetten nasibini almamış olanlardır. Nefret eylemine geçen ELAM’ın siyaseten beslendiği düşmanlığa hizmet ettiği açıktır” dedi.
Sancar, “Rum kesiminde yakılan KKTC bayrağına ilişkin” açıklama yaptı. Sancar, Rumları bayrağın yakılmasına göz yumduğunu ifade ederek, “Bizler asla böyle bir şey yapmadık. Yapmayız da. Kabul edilecek bir durum değildir bu. Irkçı ELAM zihniyeti ile bir yere varılamaz” dedi.

UBP Gençlik Kolları: Hafife alınamaz
Ulusal Birlik Partisi (UBP) İlçe Gençlik Kolları da ELAM militanlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını yakmasını kınadı.
6 UBP İlçe Başkanı yaptığı ortak açıklamada, “Rum Yönetimi destekli ELAM militanlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 36. kuruluş yıl dönümünde değişmez Rum zihniyetini bir kez daha gözler önüne serercesine devletimizin bayrağını yakmaları çağ dışı bir düşmanlık gösterisidir ve asla hafife alınamaz, geçiştirilemez” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473